ΔΕΘ: Συγκρατημένες εξαγγελίες, στρατηγική 3ετίας- Περιοδείες από βουλευτές και στελέχη μετά τις ανακοινώσεις

 ΔΕΘ: Συγκρατημένες εξαγγελίες, στρατηγική 3ετίας- Περιοδείες από βουλευτές και στελέχη μετά τις ανακοινώσεις

ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÇ 84ç ÄÅÈ. ÓÁÂÂÁÔÏ 7/9/2019. (MOTION TEAM/ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Παραδόθηκαν οι τελικές εισηγήσεις για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν πληροφορίες για γενναιόδωρες παροχές. Εκτός από τα μέτρα που παραδοσιακά ανακοινώνονται θα ξεδιπλωθεί και η στρατηγική με ορίζοντα τις κάλπες του 2027 λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την αναμενόμενη φθορά της δεύτερης τετραετίας, αλλά και της δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων από την ακρίβεια και άλλες επιλογές.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα διανεμηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις 3 δισ. ενώ επιπλέον αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025 έναντι του αρχικά προβλεφθέντος 0,5%.

Το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «Κάθε μέρα μετράει». «Μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να αφήσουμε μέρα να πάει χαμένη», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που υπογραμμίζει ότι μια κυβέρνηση που παράγει πολιτικό έργο θα έχει και αναμενόμενη φθορά. «Ταμείο, όμως, θα κάνουμε στο τέλος της τετραετίας», επιμένει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι αμιγώς προσανατολισμένη σε τακτικές «μικρές νίκες». Έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως κεντρική φιλοσοφία τη λογική «τι είπαμε, τι κάναμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα». Με άλλα λόγια, κωδικοποίηση των όσων έχουν γίνει και σε παρόμοια λογική, λελογισμένες εξαγγελίες που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν δεδομένες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, αλλά και ότι ορισμένα προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η δυσαρέσκεια.

Στην παρούσα φάση η ΝΔ παραμένει στην πραγματικότητα ο βασικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, με δεδομένες τις διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν παράλληλα ότι οι διαρροές προς τα δεξιά έχουν «ταβανιάσει». Όλα τα παραπάνω οδηγούν τους κυβερνητικούς επιτελείς στο συμπέρασμα ότι, παρά τους οιωνούς και τη δυσαρέσκεια κοινωνικών ομάδων, το παιχνίδι «μπορεί να γυρίσει».

Φέτος, αντί τα κλιμάκια που θα αποτελούνται από βουλευτές και κομματικά στελέχη να βγουν πριν τη ΔΕΘ, θα βγουν στον δρόμο αμέσως μετά με αφετηρία τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος να γίνουν γνωστές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται σε μια περιοχή όπου τα εκλογικά ποσοστά στις πρόσφατες ευρωεκλογές κινούνται σε χαμηλές πτήσεις.

  • Αν και η προσοχή είναι στραμμένη στη ΔΕΘ, παράλληλα υπάρχουν ακόμη δύο ζητήματα τα οποία απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο.

Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα ληφθούν για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η Ελλάδα διεκδικεί έναν τομέα ευθύνης που θα αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει καταγραφεί  σε κρίσιμους τομείς-  όπως για παράδειγμα η οικονομία-  αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο που  έχει η χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσα τελικά να πάρει η ελληνική πλευρά είναι αυτό της «Συνοχής και των Μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδέεται με την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από αυτό περνάει σχεδόν το 1/3 του  προϋπολογισμού της ΕΕ (διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν κι άλλα χαρτοφυλάκια).Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Politico το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα ονομασία,  που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια Κομισιόν, που εστιάζει στις επενδύσεις (για παράδειγμα θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Περιφερειακές Επενδύσεις»).

Έχουν υπάρξει σενάρια και για κάποια άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική πλευρά, όπως το «Διεύρυνσης»,  των «Μεταφορών» (που το προηγούμενο διάστημα ήταν και το επικρατέστερο), της «Αγροτικής Πολιτικής» ή της «Στεγαστικής πολιτικής». Και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν τελικά οι ισορροπίες στην Ε..Ε., ενώ να σημειωθεί πως ισχυροί διεκδικητές υπάρχουν για τα χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με την οικονομία.

  • Το άλλο ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα είναι αυτό για την πρόταση του προσώπου για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα επιλέγει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και πιθανότατα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος της χρονιάς. Πάντως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από την πήχη που είχε βάλει, έχουν αυξηθεί οι γαλάζιες φωνές που ζητούν στενότερη προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου του κόμματος.

Μάλιστα υπάρχουν «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν ξεκάθαρα πει  πως θέλουν μία  υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Και κάποιοι εξ’αυτών στέλνουν «μήνυμα»  πως δεν σκοπεύουν  να ψηφίσουν  την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου σε περίπτωση που προταθεί εκ νέου.

Από την κυβέρνηση κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. Πάντως ένα όνομα που εκτιμάται πως παίζει δυνατά είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει σενάρια και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε χθες από μια αναφορά του Βασίλη Κικίλια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως κ. Δένδιας είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως όπως όλα δείχνουν τελικά θα  επιλεγεί ένα πρόσωπο, που θα μπορεί να «μιλήσει» στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να μπουν αναχώματα σε ενδεχόμενες διαρροές.

Σχετικά Άρθρα