Παρενέργειες και αντιδράσεις από τις σαρωτικές αλλαγές που προτείνει ο Κασσελάκης-Αιχμές και από συνεργάτες του

 Παρενέργειες και αντιδράσεις από τις σαρωτικές αλλαγές που προτείνει ο Κασσελάκης-Αιχμές και από συνεργάτες του

Αντιδράσεις αλλά και παρενέργειες προκαλούν οι σαρωτικές αλλαγές που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος. Πέρα από το όνομα, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας στην Προοδευτική Συμμαχία του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν και αλλαγές στη δομή λειτουργίας του κόμματος ενώ θα υπάρξουν και εξελίξεις αν γίνει πράξη η εφαρμογή ορίου τριών θητειών στους βουλευτές του κόμματός του.

Παράλληλα φαίνεται ότι ενδυναμώνεται ο ρόλος του προέδρου, όπως πολλοί φοβούνται και ο ρόλος της βάσης, έτσι όπως την εννοεί ο κ. Κασσελάκης. Όπως υποστηρίζουν βέβαια από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αν εκλείψουν όργανα όπως η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία με εκλεγμένα μέλη δεν θα υπάρχει λογοδοσία της ηγεσίας και θα υπάρξει η λογική «ενός ανδρός αρχή».

  • Σήμερα, συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή Καταστατικού για να συζητήσει τις αλλαγές καθώς υπάρχουν πολλές προτάσεις για προσθήκες και τροποποιήσεις. Την Πέμπτη (5/9) θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία η οποία θα εγκρίνει την ατζέντα που θα φτάσει στην Κεντρική Επιτροπή το σαββατοκύριακο.

Στο όνομα του κόμματος ο κ. Κασσελάκης επιμένει αν και υπάρχουν και άλλες προτάσεις, ενώ μένει ανοιχτός σε αλλαγές που έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Ακόμη και στελέχη που φέρονται πιστά στον κ. Κασσελάκη, όπως οι κύριοι Παππάς και Κόκκαλης εξέφρασαν αντιρρήσεις. Για παράδειγμα ο κ. Παππάς – που με επιλογή Κασσελάκη εξελέγη οριακά πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – διαφώνησε ανοικτά με την αλλαγή ονόματος μιλώντας στο Mega: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς, που συνήθως μετράει τα λόγια του, έριξε και μια «τροχιοδεικτική βολή» ή κατά άλλους έναν αμφιλεγόμενο χρησμό για τις εξελίξεις των αμέσως προσεχών ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση για το αν ο κ. Κασσελάκης θα πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απάντησε: «Αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ορθάνοιχτα.

Ο Παύλος Πολάκης κρατάει τον μεγάλο γρίφο, για το αν θα καταθέσει πρόταση μομφής. Φυσικά, θεωρείται σίγουρο ότι θα στηρίξει αυτή την πρόταση η ομάδα των 87. Ο Κρητικός βουλευτής εμφανίζεται χολωμένος και δεν έχει ξεσπάσει την οργή του, με τα όσα έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει.

Επίσης, υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την αλλαγή εκλογικής περιφέρειας, αν κάποιος συμπληρώσει τρεις θητείες.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που αυτή η ρύθμιση ενεργοποιηθεί, δίνεται η δυνατότητα σε βουλευτές που έχουν συμπληρώσει ήδη τρεις κοινοβουλευτικές θητείες να «μεταναστεύσουν» σε άλλη εκλογική περιφέρεια, απελευθερώνοντας τη θέση που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια και να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε κάποιον άλλο νομό. Άλλωστε, η μετακίνηση σε ασφαλείς εκλογικές περιφέρειες, σε εκείνες δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμάται ότι θα εκλέξει βουλευτή ακόμη και σε μονοψήφιο ποσοστό, φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις του «προεδρικού» μπλοκ, καθώς θα δώσει εισιτήριο για την επόμενη Βουλή σε στελέχη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη. Και αυτό γιατί από τους ακραιφνείς «Κασσελίστας», τρεις κοινοβουλευτικές θητείες έχουν ήδη συμπληρώσει οι:

  • Νίκος Παππάς
  • Θεοδώρα Τζάκρη
  • Νίνα Κασιμάτη 
  • Παύλος Πολάκης.

Σε μια τέτοια προοπτική, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς θα πρέπει να εγκαταλείψει τον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου διαθέτει ισχυρά κομματικά ερείσματα λόγω εντοπιότητας, ενώ μάλλον ευνοημένη θα βγει από μια τέτοια ρύθμιση η Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς η έδρα της Πέλλας υπήρξε η τελευταία που κερδήθηκε οριακά στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2023. Μακριά από το ορμητήριό της στη Β’ Πειραιά θα πρέπει να βρεθεί η Νίνα Κασιμάτη, αν επιδιώξει να επανεκλεγεί στη Βουλή, όπως και από τα Χανιά ο Παύλος Πολάκης, ιδίως όταν για την ίδια έδρα «ακούγεται» και ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη, Βασίλης Κασσελάκης.

Η πρόβλεψη για τις τρεις θητείες περιλαμβάνει την Αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα κληθεί να εγκαταλείψει τον νομό Άρτας, ενώ απέναντι στην ίδια κατάσταση θα βρεθεί και ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εκλέγεται αδιάλειπτα στη Β΄ Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2015.

Επιπλέον, να αφήσει την Πρέβεζα θα κληθεί και ο βουλευτής, Κώστας Μπάρκας, ο οποίος είναι ένας από τους μακροβιότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ:

Κληθείς να σχολιάσει το όριο των τριών θητειών, ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε στα Παραπολιτικά Fm πως είναι «αστειότητα οι τρεις θητείες και μετά να αλλάζει περιφέρεια ο υποψήφιος», για να συνεχίσει λέγοντας πως «είμαστε ομάδα ποδοσφαίρου; Κάνουμε μεταγραφές; Αυτός που τα έχει εισηγηθεί δεν έχει καμία σχέση με το σπορ (σ.σ. της πολιτικής)».

  • Με μία ανάρτηση-“ξέσπασμα”, ο Κώστας Αρβανίτης παρεμβαίνει για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα διατυπώνοντας σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος και αντιπρόεδρος της Left επισημαίνει χαρακτηριστικά:

“…ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ιστορικό κόμμα, με τα σύμβολα, τη βιβλιοθήκη, τα χρώματα και τους ήρωές του.Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι, μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται.Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται.Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης.Την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση.

Η ανάρτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης και παίρνει θέση για τα εσωκομματικά θέματα. Με πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις…

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Δεν πάει άλλο.

Στην παρέμβασή μου στο τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχα δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ιστορικό κόμμα, με τα σύμβολα, τη βιβλιοθήκη, τα χρώματα και τους ήρωές του.

Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι, μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται.

Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται.

Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης.

Την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη.

Μεγάλες ευθύνες έχουν όσοι επέλεξαν να φύγουν, όσοι θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσοι απέχουν από την εύρεση λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ώριμο τέκνο της ανάγκης, η Αριστερά του 21ου αιώνα που χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοσιαλδημοκρατία, ούτε κεντροαριστερά.

Μόνο ως ενισχυμένη Αριστερά μπορεί να προωθεί λύσεις για κοινωνικές, εθνικές, παλλαϊκές και ευρωπαϊκές ανάγκες, με συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις.

Όσοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν με υπευθυνότητα την αποστολή τους, κι όσοι συμβάλλουν στην θλιβερή εκτράχυνση, έχουν εξ ορισμού αποτύχει και κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς.

Αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι rebranding, αλλά ομοψυχία, δουλειά, προγραμματισμό και κυρίως πολιτική δράση.

Προσωπικά, δεν συντάχθηκα ποτέ με καμία ομάδα, καμία φράξια, κανένα οργανωμένο ή ιδιοτελές συμφέρον, καμία δράκα του παρασκηνίου. Η έγνοια μου είναι και θα είναι πάντα το κόμμα μας.

Φέρω τη νωπή λαϊκή εντολή 159.874 πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους για να προωθήσουμε τις αριστερές μας πολιτικές, το πρόγραμμά μας, και πάνω από όλα για να δώσουμε λύση στα μεγάλα τους προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Όμως, η κρίση διάρκειας στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πλέον επηρεάζει και τη λειτουργία της ίδιας της LEFT, και έχω ιστορική ευθύνη να τοποθετηθώ δημόσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μας.

Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο.

  • Ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις», δείχνοντας προφανώς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρεται με αιχμηρό τρόπο και στην αλλαγή του ονόματος.

Η ανάρτηση:

«Επιτελους σταματηστε την ανουσια αντιπαραθεση!!!
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ,
ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ !!
Οι οργανωτικες αλλαγες εξυπηρετουν την υλοποιηση του πολιτικου σχεδιου αλλαγης που επαγγελεσαι!
Οχι τον ελεγχο του μηχανισμου που θες να επιβαλλεις!!»

«Βαθύτατα πολιτικές» χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην αλλαγή του ονόματος αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το νέο άνοιγμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Παύλο Πολάκη και την αλλαγή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Οι αποφάσεις για το κόμμα είναι βαθύτατα πολιτικές» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «προτιμά τον δρόμο ενός μικρού, προσωποπαγούς κόμματος».

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρώην υπουργός «είναι ο πρόεδρος, οι επιλογές του και τα μέλη, με καταργήσεις των οργανώσεων με λέσχες φίλων και μελών. Το μέλος δηλαδή δεν θα έχει ποτέ ρόλο σε απόφαση, άρα ο κ. Κασσελάκης δεν εννοεί αυτό που λέει ότι τα μέλη έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Εμείς του είπαμε να πάει σε δημοψήφισμα στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, δεν το έκανε. Εκτιμώ ότι φοβάται να απευθυνθεί στη βάση».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η δική της αντίδραση απάντησε ότι με τις εξελίξεις να είναι πολλές και συνεχείς, «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος ποια είναι η σωστή κίνηση. Κάθε ώρα που περνάει εμφανίζεται και ένα καινούργιο αρνητικό δεδομένο» και «βήμα βήμα, θα τα δούμε όλα».

Σχετικά με την τοποθέτηση του Νίκου Παππά ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, η κα. Γεροβασίλη σχολίασε ότι η διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν αχρείαστη, ενώ η επανένταξη του Πολάκη στην ΚΟ έγινε χωρίς αιτιολόγηση.

  • Σφοδρά πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ενώ τάχτηκε υπέρ της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε ο πρόεδρος, λέγοντας πως η εικόνα του κόμματος σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον κατηγόρησε πως διαγράφει όποιον διαφωνεί με την «ανύπαρκτη πολιτική του».

Όπως ανέφερε αρχικά: «Συμφωνώ με την πρόταση για αλλαγή του κόμματος καθώς αυτό το κόμμα, όπως έχει διαμορφωθεί νομίζω πως δεν θυμίζει σε τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά γενικότερα, άρα καλώς μετονομάζεται. Εάν δεν υπάρχει και η λέξη Αριστερά μέσα θα είναι ακόμη καλύτερα γιατί αντικατοπτρίζει καλύτερα αυτό που πραγματικά είναι. Δεν είναι Αριστερά, μεταμορφώνεται σε κόμμα Κασσελάκη, ειδικά με τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν και τις πρακτικές που ακολουθούνται».

«Είναι ένα κόμμα που αφήνει τις αρχές και τις αξίες της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης πίσω, κάνει άλλα πράγματα και είναι σαν να έχει πάρει εργολαβία το να αφήνει τη ΝΔ με τις άθλιες πολιτικές που εφαρμόζει για τον ελληνικό λαό, ελεύθερη να κάνει ότι θέλει», συνέχισε.

«Έχουμε μια ΝΔ που καταρρέει και έχουμε και μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι στο 8,5% και έχει και άλλο κάτω», επισήμανε.

Για το εάν παραμένει ο ίδιος στέλεχος του κόμματος ή έχει διαγραφεί, απάντησε πως «υπάρχει μια προειλημμένη απόφαση από την ηγετική ομάδα του κόμματός μας και του Στέφανου Κασσελάκη, όποιος διαφωνεί ή υποχρεώνεται να φύγει ή να διαγραφεί, γιατί εναντιώνεται με την ανύπαρκτη πολιτική πρόταση που καταθέτει».

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και αυτά τα συμφέροντα θέλουν μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, μια αντιπολίτευση που δεν θα ασκεί τον θεσμικό της ρόλο, δεν θα δίνει όραμα στον ελληνικό λαό και δεν θα προσπαθεί συνεχώς να κάνει οραματικές προτάσεις. Η ηγεσία με αυτά που κάνει εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό συγκεκριμένων συμφερόντων που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», συνέχισε.

Στη συνέχεια τάχτηκε υπέρ την διεξαγωγή εκλογών στο κόμμα, ενώ είπε πως «τα μέλη του κόμματος εξέλεξαν τον Κασσελάκη σε συγκεκριμένες συνθήκες για να μην βγει ένας μηχανισμός, που κατά την άποψή μου, έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το πού πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι εκτός κόμματος. Δεν σημαίνει πως ο κόσμος είχε συγκεκριμένα πολιτικά πλαίσια που εκφράστηκαν».

Για τα όσα έγιναν με τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε πως «το πολιτικό έλλειμμα που έχει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα φαίνεται σε μια σειρά από ζητήματα και απλών χειρισμών, διότι ή έπρεπε να διαγραφεί από την ΚΟ για τον λόγο που τον διέγραψαν και να μην γυρίσει ή όφειλε να μην τον είχε διαγράψει. Αυτό δείχνει και μια άλλη αντίληψη για την πολιτική πρακτική που έχει ο ίδιος».

Τέλος ο Νίκος Φαραντούρης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρών στις εξελίξεις για την ηγεσία του κόμματος. Δείτε εδώ

Σχετικά Άρθρα