Ο Φαραντούρης ανοίγει τα χαριά του στο Euractiv: Έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

 Ο Φαραντούρης ανοίγει τα χαριά του στο Euractiv: Έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τερματίσει τις εσωτερικές του διαμάχες και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μιλήσει με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, δήλωσε στο Euractiv ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ομοσπονδιακής ομάδας Spinelli, δήλωσε στην Euractiv ότι η Αριστερά εμπνεύστηκε τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, «δεν επιδίδεται σε εσωστρέφεια, εσωτερικές αντιφάσεις, διαιρέσεις και δογματισμό». «Πιστεύω σε αυτή την Αριστερά ως προπύργιο απέναντι στην ακροδεξιά για την Ευρώπη και την Ελλάδα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αναταραχή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ήρθε η ώρα να βγούμε από το «παρατεταμένο, πολυετές σπιράλ εσωστρέφειας, απαξίωσης και παρακμής».

Την περασμένη εβδομάδα, πηγή προσκείμενη στον Κασελάκη δήλωσε στην Euractiv ότι από μετά τις ευρωεκλογές, «κάποιοι πιέζουν για ένα ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο και να έρθουν πιο κοντά στο [σοσιαλιστικό] ΠΑΣΟΚ ή σε άλλους […] χωρίς καμία προϋπόθεση [που να σχετίζεται με την πολιτική ατζέντα] ή τον Κασελάκη ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύ,φωνα με τον κ. Φαραντούρη, όμως, χρειάζεται συζήτηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή των προοδευτικών ιδεών και κινημάτων και τελικά των προοδευτικών δυνάμεων, πρέπει να αφυπνιστεί. «Με αυτοπεποίθηση, χωρίς να εκβιάζει τη συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων», είπε.

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι το κλίμα ενότητας και εξωστρέφειας έχει κλονιστεί και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να νιώσει «αυτοπεποίθηση» για να αναλάβει πρωτοβουλίες απέναντι στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις.

Χάρη σε μια επιτυχημένη και έξυπνη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει το ρεπορτάζ ο Στέφανος Κασελάκης κατάφερε να μπει στην ελληνική πολιτική και να γίνει talk of the town μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ενοχλήσει ορισμένα μέλη της παραδοσιακής αριστεράς, με τον Φαραντούρη να επικρίνει αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική.

«Εξωστρέφεια σημαίνει πολιτική δράση παντού χωρίς αυτοαναφορικότητα και προσωπική προβολή», είπε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα άλλαζε από την πρώτη ημέρα αν αναλάμβανε, αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (Ιανουάριος 2015 – Ιούλιος 2019), λέγοντας ότι θα τιμήσει και θα «φυλάξει» την κληρονομιά του «μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».

  • «Την κληρονομιά ενός κόμματος που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα, εδραίωσε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έλυσε προβλήματα, οδήγησε την Ελλάδα από τα μνημόνια με γεμάτα ταμεία και προστάτευσε το κοινωνικό κράτος». «Αυτή την κληρονομιά, αισθάνομαι μπροστά στα χιλιάδες μέλη και τους φίλους μας ότι πρέπει να περιφρουρήσω και να διευρύνω με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θέτοντας μάλιστα τον εαυτό του στην κρίση των μελών μας», πρόσθεσε.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης:

Ο νυν ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης βαδίζει εδώ και μήνες σε τεντωμένο σχοινί. Οι προσπάθειές του να εδραιώσει τον έλεγχό του επί του κόμματος μετά την ανάληψη της ηγεσίας τον Σεπτέμβριο του 2023 – αντικαθιστώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – δεν είχαν επιτυχία.

Ένα «μεγάλο διαζύγιο» τον Νοέμβριο του 2023 -όταν μια μεγάλη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε και δημιούργησε το κόμμα της Νέας Αριστεράς- ακολουθούμενο από πρόσφατες εσωτερικές αναταραχές είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μελών που αμφισβητούν την ηγεσία του.

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αβέβαιη, καθώς τοπικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται πρόταση μομφής κατά του Κασελάκη.

Εν τω μεταξύ, μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το τηλεοπτικό κανάλι Open TV έδειξε ότι το 63,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τα ποσοστά του πέφτουν στο 21,6% έναντι 29% στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου. Αλλά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επωφεληθεί από τις χαμένες ψήφους του κυβερνώντος κόμματος: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμάται στο 8,5%, αντικαθίσταται στη δεύτερη θέση από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, με 10,5%.

Επιπλέον, αυξάνεται η πίεση στα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αμφισβητήσουν την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Σχετικά Άρθρα