“Έκπληξεις” Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Βελτιώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, AirBnB- Κλείνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες

“Έκπληξεις” Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Βελτιώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, AirBnB- Κλείνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αντανακλούν την απογοήτευση των πολιτών επικρατεί “πυρετός” για τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στρέφοντας το επίκεντρο της προσοχής τους σε παρεμβάσεις που έχουν άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα. Στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο στο Βελλίδειο αναμένεται να βρεθούν το στεγαστικό και το δημογραφικό. Δύο ζητήματα που καίνε την ελληνική κοινωνία με τις νεότερες πληροφορίες να μην αποκλείουν μία έκπληξη. 

Τόσο στη δημοσκόπηση της MRB, όσο και της Opinion Poll, η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά στο 28%, με πολλά στελέχη να εκτιμούν ότι η επάνοδος σε ποσοστά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30% συνιστά «δύσκολο στοίχημα» και να ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθεί με «ταχύτητα», ώστε «να μην παγιωθεί» αυτή η κατάσταση, σε ένα τάιμινγκ μάλιστα, που όπως επισημαίνουν κάποιοι, «η αντιπολίτευση είναι σε περιδίνηση».

Στο εσωτερικό της ΝΔ συζητείται έντονα το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών, όπως τη Δευτέρα (02.09.2024) κατά την επίσκεψη του στην «ταλαιπωρημένη» από τις περσινές πλημμύρες, Θεσσαλία, αλλά και πριν από δύο εβδομάδες κατά την επίσκεψή του στην πυρόπληκτη Πεντέλη.

  • Έτσι πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η συνεννόηση με τις Βρυξέλλες για ένα επιπρόσθετο ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες, με βάση την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται πιθανή μια ανακοίνωση ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι προαναγγελθέν ότι θα μειωθούν κατά 0,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί εν τέλει η μείωση να είναι 1%, μένει όμως να φανεί αν θα είναι μεμιάς ή σε δύο δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για ένα μέτρο ελάφρυνσης των βαρών των επιχειρήσεων και έστω και σημειακής ενίσχυσης των εισοδημάτων των μισθωτών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται φυσικά να τονίσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025, προβάλλοντας ότι επί ημερών της δικής του κυβέρνησης έγιναν και γίνονται αυξήσεις. Εξάλλου η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Την ίδια στιγμή, θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται με τα έτη εργασίας και τις εισφορές του πρώην εργαζόμενου και πλέον ανέργου. Το επίδομα ανεργίας μάλιστα θα αυξηθεί στο 70% του κατώτατου μισθού για το πρώτο τρίμηνο. Όμως από εκεί και μετά θα μειώνεται σταδιακά μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών. Στόχος είναι σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να δοθεί… κίνητρο στους ανέργους να βρίσκουν δουλειά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Ως προς το τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών που σήκωσε πολλές διαμαρτυρίες και είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να μην ψηφίσουν ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η κυβέρνηση εξετάζει σημειακές παρεμβάσεις, αλλά όχι ξήλωμα της παρέμβασης. Παρά τη δεδομένη δυσαρέρκεια κυβερνητικών στελεχών ως προς το μέτρο, το οικονομικό επιτελείο δεν παραγνωρίζει τα στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα που δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τις λίγες ενστάσεις επί του τεκμηρίου.

Προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι εξετάζονται «γεωγραφικές» ελαφρύνσεις, δηλαδή το τεκμήριο να μην ισχύει και για περιοχές με λίγο πάνω από 500 κατοίκους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και ένα «ρετούς» στις προσαυξήσεις, τόσο ως προς τον τζίρο της επιχείρησης όσο και ως προς το κόστος μισθοδοσίας (αρκετές ατομικές επιχειρήσεις έχουν εργαζομένους).

ΑΓΡΟΤΕΣ: Για τους αγρότες έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025. Υπενθυμίζεται δε ότι την περασμένη Δευτέρα ο κ.Μητσοτάκης από τον Παλαμά Καρδίτσας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τον Daniel συνολικού ύψους τριών δισ ευρώ.

Ωστόσο στο θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν ακόμη παράπονα όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων. Ενώ ταυτόχρονα η διαχείριση του νερού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα λόγω της φετινής ανομβρίας, αλλά και του φόβου για νέες πλημμύρες.

ΣΤΕΓΗ: Για το πρόβλημα της στέγης, στο τραπέζι έχει τεθεί ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” με μηδενικά επιτόκια για στεγαστικό δάνειο, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) και αύξηση των ηλικιακών ορίων (για ζευγάρια 40- 50 ετών). Ως προς αυτό απαιτείται βέβαια και η έγκριση της Κομισιόν.

Αναμένεται επίσης νέο πρόγραμμα “Ανακαινίζω- Ενοικιάζω” με υψηλότερο ποσό ενίσχυσης και με στόχο να διατεθούν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης κλειστά διαμερίσματα. Ανοιχτό είναι και το κατά πόσον θα ανακοινωθούν τελικά μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς το AirBnB κατηγορείται ως ένας βασικός παράγοντας της στεγαστικής κρίσης. Εξετάζεται δε και πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές, με στόχο την ανέγερση νέων κατοικιών.

Επίσης, είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει περιορισμούς ως προς το AirBnB, με ειδική έμφαση σε «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή περιοχές κυρίως πέριξ του κέντρου της Αθήνας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυνμένες. Πέραν του όποιου «φρένου» επιλεγεί, πάντως, θα δοθούν και φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να «γυρίσουν» τα ακίνητα τους σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης, ώστε να έχουν μικρότερη επιβάρυνση εν σχέση με τη βραχυχρόνια.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Για το δημογραφικό εξετάζεται νέα αύξηση στο επίδομα παιδιού, με διπλασιασμό των επιδομάτων για κάθε παιδί από το δεύτερο και μετά, αλλά και στοχευμένα κίνητρα για την απόκτηση πρώτου και δεύτερου παιδιού. Στο τραπέζι βρίσκεται και η εξίσωση τρίτεκνων με πολυτέκνους, καθώς και φορολογικά κίνητρα για νέες οικογένειες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν επιπλέον παροχές σε εργαζόμενους με παιδιά.

Σχετικά Άρθρα