ΣΥΡΙΖΑ: Σε κινούμενη άμμο προς την ΚΕ-Διαγραφή Σπίρτζη, τι ζυγίζουν οι “87”, οι κινήσεις Πολάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Σε κινούμενη άμμο προς την ΚΕ-Διαγραφή Σπίρτζη, τι ζυγίζουν οι “87”, οι κινήσεις Πολάκη

Γολγοθάς θα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει, εάν οι αντιμαχόμενες πλευρές φτάσουν στα άκρα, τη “σταύρωση” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χωρίς ελπίδα ανάστασης. “Όλα τα θέματα και όλες οι ενστάσεις θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής” τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείσα για τις εσωκομματικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πάντως πως “μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να υπάρχει ένα άλλο σχέδιο σε σχέση με το σχέδιο που εκφράζεται επισήμως από την ηγεσία του κόμματος”.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι “όλοι θεσμικά και καταστατικά, αν έχουν κάποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις, μπορούν στην Κεντρική Επιτροπή να τις καταθέσουν” και πρόσθεσε επιχειρώντας να αναδείξει τις πρωσπικές στρατηγικκές των διαφωνούντων ότι “από κει και πέρα όμως, πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάποιο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο διαφωνίας ή κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση”.

Η κ. Κεχαγιά υπενθύμισε ότι  πριν από ενάμιση μήνα, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου και επιπροσθέτως αποφάσισε την επανα-συνεδρίαση της εκ νέου αυτό το Σαββατοκύριακο για να επικυρώσει την εξέλιξη του συνεδρίου και μέσα από αυτή να περάσουν και οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές. “Σας ερωτώ λοιπόν, τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα -και το ερωτώ είναι ρητορικό και το αντιλαμβάνεστε- ούτως ώστε να έχουμε αυτήν την αναταραχή; Ας πάρουμε λοιπόν αυτές τις απαντήσεις, διότι αν δεν υπάρχει ουσιαστικός ουσιώδης πολιτικός λόγος, πολιτική διαφωνία, ένα άλλο σχέδιο, εν πάσει περιπτώσει, τότε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό την αναγκαιότητα να προχωρήσουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα” υπογράμμισε

Σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του κ. Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και σχετικά με τον Παύλο Πολάκη και για το αν υπάρχει θέληση μετά τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τον Στέφανο Κασσελάκη να ενταχθεί ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε “Το έχουμε ξαναπεί και το έχει πει και ο Πρόεδρος του κόμματος με σαφήνεια ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός των κομματικών και συλλογικών οργάνων. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική μας Επιτροπή, είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες, από κει και πέρα δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Εμείς θα κινηθούμε θεσμικά και με βάση το γράμμα του καταστατικού του κόμματος”.

Με άλλα λόγια με βάση τα όσα είπε η Βούλα Κεχαγιά, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σκοπεύει κατά πάσα πιθανότητα  να σηκώσει το γάντι και να θέσει πρώτα ο ΄δις λόγω της αμφισβήτησης του ζήτημα προσφυγής στη βάση του κόμματος, άλλωστε και οι σχετικές εισηγήσεις που δέχεται είναι προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εκτεθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση  των “87” στα ματια των μελών της Κ.Ε. και να κατηγορηθεί για κινήσεις που θα πληγώσουν τη συνοχή καιτη ενότητα του κόμματος.

  • Γι αυτό άλλωστε οι “87” εξακολουθούν να ζυγίζουν τις κινήσεις του, ενώ και ο Πάυλος Πολάκης μιλά για “αλλαγές στην ηγεσία”, αλλά όχι για “αλλαγή ηγεσίας”, θέτοντας ως μείζον θέμα το πολιτικό πλαίσιο πορείας τους ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα, με απώτερο σκοπό μια “ισχυρη αντιπολιτευση που θα ριξει το Μητσοτακη” και με ένα «συγκεκριμένο πρόγραμμα: Λαϊκά κατανοητό, Κοινωνικά αναγκαίο, Σε σύγκρουση με τη διαπλοκή και Με ελπίδα στη νέα γενιά!”.

Σημείωσε ωστόσο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα συγκρότησης “ηγετικής ομάδας”  ότι στο πλαίσιο αυτό δεν εξυπηρετεί “ούτε η πολιτικη του ενος ανδρος αρχη που δεν εχει πολιτικο επιτελειο και σχεδιασμο, των ασυνδετων βιντεακιων στα σοσιαλ, της επίδειξης της προσωπικης ζωης , των προσωπικων επιλογων και του πλουτου που ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ και οτιδηποτε σωστο εκφωνειται ως θεση γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!”.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν μέχρι τη συνεδρίασης της ΚΕ ή μέσα στην συνεδρίαση θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προς το παρόν παρακολουθεί τις εξελίξεις  με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να το προκαλεί να πάρει θέση και ιδίως για τη λεγομενη “φρουρά” του (“87”). “Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν υπονοώντας ότι τον εκφράζουν”, συμπληρώνοντας πως “όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς «κύκλους» και «διαρροές». Καθαρά και ανοικτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα” δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Με βάση τα δεδομένα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι “87” ή Π. Πολάκης ή κάποιος άλλος θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Στ. Κασσελάκη, η οποία σημειωτέον για να περάσει απαιτεί το 50%+1 των μελών της Κ.Ε. Πάντως η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή ή όχι του Χρήστου Σπίρτζη, αναμένεται να δώσει μια πρώτη γεύση των προθέσεων των αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ τελευταίες πληροφορίες   φέρουν τον Χανιώτη βουλευτή να καταθέτει και την πολιτική του πρόταση, όπως την περιέγραψε στην πρόσφατη ανάρτησή του αλλά και πρόταση μομφής και υποψηφιότητά του για την ηγεσία, όποτε ανοίξει η διαδικασία.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες η “ομάδα” του Διονύση Τεμπονέρα εντός της εβδομάδας και ενόψει της Κ.Ε.  αναμένεται να δημοσιοποιήσει πολιτικό κείμενο-προσκλητήριο που θα καλεί τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου “για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα”. Το κάλεσμα θα απευθύνεται “σε κάθε πολίτη, ή συλλογικότητα ή κίνημα ή κόμμα” και θα το συνυπογράφουν στελέχη του ευρύτερου χώρου από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σχετικά Άρθρα