Σύλληψη Ντούροφ: Μια… παρενέργεια που πέρασε στα ψιλά

 Σύλληψη Ντούροφ: Μια… παρενέργεια που πέρασε στα ψιλά

Η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το απόρρητο στο διαδίκτυο και την ελευθερία του λόγου, με ορισμένους ειδικούς να αμφισβητούν εάν η σύλληψη είναι ένα μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και τους ηγέτες τους. Ο Ντούροφ, που είναι διπλός υπήκοος Γαλλίας και Ρωσίας, αντιμετωπίζει συνολικά έξι κατηγορίες, για «συνέργεια» στη διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, παράνομες συναλλαγές, ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών που φέρεται να λαμβάνει χώρα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με δήλωσης της εισαγγελίας του Παρισιού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Πέρασε μέρες υπό αστυνομική κράτηση για ανάκριση και αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη (28/08) το πρωί πριν από την εμφάνισή του στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες. Αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση και τέθηκε υπό δικαστική εποπτεία μετά την καταβολή εγγύησης 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επικριτές της σύλληψης του Ντούροφ, τη συνέδεσαν με ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου και το απόρρητο του περιεχομένου των χρηστών.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ – ο οποίος περιόρισε την εποπτεία περιεχομένου στο X αφού αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης το 2022 – εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ντούροφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rumble, Κρις Παβλόφσκι, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Γαλλία «πέρασε την κόκκινη γραμμή» συλλαμβάνοντας τον Ντούροφ επειδή δεν λογοκρίνει την ελευθερία του λόγου.

Το Telegram δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων των ΗΠΑ λόγω διαφορών στα πρωτόκολλα ασφαλείας, είπαν οι ειδικοί.

  • Ακόμα κι έτσι, η σύλληψη του Ντούροφ εξακολουθεί να εγείρει πιθανές ανησυχίες για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τους κανονισμούς.

«Πιστεύω ότι ανησυχεί σίγουρα τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, τους ιδρυτές τους, οποιονδήποτε σκέφτεται να ξεκινήσει μια τεχνολογική επιχείρηση στη Γαλλία», είπε στο The Hil, ο Will Duffield, συνεργάτης στο Cato Institute, ένα ελευθεριακό think tank.

«Η έλλειψη διαδικασίας εδώ ή η φαινομενική έλλειψη διαδικασίας, θα πρέπει να είναι το πιο ανησυχητικό».

Το Telegram προσφέρει στους χρήστες την επιλογή να στέλνουν μηνύματα με κρυπτογράφηση, μαζί με μεγάλες ομαδικές συνομιλίες με έως και 200.000 χρήστες. Το WhatsApp της Meta επιτρέπει το πολύ 1.024 χρήστες.

«Δεδομένου ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτό το βήμα με μια εταιρεία όπως το Telegram, νομίζω ότι υπονοεί κάτι σχετικά με τη δυνατότητα άμεσου μηνύματος προς όλες τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στο The Hill η καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Jane Bambauer.

  • Ο Will Duffield είπε πριν από το κατηγορητήριο ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να ανησυχούν «πολύ» εάν οι κατηγορίες του Ντούροφ σχετίζονται με την κρυπτογράφηση περιεχομένου, αλλά λιγότερο εάν επικεντρώνονται στην υποτιθέμενη άρνηση του Telegram να παραδώσει πληροφορίες ή έγγραφα που ζητούνται από τις αρχές.

«Η Γαλλία είναι φαινομενικά η πρώτη στον κόσμο ανεπτυγμένη χώρα με ισχυρή παράδοση κράτους δικαίου. Και όμως κάτι που φαίνεται ότι θα είχε αντιμετωπιστεί ως αστική υπόθεση με την αποστολή κλήσεων, την έκδοση κλητεύσεων, την πιθανή επιβολή προστίμων, αντ’ αυτού αντιμετωπίζεται συλλαμβάνοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας καθώς αποχωρεί από την πτήση του», είπε.

Ωστόσο, υποδηλώνει μια σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών αξιών γύρω από την ομιλία και το απόρρητο του περιεχομένου των χρηστών, είπαν οι Duffield και Bambauer.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει αρκετές έρευνες βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών κανονισμών που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα φέτος. Το DSA έχει σκοπό να περιορίσει τη δύναμη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους από παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και καταχρηστικό περιεχόμενο.

  • Παρά τη διακομματική υποστήριξη στις ΗΠΑ για μεγαλύτερη τεχνολογική ρύθμιση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη σημαντικές αλλαγές στο Άρθρο 230 του Communications Decency Act, το οποίο προστατεύει γενικά τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων από μηνύσεις για υλικό που δημοσιεύεται από χρήστες.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι – ειδικά οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ειδικά εξουσιοδοτημένοι από τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες – έχουν υιοθετήσει ένα είδος εκφοβιστικής στάσης προς τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, την ιδέα ότι υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη ή κάτι τέτοιο», είπε ο Duffield.

Ο αντισυνταγματάρχης Alexander Vindman τράβηξε τα βλέμματα το Σαββατοκύριακο όταν είπε ότι ο Μασκ θα έπρεπε να ανησυχεί, δεδομένης της σύλληψης του Ντούροφ.

«Ενώ ο Ντούροφ έχει γαλλική υπηκοότητα, συλλαμβάνεται για παραβίαση της γαλλικής νομοθεσίας, αυτό έχει ευρύτερες επιπτώσεις για άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter», έγραψε στο X . «Υπάρχει μια αυξανόμενη δυσανεξία για την πλατφόρμα [παραπληροφόρησης] και την κακή επιρροή και μια αυξανόμενη όρεξη για λογοδοσία. Ο Μασκ πρέπει να είναι νευρικός».

  • Αν και δεν πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες της τεχνολογίας είναι άμεσα συγκρίσιμοι σε αυτό το σημείο, ο Vindman είπε στο The Hill ότι η σύλληψη δείχνει «μια αυξανόμενη όρεξη για υπευθυνότητα».

«Δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι ΗΠΑ, ή θα λάβουν, επειδή, και πάλι, έχουμε διαφορετική άποψη για την ελευθερία του λόγου», είπε. «Οι ΗΠΑ το έλαβαν κατά κάποιο τρόπο ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου, αλλά κυρίως αναφερόμουν στο γεγονός ότι πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι θα είναι ολοένα και πιο δυναμικοί στην αντιμετώπιση πλατφορμών που θεωρούν τους εαυτούς τους μόνο πλατφόρμες και δεν ενδιαφέρονται να εποπτεύουν το περιεχόμενο».

  • Ο Jared Carter, καθηγητής στο Vermont Law and Graduate School, αντέκρουσε το επιχείρημα της ελευθερίας του λόγου όταν πρόκειται για την υποτιθέμενη άρνηση της Telegram να δώσει υλικό στις αρχές, προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν ισχύει στη Γαλλία.

«Δεν νομίζω ότι ο νόμος της Πρώτης Τροποποίησης μπαίνει στο παιχνίδι, γιατί εφόσον υπάρχει δεόντως εκδοθείσα κλήτευση ή ένταλμα για αναζήτηση των αρχείων της εταιρείας που έχουν εκτελεστεί νόμιμα, η Πρώτη Τροποποίηση δεν προστατεύει έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης ή μια επιχείρηση από το να συμμορφωθούμε με μια κατά τα άλλα νόμιμη κλήτευση», είπε.

Σχετικά Άρθρα