Γιατί η προβολή του “Famagusta” από το Netflix προκαλεί παροξυσμό στην Τουρκία;- Η ιστορία, οι πρωταγωνιστές και το μίνι διπλωματικό επεισόδιο

 Γιατί η προβολή του “Famagusta” από το Netflix προκαλεί παροξυσμό στην Τουρκία;- Η ιστορία, οι πρωταγωνιστές και το μίνι διπλωματικό επεισόδιο

Για ποιόν λόγο η τουρκική διπλωματία εξοργίστηκε με μία σειρά του Netflix; Ο λόγος για το εξαιρετικό Famagusta, μία σειρά που περιγράφει την τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας Κυπρίων, το οποίο αφού έκανε μεγάλη επιτυχία μέσω του Mega, αγοράστηκε και θα προβληθεί από την διεθνή πλατφόρμα.

Το θέμα προκαλεί μίνι διπλωματικό επεισόδιο καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η Λευκωσία απάντησαν στις ανιστόρητες τουρκικές αιτιάσεις.

Τούρκοι αξιωματούχοι στο υψηλότερο επίπεδο επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του Netflix που θα το προβάλει στις 20 Σεπτεμβρίου, με τον Τούρκο υφυπουργό Πολιτισμού Dr. Batuhan Mumcu να δηλώνει «βαθιά ενοχλημένος». Στην κυριολεξία λύσσαξαν, γιατί σου λέει μια σειρά (που προβλήθηκε με επιτυχία στο Mega) λέει την αλήθεια, την στιγμή που η τουρκική προπαγάνδα (που πέρασε μάλιστα και στα σχολικά βιβλία των Τούρκων) αναφέρεται δήθεν για μια «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο» να την… δυσφημεί. Και αναφέρουν παραποιώντας την ιστορία: «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε ειρήνη και εγκαθίδρυσε δικαιοσύνη, είναι στοχευμένη με την Ελληνική προπαγάνδα» Και προσθέτουν: «Η κυπριακή ειρηνευτική επιχείρηση, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, ειρήνη και δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιηθεί μέσα από αυτή τη σειρά».

Παράλληλα ήλθε και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας να παραποιήσει την ιστορία εκφράζοντας και αυτός την οργή του: «Είμαι βαθιά ενοχλημένος για μια σειρά που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα ψηφιακής ροής Netflix, η οποία στρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ήταν μια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στο νησί. Τέτοια ιστορικά γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται αντικειμενικά και αμερόληπτα, και τέτοιες εκπομπές με μονόπλευρη προοπτική βλάπτουν τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των κοινωνιών».

Βεβαίως, ο παροξυσμός των Τούρκων δεν έχει κανένα νόημα, τη στιγμή που το σίριαλ, όπως φημολογείται, δεν μπαίνει στο Netflix συνολικά αλλά μόνο στο Netflix Ελλάδας και Κύπρου.

Πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε πως «η ιστορία δεν παραγράφεται». Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είπε πως: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της εμβληματικής σειράς

Η σειρά μας μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1974 στην Αμμόχωστο. Η επιχείρηση “Αττίλας 2” μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή.

Το news247.gr παραθέτει τηνιστορία και τους πρωταγωνιστές της σειράς: Η νεαρή Χριστίνα τρέχει πανικόβλητη με το μωρό της στην αγκαλιά για να σωθεί από τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το ωστικό κύμα μιας βόμβας που σκάει πολύ κοντά της, την ρίχνει στο έδαφος και χάνει τις αισθήσεις της. Όταν συνέρχεται, το μωρό της έχει χαθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει, μα η πληγή του χαμένου μωρού για το ζεύγος Χριστίνας και Ανδρέα Σέκερη δεν έχει κλείσει. Παρότι έχουν δημιουργήσει μια αγαπημένη οικογένεια με τρία παιδιά, πάντα υπάρχει η σκιά του πρωτότοκου γιου.

Ο 50χρονος Μάικλ, μεγαλωμένος στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριους γονείς, επιστρέφει στο νησί για να καταγράψει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες Κυπρίων που έζησαν την τουρκική εισβολή, σε ένα ντοκιμαντέρ. Η έρευνά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μαρτυρία της Χριστίνας Σέκερη και η αλήθεια θα βγει στο φως.

Famagusta: Γνωρίστε τα μέλη της οικογένειας Κούρτη

Μάικλ Κούρτης (Χρήστος Λούλης): Δημοσιογράφος, μεγαλωμένος στο Λονδίνο από Κύπριο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Έξυπνος, ειλικρινής, φιλόδοξος, συμπονετικός. Καθώς η Κύπρος βρίσκεται πολύ βαθιά στο DNA του, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή. Η έρευνά του φτάνει τόσο βαθιά και ουσιαστικά στις ιστορικές μαρτυρίες, που θα τον οδηγήσει να ξετυλίξει εν αγνοία του το κουβάρι της προσωπικής του ιστορίας! Είναι και αυτός ένας από τους χιλιάδες αγνοούμενους της εισβολής…

ΜΑΪΚΛ ΚΟΥΡΤΗΣ (Χρήστος Λούλης)

Σοφία Κούρτη (Αιμιλία Υψηλάντη): Η μητέρα του Μάικλ, τον οποίον λατρεύει. Δημοσιογράφος, σε διευθυντική θέση μεγάλης αγγλικής εφημερίδας. Χήρα Κύπριου πιλότου. Φιλόδοξη κι εργασιομανής. Κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που, με την αποκάλυψή του, διαλύονται τα πάντα γύρω της.

ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΤΗ (Αιμιλία Υψηλάντη)

Μαίρη Ελευθεριάδη (Σοφία Καλλή): Η μικρή αδερφή της Σοφίας και νονά του Μάικλ τον οποίο υπεραγαπά. Είναι κτηματομεσίτρια και ζει στην Ελλάδα. Έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μοίρα των δύο γυναικών, της Σοφίας αλλά και της Χριστίνας, της βιολογικής μητέρας του 50χρονου δημοσιογράφου.

ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ (Σοφία Καλλή) MEGA

Κατερίνα Σεφερτζή (Σοφία Παυλίδου): Εικονολήπτρια, βοηθός και σύντροφος του Μάικλ. Ερωτευμένη μαζί του, μοιράζονται την καθημερινότητα αλλά και το πάθος για τη δουλειά τους. Την ημέρα που σταματάει να είναι το αντικείμενο του πόθου του Μάικλ, αποφασίζει να τον καταστρέψει. Θα τα καταφέρει;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΦΕΡΤΖΗ (Σοφία Παύλίδου) MEGA

Famagusta: Γνωρίστε τα μέλη της οικογένειας Σέκερη

Παύλος Αθανασίου-Παππούς (Γιώργος Ζένιος): Πάτερ φαμίλιας. Ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας. Άνθρωπος της δράσης, με μεγάλη αγάπη στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο… Κλήθηκε να κρατήσει «όρθια» την οικογένεια μετά την εισβολή, ξεκινώντας από το μηδέν, με μια κόρη και έναν γαμπρό που θρηνούσαν τον χαμένο γιο τους. Χάρη σε αυτόν, ο Αντρέας και η Χριστίνα σπούδασαν, έκαναν παιδιά, δημιούργησαν μια μεγάλη και παραγωγική φάρμα, μένοντας πάντα ενωμένοι και αγαπημένοι. Αγιάτρευτη πληγή στην καθημερινότητα του παππού, η βίαιη απομάκρυνση από την Αμμόχωστο και ο εγγονός του, που 50 χρόνια μετά παραμένει αγνοούμενος…

ΠΑΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΝΙΟΣ) MEGA

Αντρέας Σέκερης (Γιάννης Μπέζος): Καταξιωμένος ποινικολόγος στην Κύπρο με πολλές επιτυχίες στην καριέρα του. Άνθρωπος φιλόπατρις και αγωνιστής. Δίνει τα πάντα για την οικογένειά του. Επέζησε του πολέμου που ακολούθησε την τουρκική εισβολή, αλλά και της εξαφάνισης του πρωτότοκου παιδιού του. Παντρεμένος και ερωτευμένος μέχρι σήμερα – 50 χρόνια μετά – με τη Χριστίνα, και πατέρας 3 ακόμα παιδιών. Αντιμετωπίζει τη ζωή με δύναμη, συμπόνοια και αξιοπρέπεια.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΕΚΕΡΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ) MEGA

Χριστίνα Σέκερη (Κοραλία Καράντη): Δραστήρια γυναίκα, πιστή σύζυγος, στοργική μητέρα. Μετά την εισβολή έφτιαξε με τον πατέρα της μια μονάδα εκτροφής ζώων και παραγωγής τυριών, ενώ παράλληλα σπούδασε αρχαιολογία. Βαθιά ερωτευμένη με τον άντρα της. Λατρεύει τα τρία της παιδιά, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα της τουρκικής εισβολής όταν έχασε το μωρό της. Πενήντα χρόνια τώρα αναζητά μια απάντηση για την τύχη εκείνου του μωρού, διατηρώντας πάντα την ελπίδα πως είναι ζωντανός. Η μεγάλη της κόρη, η Μαριάννα, την έχει διαδεχθεί στην διεύθυνση της φάρμας, όσο η ίδια δραστηριοποιείται στην αναζήτηση και τον επαναπατρισμό χαμένων κομματιών της πολιτιστικής ιστορίας της Κύπρου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΕΚΕΡΗ (ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΝΤΗ) MEGA

Παύλος Σέκερης (Αντρέας Γεωργίου): Αρχαιολόγος, παθιασμένος με τη δουλειά του. Ένας νέος άνθρωπος γεμάτος επιθυμίες και όνειρα. Έχει έναν γιό, τον Αντρίκο, που υπεραγαπάει. Ο γάμος του με την Ιφιγένεια έχει τελειώσει, όμως κάτι που υπερβαίνει και τους δύο, θα τους ενώσει ξανά. Δεν του αρέσουν οι εκκρεμότητες και προσπαθεί σε όλους τους τομείς της ζωής του να είναι τακτικός. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ιδεώδες της οικογένειας, είναι εμβληματικός, σε κάθε έκφανση της ζωής του, που θα βρεθεί σε κίνδυνο.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΕΚΕΡΗΣ (ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ) MEGA

Μαριάννα Σέκερη (Δάφνη Κιουρκτσόγλου): Η μεγάλη κόρη της οικογένειας Σέκερη. Γλυκός άνθρωπος, ήπιων τόνων. Ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα της μητέρας της, την οποία έχει διαδεχτεί με επιτυχία στη διοίκηση της φάρμας. Παντρεμένη με τον Θοδωρή, βιώνει μια προβληματική σχέση. Αν και υπάρχει αγάπη μεταξύ τους, ανυπέρβλητα εμπόδια θα βρεθούν στο δρόμο τους και θα τους αναγκάσει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΕΚΕΡΗ (ΔΑΦΝΗ ΚΙΟΥΚΤΣΟΓΛΟΥ) MEGA

Δάφνη Σέκερη (Χριστίνα Παπαδοπούλου): Το στερνοπούλι της οικογένειας Σέκερη και η μεγάλη αδυναμία του παππού με τον οποίο έχει ιδιαίτερη σχέση. Χαρούμενη και αισιόδοξη, σπουδάζει εγκληματολογία. Η σχέση των γονιών της αποτελεί πρότυπο γι’ αυτήν που προσπαθεί ακολουθήσει και στη δική της σχέση με τον Τεύκρο.

ΔΑΦΝΗ ΣΕΚΕΡΗ (ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) MEGA

Αντρίκος Σέκερης (Άγγελος Γεωργίου): Ο 6χρονος γιός του Παύλου και της Ιφιγένειας και αγαπημένος φίλος του μικρού Μάριου. Του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο στην παραλία, να κολυμπάει και να μένει στον παππού και την γιαγιά που δεν του χαλάνε χατίρι. Η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να γυρίσει με τη μαμά και τον μπαμπά του όλο τον κόσμο με το τροχόσπιτο και να ξαναβρεί τον κύριο που έχει το ίδιο σημαδάκι με εκείνον στο μπράτσο…

ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΣΕΚΕΡΗΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ) MEGA

Σχετικά Άρθρα