ΣΥΡΙΖΑ/”Μεγάλη Εβδομάδα”… χωρίς ελπίδα Ανάστασης-Τα σενάρια για την ΚΕ με ανοιχτή την αποχώρηση 10 βουλευτών

 ΣΥΡΙΖΑ/”Μεγάλη Εβδομάδα”… χωρίς ελπίδα Ανάστασης-Τα σενάρια για την ΚΕ με ανοιχτή την αποχώρηση 10 βουλευτών

Με πεδίο βολής μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη  συνεδρίαση της Κ.Ε. (7-8/9) όπου θα κριθεί το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη και του κόμματος ως αξιωματική αντιπολίτευση ακροβολισμένοι “ελεύθεροι σκοπευτές” επιδίδονται σε ένα ανηλεή εμφύλιο πόλεμο, αφήνοντας κατά μέρος τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, με αποκλειστικό διακύβευμα την “αίθουσα του θρόνου” στην Κουμουνδούρου. Η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί πραγματικά την επιτομή της ρήσης περί “συντροφικών μαχαιρωμάτων” και στο πλαίσιο ουσιαστικά μιας αντιπαράθεσης σε προσωπικό επίπεδο και χωρίς κανένα ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο.

Το Σαββατοκύριακο οι εχθροπραξίες κορυφώθηκαν με τον Στέφανο Κασσελάκη να πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. “Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν, υπονοώντας ότι τον εκφράζουν. Όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς “κύκλους” και “διαρροές”. Καθαρά και ανοιχτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα” τόνισε με νόημα μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Real News.

“To κόμμα μας έχει κανόνες και καταστατικό” ανέφερε, διαμηνύοντας “Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μία ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. Καθαρά, ανοικτά, θεσμικά και με πλήρη αιτιολόγηση, γιατί πρωτίστως την εσωστρέφεια την ανακυκλώνει η παραπολιτική και οι περιβόητες “διαρροές”, ιδιαίτερα όταν επικυριαρχούν της πραγματικής πολιτικής”.

Και επισήμανε  “Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-κουρελού, που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του ακόμα και σήμερα σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς”.

  • Την ίδια ώρα,  οι “87” με “επικεφαλής” την Όλγα Γεροβασίλη  προετοιμάζουν την τελική επίθεση τους στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ φέρονται  να συζητούν στο παρασκήνιο ακόμη και το ενδεχόμενο αυτονόμησης περί των 10 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτών δηλαδή που καταψήφισαν τον Νίκο Παππά για πρόεδρο της Κ.Ο. 

 “Πρέπει να απευθυνθεί ο ίδιος στα μέλη του κόμματος, θα είναι λυτρωτικό ο ίδιος να απευθυνθεί στα μέλη, στον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τον δυναμώσει και να σταματήσει η καθοδική του πορεία” ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας “Προφανώς να ξαναγίνουν εκλογές και ο  ίδιος ο πρόεδρος “πρέπει να πάρει την ευθύνη και να κάνει μια θαρραλέα κίνηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθοδικό σπιράλ και πρέπει ο πρόεδρος να πάρει την ευθύνη”.

Παράλληλα και ο Παύλος Πολάκης αν και νιώθει δικαιωμένος μετα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού φαίνεται να μην συμβιβάζεται με την ιδέα προσαρμογής στη ηγεσία Κασσελάκη. “Ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καιρός για σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, καιρός να βάλουμε πλώρη να τους ρίξουμε” τόνισε ο βουλευτής Χανίων, κρατώντας ζωντανό το σενάριο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε., ενώ χθες με νέα ανάρτησή του στα social media δηλώσε “παρών” ενόψει της Κ.Ε. και επιτίθεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για “πολιτική του ενός ανδρός αρχή” και για “επίδειξη προσωπικών επιλογών και του πλούτου του”, αλλά ταυτόχρονα επικρίνει και τους “87” μιλώντας για σχέδια κάποιων “να φυγουν απο βουλευτες του Συριζα για να δωσουν την εικονα διαλυσης που χρειαζεται για να καρπίσουν τα σεναρια της «κεντροαριστερας της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ”.

“Η Κεντρική Επιτροπή στις 6-7 Σεπτεμβρίου θα κρίνει πολλά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας. Θα είμαι παρών” επισημαίνεικαι υπογραμμίζει “Η χωρα χρειαζεται ισχυρη αντιπολιτευση που θα ριξει το Μητσοτακη που ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ απο την σκληρη πραγματικοτητα που βιωνει η πλειοψηφια της κοινωνιας (οσο και να τον φτιασιδωνουν τα χρηματοδοτουμενα συστημικα ΜΜΕ). Μια ισχυρη αντιπολίτευση που θα εχει προοπτικη να γινει κυβερνηση με συγκεκριμενο προγραμμα: Λαικα κατανοητο, Κοινωνικα αναγκαιο, Σε συγκρουση με τη διαπλοκη, Με ελπιδα στη νεα γενια!

Ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστηρίζει πάντως ότι “είναι πάρα πολύ σαφείς οι πρόνοιες του καταστατικού μας, αφού ο κ. Κασσελάκης έχει πάρει σαφή θέση ότι δεν θα βάλει σε δοκιμασία ξανά τα μέλη του κόμματος”, ενώ ο προκάτοχός του Σωκράτης Φάμελλος διαχωρίζει τη θέση του, επιμένοντας πως “το μόνο που δεν θα πρέπει να μας φοβίζει είναι μια εσωκομματική δημοκρατία”

Επίσης με άρθρο-φωτιά στη Εφημερίδα των Συντακτών, ο Θανάσης Καρτερός επιτίθεται στον Στέφανο Κασσελάκη παρομοιάζοντάς τον με τον Ζήκο. Αφήνει αιχμές για τα στελέχη που “ωραιοποιούν και προσυπογράφουν τις ασχήμιες” και σημειώνει “Να υποκύψουμε λίγο στον πειρασμό του λαϊκισμού; Τετραήμερο γαμήλιο πάρτι πολυτελείας στην Κρήτη, με εκατοντάδες ανθρώπους απλήρωτους κι απελπισμένους στην Αθήνα. Και αυτοί κουμπαριές, βίον ανθόσπαρτον, μυστικές συμφωνίες και φανερά δείπνα. Με συντρόφους τους στο μενού”. Και διερωτάται “Γιατί λοιπόν ο Στέφανος αρνείται πεισματικά αυτή την προσφυγή στα μέλη που λατρεύει και τον λατρεύουν;”.

Στο “πολεμικό ανακοινωθέν”:

– και η επιστολή του Χρήστου Σπίρτζη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα συνεδριάζει αυτή τη βδομάδα για το μέλλον του, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις από την πλευρά της ηγεσίας και κάνοντας λόγο για αντικαταστατική καταγγελία. “Τα μέχρι σήμερα γεγονότα, που περιλαμβάνουν και τις πράξεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής, δείχνουν ότι η διαγραφή μου αποτελεί για τον Πρόεδρο και την Ηγεσία προειλημμένη απόφαση”, γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο πρώην υπουργός Μεταφορών,

– και  η αδελφή Ζανέτ Τσίπρα, αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, η οποία με ανάρτησή της προκάλεσε νέα αναταραχή, δηλώνοντας ότι “αυτό το πολιτικό μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε” καθώς “ό,τι είχε να δώσει το έδωσε” και η απάντηση του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη “Αχ, Ζαννέτ, να ‘ξερες για τον αδερφό σου και αυτό το «μόρφωμα» τι σκ@τό φάγαμε που δεν το χωράει μια σηπτική δεξαμενή, τι στοχοποίηση δεχτήκαμε, τι δουλειές χάσαμε, τι ελπίδες ψαλιδίσαμε, τι συμβιβασμούς κατάπιαμε, τι αβαρίες κάναμε… Και ξέρεις κάτι, Ζαννέτ; Κάποιοι δεν το μετανιώνουμε”.

  • Εν κατακλείδι η συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σαββατοκύριακο αποτελεί το κλειδί των εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα εξελιχθεί ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης μεταξύ “προεδρικών”, Πολάκη  και “87” με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων εσωκομματικών εκλογών και με φόντο και το Καταστατικό Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου.

Πριν ξεσπάσει η νέα κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τη στήριξη των 2/3 τουλάχιστον του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, εξαιτίας βασικά της “συμμαχίας” του με τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν στην πορεία  λόγω της διαγραφής του Κρητικού βουλευτή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή στη συνέχεια της βουλευτού Αθηνάς Λινού, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο του Π. Πολάκη επειδή στάθηκε αφορμή με τη στάση της να διαγραφεί από την Κ.Ο. καταγγέλλοντας παράλληλα την υπέρογκη χρηματοδότησης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Prolepsis, θεωρήθηκε προς στιγμή ότι θα ανοίξει  νέο δίαυλο επικοινωνίας και ανανέωσης της “συμμαχίας” μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κα του “αψύ Κρητικού”.

  • Με άλλα λόγια στην Κ.Ε. όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί μεταξύ των 300 μελών της με τον Στέφανο Κασσελάκη να ζυγίζει τις αποφάσεις του για το αν θα σηκώσει πρώτος αυτός το γάντι χωρίς να περιμένει την κατάθεση πρότασης μομφής από την “εσωκομματική αντιπολίτευση”. Σημειώνεται ότι με βάση το Καταστατικό για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτείται το 50%+1 των μελών της Κ.Ε.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λένε οι υποστηρικτές του δεν έχει κανένα λόγο για προσφύγει στις κάλπες εάν και εφόσον μάλιστα στην Κ.Ε. και στο Συνέδριο επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Ο βουλευτής Πέτρος Παππάς που ανήκει στην “ομάδα Κασσελάκη” τόνισε “Είναι γελοίο κάποιοι να θέλουν εκλογές μέχρι να χάσει ο Κασσελάκης” και “Δεν βρίσκω λογική στην παραίνεση της κυρίας Γεροβασίλη” και πρόσθεσε “Δεν καταλαβαίνω τι θα προσφέρει μια τέτοια διαδικασία”. Αναρωτήθηκε μάλιστα “Υπάρχει κάποιος Μεσσίας στο συρτάρι; Υπάρχει σχέδιο που θα εκτινάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%;” και υπογράμμισε “Όποιος θέλει, να κάνει πρόταση μομφής στην ΚΕ. Ιδού η Ρόδος. ¨ενώ και η Έλενα Ακρίτα δήλωσε μέσω του XQ “Το είπα στο συνέδριο το λέω και τώρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζουμε και θα ξαναψηφίζουμε μέχρι να ΜΗ βγει ο Κασσελάκης. Αν βέβαια χρειαστεί, θα το κάνουμε κι αυτό. Κι ίσως -ίσως λέμε- ύστερα εστιάσουμε στα πραγματικά προβλήματα αυτού του τόπου. Με τον εκλεγμένο Πρόεδρο. Ξεκάθαρα. #κουράσαμε”.

Σχετικά Άρθρα