Ενοχοι Φλώρος και γιατροί για πιστοποιητικά “μαϊμού”

Ενοχοι Φλώρος και γιατροί για πιστοποιητικά “μαϊμού”

Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των αποφυλακίσεων με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά, η οποία απασχολούσε τη Δικαιοσύνη τα τελευταία έξι χρόνια κρίθηκαν πρόσφατα ένοχοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, η απρόσμενη αποφυλάκιση του οποίου, το 2018, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, την εποχή που ήταν κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού εκτίοντας πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 21 ετών για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και λαθρεμπορίας.

Η είδηση της αποφυλάκισης του τότε πρωταγωνιστή του σκανδάλου των εταιρειών Energa – Hellas Power είχε οδηγήσει στην αποκάλυψη κυκλώματος παράνομων χορηγήσεων πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων που πιστοποιούσαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε κρατούμενους προκειμένου έγκλειστοι των φυλακών να αποφυλακιστούν.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπως έγινε γνωστό (η είδηση δημοσιεύθηκε στο documentonews.gr), καταδίκασε όλους τους εμπλεκόμενους για τα αδικήματα που είχαν καταδικαστεί και πρωτόδικα. Ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση για τα αδικήματα της χρήσης πλαστού εγγράφου και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης. Εκτός από τον Αριστείδη Φλώρο καταδικάστηκε και ο γιατρός του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έδωσε στον κρατούμενο πλαστά πιστοποιητικά εξετάσεων, όπως και μια πνευμονολόγος που είχε δώσει στον Φλώρο ψευδή ιατρική πιστοποίηση. Αυτά τα έγγραφα στη συνέχεια ο Φλώρος επικαλέστηκε στην αίτησή του τον Απρίλιο του 2018 προς την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Νίκαιας προκειμένου να πιστοποιήσουν το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας για την αποφυλάκισή του.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρίσκεται και ο Δημήτρης Ναστούλης, ο γνωστός βαρυποινίτης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της χρήσης πλαστού εγγράφου και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 12 μηνών. Ο Ναστούλης είχε αποφυλακιστεί υπό όρους, έπειτα από 15 χρόνια εγκλεισμού, το 2018, υποβάλλοντας έγγραφο που πιστοποιούσε αναπηρία σε ποσοστό που έφτανε το 80%. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν προϊόν πλαστογραφίας και η συγκεκριμένη γνωμάτευση ανήκε σε γυναίκα η οποία πράγματι είχε κριθεί κάποια χρόνια νωρίτερα με αναπηρία. Η πλαστογράφηση του εγγράφου έγινε από υπάλληλο των ΚΕΠΑ, ενώ το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης, αφού λόγω αναπηρίας πληρούνταν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για να βγει ο βαρυποινίτης από τις Φυλακές Μαλανδρίνου.

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την αποφυλάκιση Φλώρου και η Εισαγγελία Διαφθοράς άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των πλαστών βεβαιώσεων, ο Ναστούλης συνελήφθη ξανά, όπως και η σύντροφός του που τον βοήθησε να πάρει τη πλαστή γνωμάτευση και η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στους καταδικασθέντες.

Αν και ο Αρ. Φλώρος είχε καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο των εταιρειών Energa – Hellas Power –σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη, ενώ το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον απάλλαξε για τις περισσότερες κατηγορίες– τελικά ο ίδιος προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και φαίνεται πως κηρύχθηκε αθώος από όλες τις κατηγορίες. Την είδηση την έκανε γνωστή ο ίδιος, όχι με κάποιο δελτίο Τύπου, αλλά μέσω εξωδίκων που απέστειλε μαζικά σε δεκάδες ΜΜΕ, ζητώντας να «κατεβάσουν» τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στις δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία και αποτέλεσαν σοβαρότατο θέμα δημόσιου συμφέροντος.

Αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστό το σκεπτικό των αρεοπαγιτών που αθώωσαν πλήρως τον επιχειρηματία, ο κ. Φλώρος υποστηρίζει ότι τα παλιά δημοσιεύματα του προκαλούν «τεράστια επαγγελματική και προσωπική καταστροφή», επικαλείται το «δικαίωμα στη λήθη», καλώντας να διαγραφούν άμεσα ρεπορτάζ, ενώ προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε νομικές κινήσεις. Μπροστά στον πρωτοφανή κίνδυνο για την ελευθεροτυπία, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία υπογράμμιζε πως «ανάμεσα στις αναρτήσεις που καλούνται τα ΜΜΕ να “διαγράψουν” περιλαμβάνονται ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων ακόμη και γελοιογραφίες», ενώ αναρωτιέται αν «οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα