ΑΝΑΛΥΣΗ/Τι θα σημαίνει για την Ουκρανία η κατάληψη του Ποκρόβσκ από τις ρωσικές δυνάμεις  

ΑΝΑΛΥΣΗ/Τι θα σημαίνει για την Ουκρανία η κατάληψη του Ποκρόβσκ από τις ρωσικές δυνάμεις  

Η κατάσταση επιδεινώνεται προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ, καθώς από τις αρχές Αυγούστου, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προσεγγίσει την πόλη κατά 7 χιλιόμετρα, μειώνοντας την απόσταση από τις προωθημένες θέσεις τους μέχρι τα περίχωρα της σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα. Στο Pokrovsk, ο πληθυσμός έχει εκκενωθεί από τις 19 Αυγούστου, έχει κηρυχθεί εκεί «μακρά» απαγόρευση κυκλοφορίας, και οι τράπεζες έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Του Σπύρου Σιδέρη

Από τη μία πλευρά, η επίθεση της Ρωσίας προς αυτή την κατεύθυνση σχετίζεται με τον στρατηγικό στόχο της Μόσχας που είχε ανακοινώσει προηγουμένως να φτάσει στα διοικητικά σύνορα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ενώ το Ποκρόβσκ είναι σημαντικός επιχειρησιακός κόμβος για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά, όπως πιστεύει ο ειδικός στην ενεργειακή αγορά Όλεγκ Ποπένκο, «εκτός από στρατιωτικούς στόχους, η Ρωσική Ομοσπονδία επιδιώκει και οικονομικούς στόχους στο Ποκρόβσκ. Εδώ βρίσκεται το μοναδικό μεγάλο ουκρανικό ορυχείο που παράγει κωκ άνθρακα για τη μεταλλουργία, η απώλεια του οποίου θα έπληττε σκληρά τη βιομηχανία.

«Θεωρητικά, είναι δυνατόν να αντικατασταθεί ο άνθρακας του Ποκρόβσκ με εισαγόμενο άνθρακα. Αλλά, δεδομένων των όγκων και της περίπλοκης εφοδιαστικής, δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό. Και η τιμή θα είναι πολύ υψηλότερη», σημειώνει ο Γιούρι Κόραλτσουκ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι γενικά πλούσια σε ορυκτά. Κοντά στο Ποκρόβσκ, ειδικότερα, υπάρχει ένα πλούσιο κοίτασμα λιθίου. Ωστόσο, η ανάπτυξή του βρίσκεται ακόμη μόνο σε αρχικό στάδιο.

Ως εκ τούτου, η απειλή της απώλειας του Ποκρόβσκ είναι γεμάτη με συνέπειες για την οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Το Ποκρόβσκ είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας για την ουκρανική μεταλλουργία. Εξάλλου, εκεί εξάγεται το κωκ άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει άλλη πηγή τέτοιου πόρου στη χώρα», τονίζει ο επικεφαλής της Ukrmetallurgprom, Αλεξάντρ Καλένκοφ.

Ο άνθρακας αυτός εξορύσσεται στο ορυχείο Ποκρόβσκ ενώ το εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ενώ η άλλη σημαντική πηγή κωκ άνθρακα βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ρώσων μετά την κατάληψη του Ντονμπάς.

Τα εμπορικά αποθέματα άνθρακα στο Ποκρόβσκ ανέρχονται σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια τόνους και παρά τον πόλεμο, η εξόρυξη δεν έχει σταματήσει καθώς πέρυσι εξορύχθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια τόνοι.

Σύμφωνα με την ένωση Ukrmetallurgprom, η Ουκρανία βρίσκεται στην 16η θέση στον κατάλογο των παγκόσμιων παραγωγών χυτοσίδηρου, όπως και πέρυσι ανάμεσα στις 40 χώρες που υπάρχουν στον κατάλογο. Η κατάληψη από τους Ρώσους του Ποκρόβσκ είναι λογικό ότι θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην ουκρανική βιομηχανία που στηρίζει την οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα δε σε αυτή την περίοδο μετά την εισβολή των Ρώσων.  

Αυτό όμως δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην Ουκρανία αλλά η έλλειψη άνθρακα θα μειώσει απότομα την παραγωγή και μαζί με αυτή και τις εξαγωγές, προκαλώντας προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία με τις νέες ελλείψεις.    

Ένα άλλο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την Ουκρανία βρίσκεται κοντά στο Ποκρόβσκ το κοίτασμα «Σεφτσένκο» με μεταλλεύματα λιθίου, η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί δραματικά στον κόσμο, καθώς το λίθιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία γεωλογίας και υπεδάφους της Ουκρανίας, υπάρχουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων λιθίου, τανταλίου, νιόβιου, βηρυλλίου, καθώς και χαλαζία και μοσχοβίτη. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι οξειδίων τανταλίου, νιόβιου, βηρυλλίου και χαλαζία μπορούν να εξαχθούν από σχεδόν 40 εκτάρια γης.

Αυτό δεν είναι επ’ ουδενί το μοναδικό κοίτασμα λιθίου στη χώρα, καθώς υπάρχουν αρκετά ακόμη σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Ωστόσο το κοίτασμα «Σεφτσένκο», δεν έχει ακόμη αρχίσει να αναπτύσσεται.

Πριν από τον πόλεμο, η αυστραλιανή εταιρεία European Lithium ήθελε να το αναπτύξει. Αλλά πέρυσι εγκατέλειψε την ιδέα, λέγοντας ότι το Σεβτσένκο ήταν πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου

Παρ’ όλα αυτά, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, εκπρόσωποι της Atomredmetzoloto συμφώνησαν με την «κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» σχετικά με την αδειοδότηση για την εξόρυξη λιθίου στο κοίτασμα «Σεφτσένκο». Με βάση αυτά τα «έγγραφα» υπέβαλαν αίτηση για «άδεια» στο Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σχετικά Άρθρα