Τεχνητή νοημοσύνη(AI): Πώς η εξατομικευμένη πορνογραφία αλλάζει τις προσδοκίες στις σχέσεις

 Τεχνητή νοημοσύνη(AI): Πώς η εξατομικευμένη πορνογραφία αλλάζει τις προσδοκίες στις σχέσεις

Η δύναμη της πορνογραφίας δεν βασίζεται στη διέγερση αλλά στις ερωτήσεις. Τι είναι άσεμνο; Τι είναι ηθικό ή ασφαλές για να παρακολουθήσουμε; Δεν χρειάζεται να το καταναλώσουμε ή ακόμα και να το υποστηρίξουμε, όμως το πορνό θα εξακολουθεί να ζητεί απαντήσεις. Όμως πλέον το ερώτημα είναι: Τι είναι το «πραγματικό» πορνό;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν πολλές σταυροφορίες κατά της πορνογραφίας, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το θέμα έχασε την ισχύ του.

Τα smartphones έκαναν το πορνό πολύ εύκολο να διαδοθεί, ενώ πρωταγωνίστησε και στον πολιτικό διάλογο. Το ζήτημα ‘‘μπλέχτηκε’’ με την ελευθερία του λόγου και την εξελισσόμενη τεχνολογία.

  • Τελικά οδηγηθήκαμε σε μια άβολη ανακωχή: Εφόσον οι εικόνες δημιουργήθηκαν από ενήλικες που συναίνεσαν, εφόσον οι πελάτες πλήρωναν και το σύστημα επαλήθευε τις ηλικίες των χρηστών, τότε κανείς δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης.

Όμως σήμερα, καθώς το πορνό προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, διεισδύει σε δείπνα, συναντήσεις και αίθουσες δικαστηρίων, αυτή η εκεχειρία μπορεί να μην αντέξει για πολύ καιρό ακόμα.

Το θέμα έχει ήδη επανέλθει στον δημόσιο διάλογο. Το Project 2025, το σχέδιο πολιτικής που υποστηρίζεται από το Heritage Foundation και θα εφαρμοστεί από μια μελλοντική ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, προτείνει την ποινικοποίηση του πορνό και τη σύλληψη των δημιουργών του.

  • Τι γίνεται όμως αν το πορνό δημιουργείται εξ ολοκλήρου από έναν αλγόριθμο; Σε αυτήν την περίπτωση, το αν είναι άσεμνο, ηθικό ή ασφαλές γίνεται δευτερεύον ως προς το τι σημαίνει  «πραγματικό» πορνό; Αφού απαντήσουμε, πρέπει να δούμε τις συνέπειες της επιλογής μας.

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου ως σκηνοθέτης στην ψυχαγωγία ενηλίκων, βίωσα σεισμικές αλλαγές: Την εξέλιξη από την κασέτα στον ψηφιακό κόσμο, την εισαγωγή νέων προληπτικών μέτρων για τον HIV και την πτώση της βιομηχανίας από το streaming και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις περασμένες δεκαετίες, το πορνό ήταν μια βιομηχανία που χτίστηκε στις επιθυμίες, την απληστία και τη φαντασία μας, ενώ υποστηρίχθηκε από φαρμακευτικά προϊόντα. Οι μέθοδοι και τα μέσα διέφεραν πολύ, αλλά η μόνη σταθερή ήταν η ακατάστατη και ατελείωτη λαχτάρα μας για σεξ. Μέχρι τώρα.

Τι σημαίνει το πορνό να είναι ‘‘πραγματικό’’—και τι συνέπειες έχει η απάντηση που θα δώσουμε σε αυτό το ερώτημα;

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η πορνογραφία που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, ήταν εύκολο να κρατήσουμε μια απόσταση και να το απορρίψουμε ως ένα  ‘‘φθηνό κόλπο’’. Οι εικόνες ήταν γελοίες και ανατριχιαστικές: Μαζορέτες με επτά δάχτυλα και παγωμένα, τεράστια μάτια.

  • Στη συνέχεια, από τη μια μέρα στην άλλη, οι δημιουργοί πέτυχαν έναν αξιοσημείωτο ρεαλισμό. Συνθετικοί ερωτικοί χαρακτήρες, όπως το hentai και το CGI, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ μου δεν είχα ξαναδεί πορνό σαν αυτό.

Πρόκειται για οπτικές παραισθήσεις μιας μηχανής εκπαιδευμένης σε ένα εκατομμύριο πορνογραφικές εικόνες. Femmes fatales με ψυχεδελικά γεννητικά όργανα, στρέιτ άντρες celebrities σε σκηνές του ίδιου φύλου, γυμνές κοπέλες σε πολυσύχναστα παντοπωλεία—που δημοσιεύτηκαν όχι στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου αλλά στα social media. Οι εικόνες ήταν αστραφτερές και ζεστές, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τη συναίνεση και το απόρρητο. Αυτές οι νέες εικόνες σε τι θα μας μετατρέψουν;

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η μικρή ισπανική πόλη Almendralejo αναγκάστηκε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Είκοσι κορίτσια επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και ξαφνικά είδαν στο σχολείο τους να κυκλοφορούν γυμνές selfies που δεν είχαν βγάλει ποτέ.

Κάποια αγόρια είχαν αποδώσει τις εικόνες χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή “γυμνοποίησης” AI. Την αγόρασαν με λίγα ευρώ, ενώ πήραν φωτογραφίες των κοριτσιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

  • Τα κορίτσια εκφοβίστηκαν και εκβιάστηκαν, έπαθαν κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Η μικρότερη ήταν 11 ετών. Το σχολείο και οι γονείς αιφνιδιάστηκαν.

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, παρόμοια κρούσματα είχαν σημειωθεί στην Αυστραλία, το Κεμπέκ, το Λονδίνο και το Μεξικό. Στη συνέχεια, εικόνες AI της Τέιλορ Σουίφτ πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν μια διάσημη σταρ δεν μπορούσε να το σταματήσει αυτό, τότε μια 15χρονη από το Μίσιγκαν δεν είχε καμία ελπίδα.

Η τεχνολογία πίσω από την πορνογραφία δεν επιβραδύνεται, ανεξάρτητα από προτάσεις και διαμάχες. Όταν οι μαθητές επιστρέψουν στο σχολείο αυτό το φθινόπωρο, θα είναι στη σκιά των μηχανών βίντεο AI, όπως το Sora και το Runway 3, που παράγουν ρεαλιστικό βίντεο από μηνύματα κειμένου και φωτογραφίες. Αν οι στατικές εικόνες έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο χάος, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει το βίντεο και πού μπορεί να καταλήξει ένα τέτοιο βίντεο.

Καθώς το πορνό γίνεται πιο προσωπικό, γίνεται επίσης πιο εξατομικευμένο. Οι χρήστες μπορούν πλέον να τσεκάρουν πεδία σε μια λίστα επιλογών, όπως το μενού Cheesecake Factory για να δημιουργήσουν τις ιδανικές τους σκηνές: Κατηγορίες όπως άνδρες, γυναίκες και τρανς, ηλικίες από 18 έως 90 ετών. Μέγεθος στήθους και πέους, λεπτομέρειες όπως μαυρισμένες γραμμές και χρώμα εσωρούχων. Σκηνικά όπως παντοπωλεία, εκκλησίες, ο Πύργος του Άιφελ και το Στόουνχεντζ. Ακόμα και ο καιρός, όπως βροχές και ανεμοστρόβιλοι.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν κρίνει τις επιλογές κανενός και δεν έχει πρότυπα ομορφιάς. Μπορεί να αποδώσει σώματα που σπάνια εμφανίζονται, όπως ώριμων ανθρώπων, τρανσέξουαλ και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το ‘‘υπερ-προσαρμόσιμο’’ πορνό δεν θα απαιτεί πλέον καλλιτέχνες—μόνο επιλογές και την απάντηση στην ερώτηση “Τι είναι αυτό που μου αρέσει πραγματικά;” Ενώ το Χόλιγουντ παλεύει με την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, οι AI ταινίες πορνό θα γίνουν πραγματικότητα. Οι πορν σταρς μπορεί να ενισχύσουν την καριέρα τους προωθώντας ταινίες με στοιχεία AI και να τις προβάλουν σε μεταμεσονύχτια σόου.

  • Η επέλαση του πορνό τεχνητής νοημοσύνης μπορεί επίσης να αλλάξει τις αναμνήσεις μας. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για να μετατρέψει τις vintage φωτογραφίες σε σκηνές ζωντανής δράσης.

Τι συμβαίνει όταν το εφαρμόζουμε στο σεξ; Οι πρώιμες σεξουαλικές εικόνες χαράσσονται πάνω μας: αναλαμπές σάρκας από την πρώτη μας επαφή, ένας χαμένος εραστής, ένας ξένος στο λεωφορείο. Αυτές οι ερωτικές αναμνήσεις εξαρτώνται από  συγκεκριμένες λεπτομέρειες: ένα ίχνος μαλλιών, εσώρουχα σε συγκεκριμένο χρώμα, φως του ήλιου σε βρεγμένα χείλη, το κόκκινο σορτς του δασκάλου γυμναστικής. Όλο αυτό είναι ιδανικό υλικό για AI.

  • Το πορνό και το πραγματικό σεξ επηρεάζουν το ένα το άλλο. Εάν οι άνθρωποι συνηθίσουν να παίρνουν ακριβώς αυτό που θέλουν από την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις προσδοκίες τους για τις σχέσεις.

Ένα πρώτο ραντεβού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αμήχανο, αν ο καθένας έχει ήδη γνωρίσει μια εξιδανικευμένη, γυμνή ψηφιακή εκδοχή του άλλου. Παρά (ή λόγω) αυτής της θολής κατάστασης, μπορεί στην πραγματικότητα να αρχίσουμε να βλέπουμε ένα είδος «ηθικού πορνό».

Χωρίς την ανάγκη για σκηνικά, γυρίσματα ή ακόμα και ερμηνευτές, τα μελλοντικά στούντιο πορνό μπορεί να μην έχουν καμία επαφή με ανθρώπους. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για ορισμένους θεατές, οι οποίοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι νέοι ηθοποιοί δεν είναι ανήλικοι, θύματα εμπορίας ή υπό επιρροή ναρκωτικών και αλκοόλ.

Τη δεκαετία του ’90, τα παιχνίδια CD-ROM, οι κούκλες από σιλικόνη σε φυσικό μέγεθος και οι ιστότοποι εισήγαγαν τη «διαδραστικότητα» στην ψυχαγωγία ενηλίκων. Τριάντα χρόνια αργότερα, οι «συνεργάτες» chatbot AI και οι φθηνότερες, ρεαλιστικές κούκλες του σεξ είναι πιο προσιτές από ποτέ. Το πορνό τείνει να ‘‘συγχωνεύει’’ όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία με στόχο την πλήρη ερωτική απόλαυση. Ο ρεαλισμός των μοντέλων AI είναι γεγονός. Σύντομα, αυτά τα άβαταρ θα τροφοδοτούνται από chatbot και θα ενσωματώνονται σε τρισδιάστατα προσθετικά που υπάρχουν σε κόσμους εικονικής πραγματικότητας.

Αυτό που ακολουθεί είναι το θρυλικό ρομπότ του σεξ.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν αφαιρέσουμε την «ακατάστατη ανθρωπότητα» από το ίδιο το σεξ; Το πορνό ορίζεται από τις ανάγκες της εποχής του. Η δική μας έχει χαρακτηριστεί από αυξανόμενη απομόνωση. Η πανδημία προκάλεσε την περαιτέρω ψηφιοποίηση των πιο οικείων στιγμών μας και προκάλεσε βαθιά ‘‘εκφόρτιση’’ των κοινωνικών μας μπαταριών. Η ψυχαγωγία ενηλίκων μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Η άνοδος του πορνό που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας νέας σύνθετης σεξουαλικότητας και όχι η αιτία.

Στο εγγύς μέλλον, αυτό το ψεύτικο, «τεχνητό» πορνό μπορεί να διεγείρει το σώμα μας και το μυαλό μας όσο τίποτα άλλο.

Πηγή: technologyreview.com

Σχετικά Άρθρα