ΣΥΡΙΖΑ: Σε ξεκαθάρισμα στα όργανα του κόμματος “σπρώχνει” ο Πολάκης- Πιο κοντά η πρόταση μομφής

 ΣΥΡΙΖΑ: Σε ξεκαθάρισμα στα όργανα του κόμματος “σπρώχνει” ο Πολάκης- Πιο κοντά η πρόταση μομφής

Ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το κρίσιμο ερώτημα είναι αν και από ποιον θα κατατεθεί τελικά πρόταση μομφής στην ηγεσία του κόμματος. Όλες οι πλευρές μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ επιδίδονται σε διαρκείς ζυμώσεις για τις μελλοντικές τους κινήσεις ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, μέχρι άλλοτε οπαδός των λύσεων από τη βάση του κόμματος, στην παρούσα αποφεύγει μια τέτοια επιλογή επιχειρώντας μια τελική σύγκρουση εντός των κομματικών οργάνων.

Η συμμαχία με τον Νίκο Παππά ο οποίος ορίστηκε προέδρος της ΚΟ στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου και οι γέφυρες στον Πάυλο Πολάκη με την διαγραφή Λινού αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς τον στόχο. Τον έλεγχο των εσωκομματικών συσχετισμών.

Το πρωινό χτύπημα Πολάκη δείχνει ότι τα πράγματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ξεκαθαρίσουν χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στη βάση και με ότι αυτό συνεπάγεται για μια νέα συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ούτως ή άλλως επί του πραγματικού πεδίου καταγράφεται ήδη δημοσκοπικά.

Ο διαγραμμένος βουλευτής θέτει θέμα αλλαγής της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ επίσης συζητείται και η πιθανότητα να προέλθει από την ομάδα των “87” ή από άλλο πρόσωπο.

«Ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Καιρός για σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση
-Καιρός να βάλουμε πλώρη να τους ρίξουμε
-Καιρός για πρόγραμμα και σχέδιο ανάταξης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε σύγκρουση με τη διαπλοκή».

Η ανάρτηση αυτή ενώ ο Στ. Κασσελάκης παντρευόταν στην Κρήτη, εξ’ ου και η αναφορά «τώρα που τελείωσε….» του Π. Πολάκη, έρχεται λίγο μετά το άνοιγμα προσέγγισης που έκανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς.

Σε συνέντευξή του χθες στο OPEN ερωτηθείς για το εάν ο Π. Πολάκης καταθέσει πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, είπε: «Να ρωτήσετε τον Πολάκη αν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως «ο Παύλος Πολάκης είναι ένα πολύ αξιόλογο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά».

Αυτή τη στιγμή, το χάσμα ανάμεσα στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και την εσωκομματική αντιπολίτευση (την αποκαλούμενη ομάδα των 87) μοιάζει αγεφύρωτο, μετά μάλιστα τα όσα έλαβαν χώρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι η αιφνίδια πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή των προσώπων (μεταξύ αυτών του μέχρι πρόσφατα προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με στελέχη να εξαπολύουν αιχμές αλλά και ξεκάθαρες βολές κατά του προέδρου.

Το οριακό τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολούθησε, απλώς επιβεβαίωσε ότι το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο και ότι όλα μπορούν να συμβούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τις τελευταίες ημέρες, πληθαίνουν οι φωνές για νέα προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. «Η εκλογή από τη βάση θα είναι μια λυτρωτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε με νόημα την Τετάρτη η Όλγα Γεροβασίλη, προειδοποιώντας ότι υπάρχει αγωνία για να μην φτάσει το κόμμα ξανά στο 3%.

Αιχμές άφησε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δεν κρύβει πλέον την έντονη δυσφορία για την αντικατάστασή του στην Κ.Ο. του κόμματος. Ο κ. Φάμελλος δεν ζήτησε ευθέως εκλογές, ωστόσο επισήμανε ότι έχει ανοίξει «ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας».

Αστερίσκους για τον Στέφανο Κασσελάκη έβαλε και ο Χρήστος Γιαννούλης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατα πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος, προτάσσοντας συνάμα και το ζήτημα της ενότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Στ. Κασσελάκης φέρεται να «ξορκίζει» σε αυτή τη φάση τις νέες εκλογές και ζητά από τους αμφισβητίες να τον «προκαλέσουν», δηλώνοντας έτοιμος για μια νέα «μονομαχία».

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, εάν θα κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και από ποιους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιοι τελικά θα στηρίξουν μια τέτοια πρόταση, καθώς οι 87 δεν φτάνουν για να αλλάξουν τις ισορροπίες και θα χρειαστεί ευρύτερες συμμαχίες.

Στο μεταξύ ο Χρήστος Σπίρτζης κάνει λόγο για «προειλημμένη απόφαση» διαγραφής του σε μια σκληρή επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Τι θα γίνει αν κατατεθεί πρόταση μομφής

Σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής που θα περάσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε διαρκές συνέδριο, όπου θα κριθούν υποψηφιότητες και θα ληφθούν αποφάσεις για εσωκομματικές εκλογές. Ακόμα κι αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να προτείνει ο ίδιος ένα έκτακτο συνέδριο για να ξεκαθαριστούν τα εσωκομματικά ζητήματα. Ένα άλλο σενάριο, λιγότερο πιθανό, είναι να επιδιώξει ο ίδιος την προσφυγή στις κάλπες με δική του πρωτοβουλία.

Όπως και να έχει, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για τις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι θα είναι η τελική αναμέτρηση.

Ανάρτηση Κασσελάκη: Προβλήματα στο κόμμα από τις εσωκομματικές τριβές

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία στήριξης από την κυβέρνηση στο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στο ίδιο του το κόμμα, επισημαίνοντας ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις έχουν υπονομεύσει την προβολή των θέσεων και των προτάσεών του.

Ο Κασσελάκης τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρει λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιθυμητός αντίκτυπος στην κοινωνία.

Αυτή η αβεβαιότητα και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ένα ασταθές περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το μέλλον του κόμματος συνολικά.

Σχετικά Άρθρα