Η κακοκαιρία χτυπά την Πελοπόννησο- Χαλάζι και διακοπές ρεύματος– Νέα ανάρτηση Κολυδά

 Η κακοκαιρία χτυπά την Πελοπόννησο- Χαλάζι και διακοπές ρεύματος– Νέα ανάρτηση Κολυδά

Στην Πελοπόννησο εντοπίζονται σήμερα Σάββατο (31/08) τα εντονότερα φαινόμενα από το κύμα κακοκαιρίας που χτυπά την χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε διάφορες περιοχές των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να κυρίως κυρίως στα χωριά Ανδριανή, Άγιος Ανδρέας και Νέα Κορώνη. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ, σε ορισμένες περιοχές έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος.

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε από πριν λίγη ώρα και το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι της Πύλου. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες όπου ειδικά στα ελαιόδεντρα έπεσε ο καρπός. Το μέγεθος από το χαλάζι ήταν τέτοιο που προκλήθηκαν ζημιές ακόμα και σε αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους των περιοχών της Πελοποννήσου προειδοποιώντας τους για βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Στην Πελοπόννησο από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τις πρώτες βραδινές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Να είστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Κακοκαιρία Αττική: Στην Καλλιθέα έπεσε η περισσότερη βροχή

Στην καταγραφή του ύψους της βροχής στην Αττική, αναφέρεται με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook, ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Όπως αναφέρει: «Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το συνολικό ύψος βροχής μέχρι τις 1640 της Σαββάτου στην Αττική, όπως παράχθηκε από τις μετρήσεις 70 σταθμών του δικτύου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια, με το μεγαλύτερο ύψος στα 20 χιλιοστά στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο). Οι βροχές συνεχίζονται στη Δυτική Αττική».

Κ. Λαγούβαρδος: Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια της Αττικής

Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι και στην Κρήτη – Κοκκίνισε η θάλασσα από την λάσπη

Η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη χώρα μας χτύπησε και την Κρήτη. Νωρίτερα σε πολλές περιοχές της υπήρχε έντονη χαλαζόπτωση, ενώ σε άλλες λόγω της βροχόπτωσης η θάλασσα έγινε κόκκινη.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr η κακοκαιρία χτύπησε το μεσημέρι του Σαββάτου πολλές περιοχές της Κρήτης, όπως το Μαριδάκι, όπου κατέβασε από τον ποταμό στον Αχεντριά λάσπες προς την παραλία με αποτέλεσμα η θάλασσα να βαφτεί κόκκινη!

Οι κάτοικοι έσπευσαν να προλάβουν να σώσουν ό,τι μπορούν προτού παρασυρθούν από τα ορμητικά λασπόνερα.

Νέα ανάρτηση Κολυδά για την κακοκαιρία

Με ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για αστάθεια του καιρού με την κακοκαιρία να παρουσιάζει ύφεση στην Αττική αλλά πολλές καταιγίδες στην Πελοπόννησο και μεμονωμένους πυρήνες σε Θεσσαλονίκη Λάρισα και Κρήτη.

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και σήμερα Σάββατο (31-08-24) επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

 Πιο αναλυτικά:

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (31-08-24):

1. Έως αργά το απόγευμα στην Πελοπόννησο και τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια του νομού). Επισημαίνεται ότι η ραγδαιότητα των φαινομένων σε τοπικό επίπεδο θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

2. Πρόσκαιρα στις Σποράδες, την Εύβοια και τοπικά στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Σχετικά Άρθρα