Χ: Προπαγάνδα υπέρ Τραμπ με κλεμμένες φωτογραφίες Ευρωπαίων influencers

 Χ: Προπαγάνδα υπέρ Τραμπ με κλεμμένες φωτογραφίες Ευρωπαίων influencers

Η Λούνα, μια 32χρονη «υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ» από το Γουισκόνσιν, έχει αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό ακολούθων στο X (πρώην Twitter), από τότε που άνοιξε λογαριασμό στην δημοφιλή πλατφόρμα τον περασμένο Μάρτιο.

Το χρονολόγιό της έχει γίνει ένα «ψηφιακό μεγάφωνο» για το κίνημα «Make America Great Again», επαινώντας την προσπάθεια επανεκλογής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας για την αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, και προωθώντας την επιχειρηματολογία των Ρεπουμπλικανών σε σχεδόν 30.000 οπαδούς, τους οποίους αποκαλεί «πατριώτες».

«Θα υποστηρίζατε τον Τραμπ να παραμείνει για πάντα Πρόεδρος; Αναρωτιέμαι αν όλοι υποστηρίζετε τον Τραμπ για Πρόεδρο όπως εγώ», δημοσίευσε η @Luna_2K24 στις 29 Ιουλίου μαζί με μια selfie. Η νεαρή γυναίκα ζήτησε από τους ακολούθους της να της απαντήσουν με ένα emoji με την αμερικανική σημαία εάν συμφωνούν. Περίπου 54.000 χρήστες είδαν αυτή την ανάρτηση.

Ωστόσο, η Λούνα δεν είναι αληθινή. Οι φωτογραφίες της χαμογελαστής μελαχρινής που δημοσιεύονται στο προφίλ της @Luna_2K24 είναι της Ντέμπι Νέντερλοφ, μιας Γερμανίδας influencer μόδας που ζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δεν θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Όταν το CNN συνομίλησε με την 32χρονη οπτικό και ανύπαντρη μητέρα η οποία εργάζεται σε δύο δουλειές – ως υπεύθυνη κοινωνικών μέσων σε μια εταιρεία μηχανικών και ως μοντέλο, προκειμένου να τα βγάλει πέρα– εκείνη δήλωσε θυμωμένη και απογοητευμένη που κάποιοι χρησιμοποίησαν το πρόσωπό της για να προωθήσουν την προπαγάνδα υπέρ του Τραμπ στο X.

«Για να είμαι ειλικρινής, είπα ‘τι στο διάολο’». Αυτή ήταν η αντίδρασή μου, γιατί δεν έχω καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε με τον Τραμπ, ούτε με τα πολιτικά πράγματα εκεί. Γιατί να με ενδιαφέρει –καθώς είμαι από μια μικρή πόλη της Γερμανίας– η πολιτική των ΗΠΑ;» δήλωσε.

Η Νέντερλοφ έχει αναφέρει το θέμα αρκετές φορά στην πλατφόρμα αλλά έχει απογοητευτεί επανειλημμένα.

«Πάντα λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό» είπε.

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια

Οι λογαριασμοί δημοσιεύουν αναρτήσεις με παρόμοια μηνύματα, τα οποία συχνά περιλαμβάνουν λάθη στην αγγλική γλώσσα (πιθανή ένδειξη ξένης παρέμβασης, σύμφωνα με ειδικούς) και συχνά αναδημοσιεύονται σε άλλες πλατφόρμες. Τα περισσότερα προφίλ έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν καταφέρει να προσελκύσουν έναν σημαντικό αριθμό ακολούθων.

Το CNN επικοινώνησε με το Χ, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Ωστόσο, τις τελευταίες 24 ώρες πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, η πλατφόρμα αφαίρεσε την πλειοψηφία αυτών των λογαριασμών.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτά τα ψεύτικα προφίλ;

Η Έμιλι Χορν, πρώην επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής επικοινωνίας στο Twitter και πρώην ανώτερη διευθύντρια Τύπου στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, είπε ότι αυτοί οι λογαριασμοί έχουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να συνάδουν με έναν κρατικό παράγοντα, αν και δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

«Το επίπεδο πολυπλοκότητας δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους εχθρικούς κρατικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας», είπε η Χορν. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί κρατικοί παράγοντες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών του 2024», πρόσθεσε.

Η πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής του Facebook, Κέιτι Χάρμπαθ και η Χορν επισήμαναν ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ο συστημικός μισογυνισμός που διευκολύνει την προώθηση τέτοιων ειδών προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι αναρτήσεις με εικόνες γυναικών τείνουν να δημιουργούν μεγαλύτερη αφοσίωση σε ορισμένα από τα κοινά-στόχους αυτού του είδους περιεχομένου, ιδιαίτερα νεαρών και δυσαρεστημένων ανδρών που μπορεί να είναι πιο πολιτικά διατεθειμένοι να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος περιεχομένου» είπε η Χορν.

Η Νέντερλοφ αναρωτιέται αν θα υπάρξουν ποτέ πολιτικές που θα προστατεύουν πραγματικά τις γυναίκες στο διαδίκτυο.

«Κάθε μέρα κλέβουν το πρόσωπό μου, το σώμα μου, τις φωτογραφίες μου, την ταυτότητά μου και αυτό με τρελαίνει. Σίγουρα δεν είμαι εγώ, σίγουρα δεν ήμουν ποτέ εγώ, και δεν θα είμαι ποτέ εγώ, και (οι άνθρωποι) πρέπει να σταματήσουν να ακολουθούν τον ψεύτικο λογαριασμό» κατέληξε η νεαρή γυναίκα.

Σχετικά Άρθρα