Συντριβή ουκρανικό F-16: Φέρεται να καταρρίφθηκε κατά λάθος από Patriot
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε σήμερα τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Όλεστσουκ, μία ημέρα αφού ανακοινώθηκε ότι «συνετρίβη» ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο και ο πιλότος του σκοτώθηκε. «Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (…) Θα είμαι αιώνια ευγνώμων προς όλους τους στρατιωτικούς πιλότους μας» ανέφερε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα το διάταγμα της προεδρίας.
Νωρίτερα, η Ουκρανή βουλευτής Maryana Bezuglaya υποστήριξε, όπως μετέδωσε το Newsweek, πως η συντριβή είναι αποτέλεσμα σφάλματος του επίσης αμερικανικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας, Patriot.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το F-16 του Ουκρανού πιλότου Alexey “Moonfish” Mes «καταρρίφθηκε από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων», έγραψε στο λογαριασμό της στο Telegram.
Αν και ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απομάκρυνση του Όλεστσουκ, δεν είναι τυχαίο το τάιμινγκ.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Προστατέψτε το προσωπικό. Φροντίστε όλους τους στρατιώτες μας», τόνισε ο Ζελένσκι.
Τα καθήκοντα του Όλεστσουκ θα αναλάβει προσωρινά ο αντιπτέραρχος Ανατόλι Κριβόνοζκα.
Ο ουκρανικός στρατός πάντως, επισήμως απορρίπτει τον παραπάνω ισχυρισμό για τα αίτια της συντριβής, καθώς ανέφερε μόνο ότι κατέπεσε ενώ προσέγγιζε έναν ρωσικό στόχο. Ο Όλεστσουκ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ βοηθούν στη διερεύνηση του συμβάντος. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η συντριβή δεν φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ερευνάται η περίπτωση να επρόκειτο για λάθος του πιλότου ή μηχανικό πρόβλημα.
Η Ουκρανή βουλευτής επέκρινε την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας επειδή περιέγραψε την πτώση του F-16 ως «συντριβή». «Η κουλτούρα του ψέματος στη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και σε άλλα ανώτερα κλιμάκια, δείχνει ότι το σύστημα διαχείρισης στρατιωτικών αποφάσεων δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται και μάλιστα καταρρέει», έγραψε.
Στην έρευνα συμμετέχουν πλέον και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες.