“Όλοι αθώοι” για το οικολογικό και οικονομικό έγκλημα στον Βόλο-Σε απόγνωση κάτοικοι και επαγγελματίες

 “Όλοι αθώοι” για το οικολογικό και οικονομικό έγκλημα στον Βόλο-Σε απόγνωση κάτοικοι και επαγγελματίες

Μετά τις πλημμύρες του Daniel, η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες. Ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών εισχώρησαν στη λίμνη που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος. Το άνοιγμα του θυροφράγματος για να διοχετευτούν τα πλεονάζοντα ύδατα στη λεκάνη του Παγασητικού είχε αποτέλεσμα τα ήδη νεκρά ψάρια του γλυκού νερού να διοχετεύονται στη θάλασσα, αλλά και όσα επέζησαν να μην αντέξουν μέσα στο θαλασσινό νερό. Αυτή φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η επιστημονική εξήγηση, τα ερώτηματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της καταστροφής αυξάνονται.

Η εικόνα είναι εφιαλτική προκαλώντας ανησυχία καταρχάς για τη δημόσια υγεία, παράλληλα με την οικολογική και φυσικά την οικονομική καταστροφή στην κοινωνία του Βόλου την ώρα που παρουσιάζεται αδράνεια από τοπικούς άρχοντες, αρμόδιες υπηρεσίες και κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Με παρέμβαση της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Στην παραγγελία της, η ανώτατη εισαγγελία της χώρας ζητά να ερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εφιαλτική εικόνα καθώς και οι υπεύθυνοι αυτής.

Όπως αναφέρει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ.εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)».

  • Μέσα σε ελάχιστες μέρες φεύγουν μαζικά, νωρίτερα από την προγραμματισμένη αναχώρηση, οι πελάτες των ξενοδοχείων και οι ακυρώσεις εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, «καθίζηση» έπαθαν οι τζίροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ πολλά καταστήματα, κυρίως στις παραλίεςκατέβασαν ρολά, αφού δεν έχουν καθόλου πελάτες.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής, με βάση την μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση, περίμεναν ένα πολύ καλό τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου καθώς και επίσης καλούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι το τέλος της φετινής τουριστικής σαιζόν θα πρέπει να θεωρείται χαμένο.

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας έχει πάρει την απόφαση να στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την οικονομική καταστροφή, ζητώντας, μεταξύ άλλων και αποζημίωση για τη δυσφήμιση που υπέστη η περιοχή.

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στις παραλίες του Παγασητικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη, η πτώση του τζίρου ξεκινάει από το 80%% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το 100%. Επίσης, αρκετά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αφού δεν έχουν πελάτες, στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ο δήμος Βόλου δεν φέρει καμία ευθύνη ούτε αρμοδιότητα, για την καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό διαμήνυσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος ο οποίος, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο -με το γνωστό του ύφος-  για «κοπρίτες» και νούμερα που δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους βάζοντας στο στόχαστρό του την εισαγγελία, τα υπουργεία, την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) και εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης.

Ο Αχιλλέας Μπέος επισκέφθηκε τον Ξηριά, στην περιοχή του Διμηνίου, καθώς ο δήμαρχος Βόλου πληροφορήθηκε ότι ένας χειριστής μηχανήματος βρισκόταν εντός του χειμάρρου και έθαβε τα νεκρά ψάρια. Ο δήμαρχος Βόλου κατέθεσε μήνυση εναντίον του χειριστή του μηχανήματος και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Δημήτρη Κουρέτα.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, η δίκη του 53χρονου χειριστή του μηχανήματος αναβλήθηκε για σήμερα Παρασκευή (30/08) καθώς έλειπε ο δήμαρχος βόλου. Ο 53χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έσπρωχνε στο νερό τα ψάρια για να περάσει φορτηγό να τα πάρει. O 53χρονος κατηγορείται για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος ενώ με εντολή εισαγγελέα ζητήθηκε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και για την νομική εκπρόσωπο της εταιρείας που ανήκει ο εργαζόμενος και το μηχάνημα.

  • Σε πολύ υψηλούς τόνους απάντησε στον Αχιλλέα Μπέο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στον ισχυρισμό του πρώτου ότι δόθηκε εντολή από την περιφέρεια να θαφτούν τα νεκρά ψάρια σε Χείμαρρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρέτας είπε:

«Ακόμη μια μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο. Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Όχι το κανονικό θέατρο όμως, αλλά το θέατρο του παραλόγου. Ο Μπέος αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα που πρόεκυψε και μας αφορά όλους και κυρίως την πόλη του Βόλου, για ακόμη μια φορά επιδόθηκε σε θεατρινισμούς άνευ ουσίας, ευτελίζοντας τον ρόλο του Δημάρχου. Απορώ πως οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μην λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος.

Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας προσπαθώντας να επιλύουμε προβλήματα που προέκυψαν από άστοχες εκτιμήσεις του παρελθόντος και έλλειψη συνεργασίας των αρμοδίων φορέων. Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία «ΛΑBIΣ» με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους. Άρα δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται και από το εποπτικό υλικό το όποιο κατέθεσε ο εργολάβος στον Εισαγγελέα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η μήνυση του Μπέου (εδώ γελάμε…) μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος; Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό. Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση.

Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι απλά και αληθινά.

Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια. Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».

  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, είπε, μεταξύ άλλων, πως «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν, το θέαμα από μόνο του είναι αδιανόητο». 

Όπως ανέφερε «σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστο να βλέπει αυτή την εικόνα, που προφανώς μας σοκάρει και μας δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Το θέμα αυτό, έγινε γνωστό από την προηγούμενη Κυριακή και είναι ένα ζήτημα το οποίο εξελίσσεται σε ότι αφορά την συλλογή των νεκρών ψαριών και την υγειονομική ταφή όπως προβλέπεται, αλλά και την διερεύνηση του τι ακριβώς έφταιξε».

«Τρέχει Εισαγγελική έρευνα, είναι ένα θέμα που τουλάχιστον με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, αφορά στο γεγονός ότι η αναγκαστική εκτόνωση νερών από την Κάρλα, δημιούργησε αυτό το φαινόμενο που ενδεχομένως νωρίτερα υπήρχαν τα νεκρά ψάρια ήδη μέσα στη λίμνη για κάποιους λόγους αλλά το να σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό τι έχει συμβεί, δεν θα είναι υπεύθυνο. Είναι κάτι που μας λυπεί όλους. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να τρέξουν όσο γίνεται περισσότερο» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην πολύπαθη περιοχή, οι ακυρώσεις κρατήσεων καταλυμάτων είναι μαζικές και η πτώση της κίνησης στην εστίαση κατακόρυφη, όπως εξηγούν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης κ. Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης δήλωσε σχετικά: «Η εικόνα αυτή με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια ήρθε να προστεθεί στην ήδη κακή φήμη της περιοχής και να βάλει οριστική ταφόπλακα στο κομμάτι που λέγεται τουρισμός. Υπήρξαν πάρα πολλές ακυρώσεις τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς αυτή τη στιγμή η φήμη της περιοχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ακόμη και σήμερα να μαζευτούν όλα τα ψάρια, καθαρίσει η θάλασσα και η παραλία και κλείσει το θυρόφραγμα η ζημιά έχει ήδη γίνει. Εδώ κι ένα μήνα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αντιδράσεις ήρθαν πολύ αργά. Μεγάλος υπεύθυνος είναι ο Ο.Λ.Β. που δεν φρόντισε άμεσα για την περισυλλογή των νεκρών ψαριών. Κάθε λεπτό έχουμε και νέες ακυρώσεις. Ο κόσμος ρωτάει, τι γίνεται με τα ψάρια, πως είναι η θάλασσα κλπ. Η οικονομική ζημιά στον κλάδο του τουρισμού είναι τεράστια. Είχαμε κάποιες ενδείξεις τον Αύγουστο ότι θα έχουμε έναν καλό τουριστικό Σεπτέμβριο. Τώρα πια έχουν παγώσει τα πάντα» .

Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Στεφάνου, το κακό ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού με το πρόβλημα του Παγασητικού που στην ουσία δεν υπήρχε, είχε αρχίσει όμως να γίνεται μια συζήτηση για το πόσο καθαρός είναι ο Παγασητικός, τι δείχνουν οι αναλύσεις κλπ. Αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν να φοβηθεί ο κόσμος και η Μαγνησία να μην είναι προτεραιότητα στο τουριστικό κομμάτι.

Όλο αυτό το μπέρδεμα και η σύγχυση που επικράτησε για την ποιότητα της θάλασσας είχε ως αποτέλεσμα ο τζίρος να πέσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νομού από Μιτζέλα μέχρι Μηλίνα από 50%-70%. Έρχεται λοιπόν στο τέλος της σεζόν και το θέμα με τα νεκρά ψάρια κι ενώ υπήρχαν ενδείξεις για έναν ικανοποιητικό Σεπτέμβριο η τουριστική περίοδος τελειώνει απότομα και οριστικά. Τουρισμός και εστίαση δεν σώζονται πια. Αναφερόμενος και στην παραλία του Βόλου δήλωσε ότι έχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς όσοι πελάτες της είχαν απομείνει έφυγαν κι αυτοί, λόγω της δυσοσμίας από τα νεκρά ψάρια. Ποιος λοιπόν φέρει την ευθύνη; Και ποιος θα αποζημιώσει τους καταστηματάρχες για όλη αυτή τη ζημιά; Η ζημιά είναι συνολική όλου του καλοκαιριού.

Ειδικά για τα καταστήματα που βρίσκονται στην παραλία ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ στο Οργανισμό Λιμένος Βόλου όσο αφορά στα τραπεζοκαθίσματα. Ο ΟΛΒ θα κάνει κάποια έκπτωση, ακόμη και να μηδενίσει ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι καταστηματάρχες; «Περιμένουμε λοιπόν από τον ΟΛΒ να πράξει τα δέοντα. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος μας εξετάζει το ενδεχόμενο μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου και για την ζημιά με τα ψάρια, αλλά και την ζημιά που πάθαμε όλο το καλοκαίρι με όλη αυτή την αβεβαιότητα. Η χρονιά για φέτος τελείωσε. Όλα αυτά που λέμε είναι για να μην επαναληφθούν του χρόνου. Κάποια στιγμή κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κάποιοι πρέπει να δώσουν λύσεις. Υπάρχει μια σειρά ευθυνών που πρέπει να αποδοθούν. Το μεγάλο ερώτημα για εμάς πια έχει να κάνει με το ποιος θα μας αποζημιώσει. Τα μαγαζιά πάνε για κλείσιμο. Και δεν είναι μόνο τα μαγαζιά. Είναι και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτά. Αυτούς πως θα μπορέσουμε να τους πληρώσουμε, εφόσον δεν υπάρχει δουλειά; Εμείς όταν νοικιάσαμε τα μαγαζιά της παραλίας είχαν κάποια αξία. Τώρα με όλο αυτό που έχει συμβεί έχουν χάσει την αξία τους. Η περιοχή υποβαθμίστηκε και καλούμαστε να πληρώσουμε τέλη και ενοίκια για κάτι που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κι εννοώ την αξία της παραλίας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με απόφαση διοικητικής συνεδρίασης υπέβαλε χθεςΤετάρτη 28/8/2024 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού σύνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης, του άρθρου 15 ΠΚ ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη, στην Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Βόλου.

  • Μιλώντας στο OPEN ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στον Βόλο, Γιώργος Τερζάκης έκανε λόγο για ανυπόφορη κατάσταση στο λιμάνι της πόλης και συνθήκες καταστροφής.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος φέρνει το θέμα τη Βουλή.

«Τόνοι νεκρών ψαριών κατακλύζουν τις ακτές του Παγασητικού τις τελευταίες ημέρες. Από τα μέσα Ιουλίου, στις εκβολές του χειμάρρου Ξηριά προς το λιμάνι του Βόλου παρατηρήθηκε αυξανόμενη ροή ψαριών.

Παρά το ασυνήθιστο φαινόμενο, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) δεν προέβη στην έγκαιρη τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην εκβολή της σήραγγας για τη συγκράτηση του όγκου των ψαριών. Ούτε η αρμόδια Λιμενική Αρχή έκανε σχετική σύσταση, δεδομένης της ευθύνης της για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής. Την ίδια ώρα, για κάθε θαλάσσια ρύπανση μεγάλης κλίμακας, κατάλληλα να συνδράμουν είναι ειδικά πλοία απορρύπανσης, που διαθέτουν τον εξοπλισμό περισυλλογής και αποθήκευσης για την περισυλλογή των όγκων ψαριών που έχουν διασπαρεί στο εύρος του κόλπου και στα παράκτια ύδατα.

Παρά την εκτεταμένη μόλυνση του Παγασητικού, η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Δ.Ι.Π.ΘΑ.Π) του Υπουργείου Ναυτιλίας που είναι αρμόδια για την κινητοποίηση των αναγκαίων μέσων και μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική αποκομιδή των εστιών μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. Παράλληλα, σύγχυση φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσυστήματος του Παγασητικού κόλπου, με αρνητικό παρονομαστή τη συνεχιζόμενη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού και την προσπάθεια αντιμετώπισης της εκτεταμένης μόλυνσης με ημίμετρα», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτηση του, κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος να απαντήσουν στα εξής καίρια ερωτήματα:

1.  Έχουν ενημερωθεί, ως οφείλουν, για την πρωτοφανή επιβάρυνση του Παγασητικού κόλπου με χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών τις τελευταίες ημέρες;

2.  Για ποιο λόγο η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Δ.Ι.Π.ΘΑ.Π) του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχει ενεργοποιήσει τα κατάλληλα μέσα για την έγκαιρη και αποτελεσματική απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό;

3 Έχει κινητοποιηθεί, ως οφείλει, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προκειμένου να ενημερωθεί για τις αιτίες και την έκταση της μόλυνσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Παγασητικού και να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες;

4.  Για ποιο λόγο, παρά την πρωτοφανή έκταση της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Παγασητικού, ο κρατικός μηχανισμός αδρανεί;

5. Υπάρχει κάποια άλλη αρχή αρμόδια να ενεργήσει για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;

6. Δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί για την αρμοδιότητα προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Παγασητικού, προτίθενται να προχωρήσουν σε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και σε ενδελεχή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας;

7. Δεδομένης της σύγχυσης για την αρμοδιότητα των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και της πρωτόγνωρης έκτασης του φαινόμενου μόλυνσης του Παγασητικού κόλπου, αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των θαλασσών μας;

8. Προτίθενται να παρέμβουν με τα κατάλληλα μέσα, προκειμένου η πρωτοφανής σε έκταση μόλυνση των υδάτων του Παγασητικού να αντιμετωπιστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα;

9.  Έχουν εξετάσει, και αν ναι ποιες ενέργειες, προκειμένου οι χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών να απομακρυνθούν τάχιστα από τα παράκτια ύδατα και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού;

Τις τελευταίες ημέρες η αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Μαγνησίας για το ζήτημα με τους τόνους από νεκρά ψάρια που έχουν γεμίσει τις ακτές του Παγασητικού έχει δικαιολογημένα μετατραπεί σε οργή. Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά που επέδειξε η Πολιτεία εγείρουν ερωτηματικά, με τους πολίτες να ζητούν απαντήσεις για το λόγο που το πρωτοφανές φαινόμενο οικολογικής καταστροφής αλλά και δυσφήμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής αφέθηκε να πάρει τέτοιες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 2971/2001, όπως ισχύει σήμερα) ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι καθ΄ ύλην αρμόδιος για την προστασία της θαλάσσιας ζώνης που περιλαμβάνει τις λεκάνες λιμένων (συνεχόμενες με τον αιγιαλό ή τυχόν κατασκευασμένα κρηπιδώματα, μώλους, προβλήτες) και έκταση θάλασσας μέχρι απόσταση 500m από τις ακτές της χερσαίας ζώνης, με εποπτευόμενο φορέα το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα επίσης με το ν. 743/1977 και το Π.Δ. 55/1998, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτική Πολιτικής (με τη συνδρομή της Δ.Ι.Π.ΘΑ.Π, των Λιμενικών Αρχών και των Οργανισμών Λιμένος) είναι θεσμικά αρμόδιο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει αναλάβει το σύνθετο έργο του συντονισμού για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά στη χώρα μας, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων που οφείλει να εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Η σύγχυση για την αρμοδιότητα των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και η πρωτόγνωρη έκταση του φαινομένου μόλυνσης του Παγασητικού κόλπου αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των θαλασσών μας. Οι πολίτες της Μαγνησίας βρίσκονται σε δικαιολογημένη αναστάτωση για το πρωτοφανές εύρος της μόλυνσης των υδάτων του Παγασητικού και ζητούν άμεσες και κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να διαφυλαχθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα και η ποιότητα των υδάτων του κόλπου, αλλά και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Μ. Ζαμπάρας, η βουλευτής Β΄ Πειραιά και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Κασιμάτη, ο βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης και η βουλευτής Τρικάλων και Αναπλ. Τομεάρχης Οικονομικών Μ. Κοντοτόλη.

Σχετικά Άρθρα