Βόλος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα- Το πόρισμα της εισαγγελίας
Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Βόλο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα μετά την εμφάνιση νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Συγκεκριμένα με σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, ήτοι έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Τι αναφέρει το πόρισμα της Εισαγγελίας για το φράγμα στη Κάρλα
Πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, ύστερα από σχετική μήνυση που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αναφέρει ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας από την οποία νεκρά ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο δεν μπορούσε να κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.
Με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν. Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα.
Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος. Με βάση τα παραπάνω η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο.
Ενώ η εισαγγελική έρευνα για το τι χειρισμοί και λάθη μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι σε εξέλιξη, ο δήμος Βόλου και η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι… στα μαχαίρια, ανταλλάζοντας πυρά και κατηγορίες.
Η καταγγελία Μπέου για την περιφέρεια
Ο Αχιλλέας Μπέος πήγε το απόγευμα της Τετάρτης, συνοδευόμενος από κάμερα, στο σημείο όπου δουλεύει φορτωτής, κάτω από την γέφυρα της οδού Διμηνίου και κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει ότι το συνεργείο θάβει τα νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο κατ’ εντολή του Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας στην Μαγνησία.
Τόσο ο ίδιος, όσο ο χειριστής οδηγήθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα για εξηγήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του gegonota.news, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέινερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.
Στην αντεπίθεση ο Κουρέτας
«Ή εγώ, ή αυτός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας στον ισχυρισμό του δημάρχου Βόλου ότι δόθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας εντολή να θαφτούν τα νεκρά ψάρια.
Στην απάντησή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατηγορεί τον Αχιλλέα Μπέο για «θεατρινισμούς άνευ ουσίας» και «ευτελισμό» του ρόλου του δημάρχου.
«Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία “ΛΑBIΣ” με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους», αναφέρει ακόμα ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών.
Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Θεσσαλίας, δηλώνει ο Δημήτρης Κουρέτας και καταλήγει:
«Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για τον Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».
Στο Αυτόφωρο την Παρασκευή ο χειριστής – Τι υποστηρίζει
Για αύριο, Παρασκευή, στις 13:30 αναβλήθηκε η εκδίκαση στο αυτόφωρο της υπόθεσης με τον κατηγορούμενο τον 53χρονο χειριστή μηχανήματος, ο οποίος συνελήφθη κάτω από την γέφυρα της οδού Διμηνίου, μετά την καταγγελία του δημάρχου Βόλου. Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να μπορέσουν να εμφανιστούν οι μάρτυρες οι οποίοι απουσίαζαν, στην προκειμένη περίπτωση ο Αχιλλέας Μπέος, γράφει το gegonota.news.
Όπως ισχυρίστηκε ο 53χρονος, τον οποίο βαραίνει η κατηγορία της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σκοπός του δεν ήταν να θάψει τα νεκρά ψάρια κάτω από το νερό, παρά να τα βάλει στο νερό για να διατηρηθούν σπρώχνοντάς τα με τον φορτωτή.
Τέλος, στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητείται και η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο 53χρονος χειριστής.