Ελληνοτουρκικά και προετοιμασία ενόψει ΔΕΘ στην κυβερνητική ατζέντα
Τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχουν το Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα εποιχειρηθεί να συζητηθούν θέματα πιο βαριάς ατζέντας και θα φανεί αν πράγματι η τουρκική πλευρά θέλει να προχωρήσει ο διάλογος. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν είχαν μπει τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι.
Στην ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής των εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης, στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας.
- Η Άγκυρα με τις κινήσεις της έστησε σκηνικό έντασης στην περιοχή κοντά στην Κάσο με τις έρευνες από το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Μετά την αποστολή από την Αγκυρα πέντε πολεμικών πλοίων, οδήγησε σε ανάλογη κίνηση και από την Αθήνα. Τελικά το ερευνητικό αποχώρησε.
Παράλληλα στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή παράδοσης του πρώτου υποβρυχίου τουρκικής κατασκευής στη Ναυτική Διοίκηση Aksaz στη Μαρμαρίδα.
Ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσεκλήθη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ. Ερωτηθείς αν η Τουρκία ζήτησε την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και θα συνεχίσει να είναι και επομένως το αίτημά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς.
- Από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του και σημείωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει εκφράσει αυτό με σαφήνεια. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια θετική ατζέντα. Εάν η ΕΕ επιδείξει θετική προσέγγιση με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων», είπε ο Χακάν Φιντάν.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο άτυπο γεύμα εργασίας, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Οι ίδιες πήγες σημειώνουν πως ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.
Ακανθώδη ζητήματα που δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους. «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». Όπως είπε, οι εργασίες της συνόδου άργησαν να ολοκληρωθούν, λόγω αυτής της συζήτησης.
Στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας. Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
- Πάντως η Άγκυρα επιμένει στη σκληρή γραμμή όσον αφορά το Κυπριακό και αυτό φαίνεται και σε δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. «Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Kυπριακού προβλήματος με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
ΔΕΘ: Κορυφώνονται οι προετοιμασίες
Παράλληλα από την περασμένη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει με κάθε τρόπο το κυβερνητικό έργο ενόψει ΔΕΘ. Στις μεταφορές, στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην ασφάλεια, στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και στην παιδεία. Στην Κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπάρχει ακόμη πολύ έργο μπροστά τους στο ζήτημα των τιμών, υπενθυμίζουν όμως πως ακόμη βρισκόμαστε στο ένα τέταρτο της τετραετίας.
Όπως έγινε αντιληπτό και από την κεκλεισμένων θυρών συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο η Κυβέρνηση, στη σκιά και του αποτελέσματος των ευρωεκλογών έχει αντιληφθεί πως κρίνεται για την αξιοπιστία λόγων και έργων και βέβαια για την αποτελεσματικότητα της και την ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων ουσίας.
«Θέλουμε κάθε μέρα να λύνουμε και κάτι, να βελτιώνουμε την κατάσταση σε κάτι», τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Για το ζήτημα της ακρίβειας στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία καθώς όπως τονίζεται ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Στα τρόφιμα, ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Ιουλίου 2024 με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει 26,1% σωρευτικά και την Ελλάδα 25,8%.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρξουν αποτελέσματα και με το «σχολικό καλάθι». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο e-katanalotis από τις υπόχρεες επιχειρήσεις προκύπτει μεσοσταθμική μείωση του κόστους για κάθε νοικοκυριό μεγαλύτερης του 5%. Επισημαίνεται πως οι μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο φτάνουν και στο 10% σε μεγάλες αλυσίδες, ενώ υπάρχουν και προϊόντα που πωλούνται με πολύ μεγαλύτερη μείωση από πέρυσι όπως υπογραμμίζουν από την Κυβέρνηση.
- Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα σχολεία μπορεί την μεγαλύτερη δημοσιότητα να έλαβε χθες το μέτρο για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων όμως η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς θα είναι το ψηφιακό φροντιστήριο. Δωρεάν για όλους τους υποψηφίους για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, το ψηφιακό φροντιστήριο κάνει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.
Μεγάλο το στοίχημα της Κυβέρνησης καθώς αν το ψηφιακό φροντιστήριο λειτουργήσει, τότε πολλά παιδιά θα μπορέσουν να βοηθηθούν ενώ ταυτόχρονα πολλές οικογένειες θα μπορέσουν να ανασάνουν από το κόστος ιδιαίτερων και παραδοσιακών φροντιστηρίων τα οποία αποδεκατίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στόχος μάλιστα είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.
Ιδιαίτερης σημασίας και για εθνικούς λόγους είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για τη Γαύδο και τους Αρκιούς.
Η Γαύδος (2024) και οι Αρκιοί (2025) γίνονται οι δυο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών, βασικών ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές, παραμένοντας στον τόπο διαμονής τους, αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, μέσω του ψηφιακού φροντιστηρίου, μπορούν να υποστηριχθούν και με ενισχυτική διδασκαλία.