Ολοταχώς προς νέα επιδότηση: Στα 200 ευρώ η χονδρεμπορική του ρεύματος

 Ολοταχώς προς νέα επιδότηση: Στα 200 ευρώ η χονδρεμπορική του ρεύματος

H χονδρική τιμή του ρεύματος πλησιάζει τα 200 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση. Παρόμοιες τιμές είχαν παρατηρηθεί τους πρώτους δύο μήνες του 2023, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 186 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και στα 153 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, η τιμή ακολούθησε πτωτική πορεία, φτάνοντας τη χαμηλότερη μέση τιμή τον Απρίλιο του 2024 στα 58,6 ευρώ/MWh.

Από εκεί και πέρα, η τιμή του ρεύματος έχει ξεκινήσει μια έντονη ανοδική πορεία. Τον περασμένο μήνα, τον Ιούλιο, η μέση τιμή ήταν στα 140 ευρώ/MWh, ενώ τον Αύγουστο η μέση τιμή υπερβαίνει τα 130 ευρώ. Αν και αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη, η συνεχιζόμενη ανοδική τάση ενδέχεται να την οδηγήσει και πάλι κοντά στα 140 ευρώ τις επόμενες δύο ημέρες, αύξηση δηλαδή σε λίγους μήνες πάνω από 140%.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συνέχιση της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές πιθανότατα αποτελεί μονόδρομο και για τον Σεπτέμβριο. Αν η επιδότηση διακοπεί, είναι αβέβαιο αν οι λιανικές τιμές θα παραμείνουν κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει ως αποδεκτό όριο. Πριν από λίγες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις ότι μπορεί να μην απαιτηθεί διατήρηση της επιδότησης, αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται να διαψεύδεται.

Σήμερα, η χονδρική τιμή του ρεύματος ανέρχεται στα 194,94 ευρώ/MWh, από 189,01 ευρώ/MWh που ήταν χθες. Το ανώτατο όριο τιμής διαμορφώθηκε στα 757 ευρώ, ενώ το κατώτατο στα 107 ευρώ, με τη συνολική ζήτηση στις 192 γιγαβατώρες. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μειωμένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταυτόχρονη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Στο μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο κατέχει το 45,7%, οι ΑΠΕ το 25,5%, ο λιγνίτης το 10,8%, οι εισαγωγές το 9,3%, και τα υδροηλεκτρικά το 4,4%. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενόψει της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας.

Ένας ακόμη παράγοντας που ασκεί πίεση στις τιμές είναι ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ενέργειας τον Ιούλιο, με στόχο τη χρηματοδότηση της επιδότησης των καταναλωτών (10 ευρώ ανά MWh για το φυσικό αέριο). Ωστόσο, αυτός ο φόρος τελικά μετακυλίεται στις τιμές χονδρικής, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως σημείο αναφοράς για τη λιανική τιμή του ρεύματος τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς χρήστες, επίπεδο που θεωρείται αποδεκτό, αλλά παραμένει υψηλό. Με την επιδότηση που παρέχεται (1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για τα τιμολόγια του Αυγούστου, οι τιμές για τους περισσότερους οικιακούς καταναλωτές μειώθηκαν ελαφρώς κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι πάροχοι ενέργειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και των λογαριασμών που θα λάβουν οι καταναλωτές τον Σεπτέμβριο. Η ΔΕΗ, η οποία απορρόφησε σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να προσφέρει ανάλογη στήριξη. Τον Αύγουστο, η ΔΕΗ προσέφερε έκπτωση άνω του 50% στο πράσινο τιμολόγιό της, με την τελική τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στα 14,791 λεπτά μετά την επιδότηση.

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα