Ρεύμα: Κούρσα ανόδου στις τιμές- Προς νέα επιδότηση και τον Σεπτέμβριο
Η τιμή στο Χρηματιστήριο ενέργειας σήμερα Τετάρτη 28/8 διαπραγματεύεται στα 189,03 ευρώ /μεγαβατώρα, από 164,55 ευρώ /μεγαβατώρα χθες και 142,86 ευρώ /μεγαβατώρα προχθές. Δυσοίωνες ενδείξεις που ανοίγουν παράθυρο νέων επιδοτήσεων. Σημειώνεται ότι τις πρώτες 26 μέρες του Αυγούστου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 125,3 ευρώ έναντι 134,98 ευρώ που ήταν η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τον Ιούλιου.
Καθώς όμως οι τιμές ενέργειας ακολουθούν ανοδική πορεία τις τρεις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως ο Αύγουστος θα έχει μέση τιμή πολύ κοντά στη μέση τιμή Ιουλίου και επομένως θα ενεργοποιηθεί και πάλι η δυνατότητα για επιδοτήσεις.
«Επιδοτήσεις εάν υπάρξουν θα «κλειδώσουν» προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές των παρόχων», είχε πει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Επίσης είπε «δεν γνωρίζω αν θα δούμε τις τιμές λίγο χαμηλότερα από Ιούλιο. Δεν αποκλείω νέες επιδοτήσεις. Όμως όταν έχουμε μια αίσθηση των τιμών των παρόχων θα αποφασίσουμε. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κονδύλια. Έχουμε και το φόρο (στο φυσικό άρτιο των ηλεκτροπαραγωγών)που έχει δυνατότητα ισχύος για πάνω από ένα μήνα” σημείωσε.
Όπως έχει αποδείξει στην πράξη του υπουργείο Ενέργειας η πολιτική επιδοτήσεων είναι σταθερή όταν αυξάνονται οι τιμές.
- Από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές σε ανεκτό επίπεδο, ακόμα και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος διεθνώς είχαν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
- Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. που εφάρμοσε μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών συγκεντρώνοντας από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν, αυτομάτως, στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκράτηση των τιμών.
- Φορολογήσαμε με 90%, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022,συγκεντρώνοντας περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών.
- Για τον Αύγουστο του 2024, η Κυβέρνηση, διαβλέποντας τις συνέπειες που είχε η περιφερειακή στρέβλωση που δημιουργήθηκε στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντός του Ιουλίου, ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν η έκτακτη φορολόγηση για τον μήνα Αύγουστο των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, καθώς και η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με 1,6 λεπτά/kWh για τις πρώτες 500 kWh, ώστε η τελική τιμή για την πλειοψηφία της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών να παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 15 λεπτών/kWh. Παράλληλα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση για τον Αύγουστο είναι ενισχυμένη και ανέρχεται σε 5 λεπτά/kWh, διατηρώντας την τιμή για τους 700.000 καταναλωτές αυτής της κατηγορίας σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης, περίπου 11,3 λεπτά/kWh.