Προειδοποίηση Λαγουβάρδου για την “Ψυχρή Λίμνη” – “Ασυνήθιστο φαινόμενο” συγκλίνουν οι μετεωρολόγοι

 Προειδοποίηση Λαγουβάρδου για την “Ψυχρή Λίμνη” – “Ασυνήθιστο φαινόμενο” συγκλίνουν οι μετεωρολόγοι

Για ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως εξηγεί, μια “Ψυχρή Λίμνη” (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας, ενώ αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

“Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας” τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος και πρόσθεσε:

“Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία“.

  • Με ανάρτησή του στο Χ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο μέχρι και την Κυριακή.

«Ο καιρός της αστάθειας του επομένου τριημέρου οφείλεται στο αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα», αναφέρει αρχικά ο κ. Κολυδάς.

Και συνεχίζει: «Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850 mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για τον λόγο αυτόν παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της ψυχρής λίμνης».

Εξηγώντας, δε, τον όρο «ψυχρή λίμνη», αναφέρει: «Ο όρος” Ψυχρή Λίμνη” αποτελεί μετάφραση του όρου “Cold Pool” (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Αυτή λοιπόν η ψυχρή λίμνη αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών».

Μαρουσάκης: Αυτό δεν είναι σύνηθες

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τόνισε στην πρόγνωση του καιρού πως «ένα βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που συνδυάζεται με υψηλότερες πιέσεις προς τη Βόρεια Ευρώπη, αρχίζει και κατεβάζει πιο ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Είναι ένας τύπος ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ο οποίος δεν συνηθίζεται για τον μήνα στον οποίο βρισκόμαστε. Είναι μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία χειμωνιάτικη, τη συναντάμε κυρίως μέσα στον χειμώνα, προχωρημένο φθινόπωρο».

«Αυτή δηλαδή η μετατόπιση από την ανατολική, βορειοανατολική Ευρώπη ψυχρότερων αερίων μαζών, οι οποίες καθώς συναντούν τις θερμές θάλασσες της Μεσογείου θα δημιουργήσουν την αστάθεια.

Κυρίως από αύριο και μέχρι και την Κυριακή θα συναντάμε μεγάλα διαστήματα με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στον αντίποδα, από την Ιταλία και πιο δυτικά κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις οι οποίες τροφοδοτούν με πιο θερμές αέριες μάζες περιοχές προς την Κεντρική Ευρώπη», υπογράμμισε ακόμη.

Ως προς την εξέλιξη του καιρού, ο κ. Μαρουσάκης σημείωσε πως αύριο, Πέμπτη, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, θα συναντήσουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.

Σχετικά Άρθρα