Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης κοντά στη Γαύδο-Τι λένε σεισμολόγοι

 Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης κοντά στη Γαύδο-Τι λένε σεισμολόγοι

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης κοντά στη Γαύδο. Ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος που υπολογίζεται στα 10 Χλμ, σε επίκεντρο στα 6 Χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Γαύδου.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:29, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2024.

Η δόνηση σημειώθηκε 71 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και βορειοανατολικά της Γαύδου ταρακούνησε τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. 

Η ένταση του σεισμού ήταν ισχυρή, αναστάτωσε τους κατοίκους και επικρατεί σχετική ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός και στο Ηράκλειο.

Λέκκας: Πρέπει να περάσουν δυο ώρες για να πούμε αν ήταν ο κύριος ή όχι

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο newsit.gr αναφορικά με την ισχυρή δόνηση του σεισμού. «Ήταν έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη», είπε ο Γεωλόγος.

«Δεν υπάρχουν ζημιές. Ουσιαστικά είναι ένα ρήγμα που οριοθετεί την Γαύδο από την Κρήτη. Ρήγμα εγκάρσιο στην Γαύδο. Την χωρίζει από την Κρήτη.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη πρέπει να περάσουν μια δυο ώρες για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι», ανέφερε.

Παπαδόπουλος: Πολύ νωρίς για να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Την πρώτη εκτίμησή του για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στη Γαύδο, μεταφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρει είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, σημειώνοντας ότι ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη.

«Προ ολίγου, σεισμός μεγέθους 5,2 κοντά στη Γαύδο, στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νοτίως των Σφακίων. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Πάντως ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη. Αναμένουμε ειδήσεις από τη Γαύδο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο».

Σχετικά Άρθρα