Γιατί ο Παγασητικός γέμισε νεκρά ψάρια – Η Επιτροπή Υδάτων στο Βόλο

Γιατί ο Παγασητικός γέμισε νεκρά ψάρια – Η Επιτροπή Υδάτων στο Βόλο

«Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί» δήλωσε στο EΡΤΝews ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι.

Από την πλευρά της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής ΝΔ και απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

«Είναι πράγματι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Βλέπουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των συστημάτων νερού, πρόκειται για την λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράθηκε και λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε από τις πλημμύρες, επανήλθε στο φυσικό της και τώρα με την μείωση της έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Αυγερινοπούλου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως είπε «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Με αφορμή τη μόλυνση του Παγασητικού αλλά και τα προβλήματα της λειψυδρίας η κα Αυγερινοπούλου αποκάλυψε ότι «η επιτροπή υδατικών πόρων θα κάνει επίσκεψη στον Βόλο τις επόμενες μέρες ακριβώς για αυτό το ζήτημα». Παράλληλα δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τους υδατικούς πόρους.»

Αναφερόμενη στη λειψυδρία και την ανάγκη για ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης επισήμανε ότι ως Πολιτεία «πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τους υδατικούς πόρους».

Τα σχέδια για την αντιμετωπιση της λειψυδρίας

Από την πλευρά του ο κ. Βουδούρης επισήμανε ότι η λειψυδρία δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι «σχετίζεται με την ανομβρία των τελευταίων ετών και την κακή διαχείριση, αλλά και με την απουσία έργων υποδομής». Ο καθηγητής προειδοποίησε πως η έλλειψη νερού θα είναι ένα πρόβλημα που θα εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη σπατάλη νερού λόγω κακής διαχείρισης, όπως η άρδευση αγροτικών περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλές θερμοκρασίες, που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες. Υπογράμμισε τη σημασία της αποθήκευσης νερού, της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση ως μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα. «Η ΕΥΔΑΠ έχει παρουσιάσει ένα δεκαετές σχέδιο ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αττική, ενώ και τα υπουργεία έχουν διαθέσει κονδύλια για έργα διαχείρισης νερού σε όλη τη χώρα», ανέφερε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ύδωρ 2, το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα που ήδη βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Η βουλευτής τόνισε ότι οι παλαιωμένες υποδομές ευθύνονται για σημαντικές απώλειες νερού, ειδικά στα δίκτυα άρδευσης, και υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και υπογειοποίησης των δικτύων. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αφαλάτωσης και της ανακύκλωσης του ύδατος, ειδικά για την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανική χρήση.

Συνοψίζοντας, τόσο η κ. Αυγερινοπούλου όσο και ο κ. Βουδούρης συμφώνησαν ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η κακή διαχείρισή του. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής», κατέληξαν.

Σχετικά Άρθρα