ΣΥΡΙΖΑ: Η Τσαπανίδου αποδέχτηκε την έδρα Ηλιόπουλου

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τσαπανίδου αποδέχτηκε την έδρα Ηλιόπουλου

Η Πόπη Τσαπανίδου, όπως ήταν αναμενόμενο, θα λάβει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου μετά την παραίτησή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η κυρία Τσαπανίδου μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, αποδέχθηκε την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου και θα ορκιστεί την Παρασκευή (30/8).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κα Τσαπανίδου αναμένεται να ορκιστεί βουλευτής την ερχόμενη Παρασκευή. 

Όπως η ίδια αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook:

«Πριν λίγο κλήθηκα επισήμως από το Προεδρείο της Βουλής, με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η εκλογική διαδικασία και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου, να αναπληρώσω, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την έδρα που έμεινε κενή. Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να μην ικανοποιεί τον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του, θεωρώντας πως η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην σφαίρα επιρροής του Αλέξη Τσίπρα, και με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιείται η εσωκομματική αντιπολίτευση. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ο Στέφανος Κασσελάκης να αφήσει κάποια αιχμή στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, που προφανώς θα αποτελεί ακόμα μια επίθεση στον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό. 

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της ΚΟ όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις, με την πρόταση μομφής εναντίον του που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Παύλος Πολάκης αλλά και τις βολές που εξαπέλυσε ο κ. Κασσελάκης εναντίον των “87” για υπονόμευση, αν και επισήμως η συνεδρίαση αφορά τον σχεδιασμό της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Οι βουλευτές και τα στελέχη που παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το τι θα πει στην εισήγησή του ο κ. Κασσελάκης

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι εξελίξεις θα καθοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο κ. Κασσελάκης θα επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης και του κατευνασμού, όπως ζήτησε με ανάρτησή του, ή αν θα προχωρήσει σήμερα και σε προτάσεις για αλλαγές στη λειτουργία της ΚΟ.

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό συντηρείται μια παραφιλολογία στο παρασκήνιο περί αντικατάστασης του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου η οποία αν προχωρήσει θα σημάνει μια νέα εσωκομματική κρίση ανάλογα και με το ποιες θα είναι η προθέσεις του κ. Κασσελάκη σε σχέση πάντα με τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν. Η συνεδρίαση επισκιάζεται από την διαγραφή Πολάκη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να τείνει χείρα φιλίας στον άλλοτε υπαρχηγό του στο κόμμα.

  • Ωστόσο για να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσφορά του προέδρου από τον κρητικό βουλευτή η επανένταξή του δεν θα ήταν ικανή να κάμψει το θυμικό του κ. Πολάκη αν αυτή δεν συνδυαζόταν με σημαίνοντα ρόλο στην Κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προταθεί αλλά και να αποδεχτεί με τη σειρά του ο βουλευτής Χανίων.

Η προεδρική φρουρά δίνει σημάδια συσπείρωσης απέναντι στην κινητικότητα που παρουσιάζεται στα άλλα δυο στρατόπεδα που συντάσσονται το ένα κάτω από την επιρροή Πολάκη και το άλλο κάτω από τους 87. Το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ με υπογραφές 870 μελών του κόμματος ήταν μια πρώτη επίδειξη δύναμης του προεδρικού μπλόκ απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους.

Ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι μόλις 34 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υπογράφουν και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 10% των μελών του οργάνου και από το οποίο θα κριθεί αν θα περάσει η μομφή κατά του προέδρου από τον κ. Πολάκη. Στο κείμενο, ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται: «Δεν μπορούμε να μένουμε πλέον με σταυρωμένα χέρια βλέποντας συγκεκριμένα στελέχη και ομάδες μέσα στο κόμμα μας που σε αγαστή συνεργασία με την κομματική γραφειοκρατία ροκανίζουν μεθοδικά τόσο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη όσο και το ίδιο το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για το οποίο έχουμε δώσει τεράστιο αγώνα από το 2012».

Ο βασικός αντίπαλος πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, παραμένει η φρουρά Τσίπρα τον οποίο ακόμη και βουλευτές της επιρροής Κασσελάκη στοχοποιούν ευθέως ως τον ενορχηστρωτή της υπονόμευσης. Τα στελέχη των “87” δεν άφησαν ασχολίαστη τη στάση του κ. Κασσελάκη να μην αναφέρει ονομαστικά την Κατερίνα Νοτοπούλου στην ανάρτησή του για τις επιθέσεις που δέχτηκε απο ανώνυμο λογαριασμό στο twitter για το πρόβλημα υγείας της.

Γι’ αυτό και από τους “87” μιλούν για κροκοδείλια δάκρυα του κ. Κασσελάκη θεωρώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο για όλα όσα γράφονται και λέγονται σε βάρος των βουλευτών στελεχών και που πολλαπλασιάζουν την τοξικότητα. Στελέχη της ομάδας των 87 επιμένουν ότι πίσω από τις διαδικτυακές επιθέσεις είναι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης χαρακτηρίζοντάς τον και αυτοί από την πλευρά τους ως ηθικό αυτουργό και ενορχηστρωτή της τοξικότητας που αναπαράγεται.

Σχετικά Άρθρα