Politico: Γιατί η επόμενη πενταετία μπορεί να αποδειχθεί κόλαση για την ντερ Λάιεν

Politico: Γιατί η επόμενη πενταετία μπορεί να αποδειχθεί κόλαση για την ντερ Λάιεν

Το Politico να απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η επόμενη πενταετία μπορεί να αποδειχθεί… “κόλαση” για την 65χρονη πολιτικό Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν που επανεξελέγει στην προεδρία της Κομισιόν. «Ελπίζουμε να ξεκουράστηκε αρκετά, διότι η επόμενη πενταετία υπόσχεται να είναι πιο απαιτητική από την πρώτη της στην Κομισιόν. Ενώ είχε κληθεί να διαχειριστεί την πανδημία αλλά και το ουκρανικό, στη δεύτερη θητεία της θα έχει τον ίδιο πόλεμο, συν έναν νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η αβεβαιότητα αυξάνεται στο μέγιστο εάν αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Προσθέστε μέσα σε όλα αυτά και την ενισχυμένη ακροδεξιά στην Ευρώπη», σημειώνει το Politico.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ένα πολιτικό ναρκοπέδιο. Θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ και τον προϋπολογισμό της. Θα πρέπει επίσης να χειριστεί τόσο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ»

«Όπου κι αν κοιτάξει κάποιος, θα εντοπίσει προβλήματα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι κατακερματισμένο. Στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάθονται πλέον αρκετοί που διάκεινται εχθρικά προς την πρόεδρο της Κομισιόν. Στην Ουκρανία δεν διαφαίνεται ελπίδα για ύφεση, ενώ οι ΗΠΑ διστάζουν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη, όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα. Ήδη παλεύουν με τη χρηματοδότηση των αυξανόμενων αμυντικών δαπανών αλλά και των κανονισμών που αφορούν την πράσινη μετάβαση.

Στα επόμενα πέντε χρόνια, η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να προετοιμάσει το μπλοκ που θα αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει οι 449 πολίτες της ΕΕ να πειστούν ότι το μέλλον δεν βρίσκεται μόνο στο Παρίσι ή τη Βαρσοβία, αλλά και στο Κίεβο, το Κισινάου και την Ποντγκόριτσα.

Ευρωπαίος νομοθέτης που ήταν Επίτροπος στην πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η δεύτερη θητεία της μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη», καθώς οι επερχόμενες προκλήσεις δεν φαίνεται να δίνουν στην ίδια το περιθώριο ελιγμών που είχε τα πρώτα πέντε χρόνια».

  • «Το διεθνές περιβάλλον για την ΕΕ γίνεται όλο και πιο σκληρό, επομένως η απαίτηση για ενότητα και δράση θα είναι τουλάχιστον σε παρόμοια κλίμακα με αυτή που είδαμε την τελευταία πενταετία», δήλωσε ο Νικολάι φαν Οντάρζα, πολιτικός επιστήμονας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, που μέχρι τώρα αποτελούσαν τους κινητήριους μοχλούς για τις αποφάσεις στην ΕΕ είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι μετά τις ήττες τους στις Ευρωεκλογές. Και οι δύο προσπαθούν επίσης να κρατήσουν την ακροδεξιά σε απόσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Άλλοι βασικοί «παίκτες», όπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, δεν θα βρίσκονται πλέον στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είναι πολύ απασχολημένος στο εσωτερικό για να ασκήσει το βάρος του στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Οι εν λόγω εξελίξεις παρέχουν ευκαιρία στη φον ντερ Λάιεν «να γίνει ηγέτης», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αλλά συνάμα και μία παγίδα. «Θα μπορέσει να μπει και να κλείσει το κενό εξουσίας ή θα σκοντάψει λόγω των νέων προκλήσεων που την περιμένουν;», καταλήγει το Politico.

Σχετικά Άρθρα