Ουκρανία/Δυτικά όπλα: Ένα βήμα πριν από την άρση των περιορισμών για χρήση στη ρωσική επικράτεια

 Ουκρανία/Δυτικά όπλα: Ένα βήμα πριν από την άρση των περιορισμών για χρήση στη ρωσική επικράτεια

Περιπλέκεται η κατάσταση στον ρωσο-ουκρανικό μέτωπο καθώς η χρήση των δυτικών όπλων από την Ουκρανία φαίνεται να γίνεται κύριο θέμα συζήτησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, προκαλώντας προβληματισμό στο τι θα επακολουθήσει αν γίνει χρήση των δυτικών όπλων σε επιθέσεις εντός της Ρωσικής επικράτειας όπως επιθυμεί ο Ζελένσκι. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην κοινωνική πλατφόρμα «Χ», έγραψε ότι η άρση των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων κατά του ρωσικού στρατού που εμπλέκεται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας θα ενισχύσει την αυτοάμυνα της Ουκρανίας, θα σώσει πολλές ζωές και θα μειώσει την καταστροφή στη χώρα.

Του Σπύρου Σιδέρη

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η Ρωσία έχει εντείνει την επιθετικότητά της, επαναλαμβάνοντας μαζικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων υδροηλεκτρικών σταθμών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τώρα αεράμυνα», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη.

Από την άλλη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με την Ουκρανία σχετικά με τις προοπτικές αύξησης του βάθους των χτυπημάτων στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα συνεχίζονται, αλλά οι συζητήσεις αυτές δεν σκοπεύουν να δημοσιοποιηθούν.

  • Σε τακτική διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, κλήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των ουκρανικών αρχών ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να επεκτείνουν την περιοχή χρήσης των αμερικανικών όπλων στο ρωσικό έδαφος.

«Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νέα επιθυμία του Ζελένσκι. Μας έχει εκφράσει τις ανησυχίες του κατ’ ιδίαν, και σίγουρα τις έχει εκφράσει σε όλους δημόσια, και καταλαβαίνουμε γιατί το κάνει αυτό – η χώρα του δέχεται επίθεση. Αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με την Ουκρανία, αλλά θα διαπραγματευόμαστε κατ’ ιδίαν. Και δεν έχω να σας αναφέρω σήμερα καμία αλλαγή στην αμερικανική εξοπλιστική πολιτική μας, ούτε έχω [αλλαγές] στις κατευθυντήριες γραμμές [για το θέμα αυτό]», απάντησε.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να στείλουν «ενεργειακό εξοπλισμό για την ανοικοδόμηση όσων έχουν καταστραφεί από τη Ρωσία και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για την προστασία των [ενεργειακών] εγκαταστάσεων, αν και αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της εργασίας, αλλά και για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους».

Ο Κίρμπι παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι συζητούσε με το Κίεβο την αύξηση του βάθους των χτυπημάτων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με αμερικανικά όπλα.

  • Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με την έναρξη της επίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ, η Ουκρανία πέρασε τις κόκκινες γραμμές όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί «επικίνδυνη» την πιθανότητα μεταφοράς του πολέμου στο ρωσικό έδαφος και επιδιώκει να αποφύγει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, έστω και με τη μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Αλλά η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της. Θα δεχόταν την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία», γράφει το δημοσίευμα.

Οι συγγραφείς του άρθρου πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί έχουν πάρει το παράδειγμα του Ισραήλ αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση χωρίς την έγκριση της Ουάσιγκτον, με την προσδοκία ότι αν επιτύχουν, το Κίεβο θα λάβει αναδρομικά την αμερικανική έγκριση κι αν αποτύχουν, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών.

  • Ωστόσο, γράφουν οι FT, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να παραμερίσουν την προσοχή και ως εκ τούτου να συνεχίσουν να αποφεύγουν την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, φοβούμενες σοβαρά τον πυρηνικό πόλεμο.

«Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η τελευταία κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί με επιτυχία. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αν ο Πούτιν πιστεύει ότι το καθεστώς του βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής ήττας, οι Ρώσοι μπορεί να καταφύγουν στη χρήση πυρηνικών όπλων. Όταν οι Ουκρανοί παραπονιούνται ότι οι σύμμαχοί τους φοβούνται την ιδέα της νίκης, έχουν δίκιο», συνοψίζει το δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα