Ερντογάν: Θα αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με Άσαντ;

 Ερντογάν: Θα αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με Άσαντ;

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Συρία μετά από 13 χρόνια διακοπής των διμερών σχέσεων, καθώς η Άγκυρα υποστήριξε τη συριακή αντιπολίτευση, μετά τις καθολικές διαδηλώσεις στη Συρία στα μέσα Μαρτίου του 2011, που οδήγησαν στο συριακό εμφύλιο με τις ευλογίες της Δύσης. Στη συνέχεια  επενέβη στρατιωτικά και έθεσε υπό τον έλεγχό τις περιοχές στα βορειοδυτικά και ακόμη και στα ανατολικά της γειτονικής της χώρας.

Του Σπύρου Σιδέρη

Υπό το πρίσμα αυτών των προσπαθειών προσέγγισης, το μέλλον των σχέσεων παραμένει αβέβαιο, ιδίως με μια «τουρκική βιασύνη» και μια «συριακή παύση», όπως έχει γίνει γνωστό στους κύκλους των μέσων ενημέρωσης.

Την Κυριακή, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απάντησε στις τουρκικές προσπάθειες επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τις περιοχές που ελέγχουν. Σε ομιλία του στη Λαϊκή Συνέλευση με την ευκαιρία της έναρξης της τέταρτης νομοθετικής περιόδου, τόνισε ότι η έλλειψη σημείου αναφοράς είναι ένας από τους λόγους για την έλλειψη αποτελεσμάτων στις συνομιλίες με την Τουρκία.

  • Η χειρονομία πρέπει να προέλθει από τους Τούρκους, είπε, προσθέτοντας: «Δεν καταλάβαμε το έδαφος μιας γειτονικής χώρας για να αποσυρθούμε», είπε, αναφερόμενος στο έδαφος που ελέγχει η Τουρκία στο βορρά.

Σημείωσε επίσης ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τις σχέσεις με την Τουρκία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η Συρία έχει ασχοληθεί με όλες τις πρωτοβουλίες σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία που παρουσιάστηκαν από περισσότερα του ενός μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ.

Είπε ότι η εξάλειψη της τρομοκρατίας και η αποχώρηση από το συριακό έδαφος είναι αποτέλεσμα των συμφερόντων και των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία απαιτεί υποχώρηση από τις τρέχουσες πολιτικές, οι οποίες δεν είναι όροι αλλά δικαιώματα, είπε. Εξήγησε επίσης ότι οι πρώτες πρωτοβουλίες με την Τουρκία έγιναν πριν από πέντε χρόνια ή λίγο περισσότερο, με αρκετές συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα.

«Δεν καταλάβαμε το έδαφος μιας γειτονικής χώρας για να αποσυρθούμε, ούτε υποστηρίξαμε την τρομοκρατία για να σταματήσουμε να την υποστηρίζουμε», είπε. Η Συρία τονίζει σταθερά την ανάγκη η Τουρκία να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέχει και να σταματήσει την υποστήριξή της στην τρομοκρατία, είπε.

Όσον αφορά την Τουρκία, από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, η Άγκυρα έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη στην πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση. Από το 2016, η Άγκυρα έχει εξαπολύσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη Συρία, με στόχο κυρίως τους Κούρδους μαχητές, και οι δυνάμεις της, σε συνεργασία με συριακές παρατάξεις που είναι πιστές σε αυτήν, έχουν καταφέρει να ελέγξουν μια μεγάλη συνοριακή περιοχή στη βόρεια Συρία.

  • Η Δαμασκός απαιτεί την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας για να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσκαλέσει επανειλημμένα τον Σύρο ομόλογό του για μια επίσκεψη, ενώ ο τελευταίος έχει τονίσει ότι δεν τον πειράζει η επιστροφή της σχέσης, αλλά απαιτεί περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους.

Σχετικά Άρθρα