Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη

 Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη

«Στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση φθοράς της» αναφέρει σε μακροσκελές άρθρο του το Politico με αφορμή τρεις μεγάλες υποθέσεις που τάραξαν το πανελλήνιο: τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, το ναυάγιο στην Πύλο με τους 82 νεκρούς και την υπόθεση των υποκλοπών.

Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, προσθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι.

«Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας, ανεξάρτητος αξιωματούχος που εξετάζει την κακοδιοίκηση του κράτους. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτική ηγεσία».

Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στις δικαστικές δομές της τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτά σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο σκοτώθηκαν 57 και ένα ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες που θεωρείται ότι πνίγηκαν.

Το άλλο είναι ένα εκτεταμένο σκάνδαλο spyware που έχει εμπλακεί στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την περασμένη εβδομάδα, ένας εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα.

Μεμονωμένα, αυτά μπορεί να μοιάζουν με το είδος των ατυχών περιστατικών που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αλλά ο χειρισμός τους έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ομάδες θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι οι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα αλλά θόλωσαν τα νερά.

«Δίνοντας μια παραπλανητική εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά, με τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική ανάμειξη και εξουδετέρωση μελών ανεξάρτητων φυλάκων», είπε ο Βας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλύπτει Η Ελλάδα για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται τις ελευθερίες του Τύπου.

Πέρα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, όπου οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει συνηθισμένες, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, πολλές απωθήσεις μεταναστών έχουν ισχυριστεί, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται υπό απειλή.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για το Ινστιτούτο Έτερον για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατία, μόνο το 29 τοις εκατό των ανθρώπων εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το ρεκόρ της χώρας του. «Πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε πίστη στο ελληνικό δικαστικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Εδώ είναι τα τρία πιο σημαντικά πρόσφατα περιστατικά και γιατί είναι σημαντικά.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 2023, μετωπική σύγκρουση τρένου στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους φοιτητές.

Καθώς η σκόνη έπεσε στην πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία, προέκυψαν βαθύτερες ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του κράτους.

Καθώς η σκόνη έπεσε στην πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία, προέκυψαν βαθύτερες ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του κράτους. | Σάκης Μητρολίδης/AFP μέσω Getty Images
«Η ευθύνη περνάει από την ηγεσία και μέχρι τους ανθρώπους που ήταν επί τόπου», είπε ο Έβαν Βλάχος, ο οποίος έχασε τον 34χρονο αδελφό του, Βάιο. «Ψάχνετε για κάποιον που έκανε τη δουλειά του σωστά, για κάτι που λειτούργησε – και υπάρχει πλήρης κατάρρευση».

Οι επικριτές κάνουν λόγο για συγκάλυψη, ιδιαίτερα κακοδιαχείριση ανώτατου επιπέδου, και διαφθορά στους σιδηροδρόμους.

Αυτή η συγκάλυψη μερικές φορές παίρνει μια κυριολεκτική μορφή: Στο σημείο της συντριβής συσσωρεύτηκαν πέτρες, εμποδίζοντας τους ειδικούς να ερευνήσουν τη σκηνή, καθώς αφαιρέθηκαν τα κατεστραμμένα βαγόνια.

Συνέβη καθώς οι οικογένειες των θυμάτων ήλπιζαν ακόμη να βρουν τα λείψανά τους.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος έδωσε αυτή την εντολή, παρόλο που συγγενείς των θυμάτων λένε ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του υπουργού και θα καταθέσουν στο δικαστήριο.

Ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε δύο κόρες στο δυστύχημα, βρήκε μερικά από τα μέρη του σώματός τους οκτώ μήνες αργότερα σε ξεχωριστό χώρο όπου είχαν μεταφερθεί συντρίμμια και μπάζα.

«Βιάζονταν να αλλάξουν την εικόνα απλώς για να αλλάξουν την κοινή γνώμη, για να φανεί το θέμα κλειστό όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Βλάχος, αποδίδοντάς το στην προσέγγιση εθνικών εκλογών, προσθέτοντας ότι μια σωστή αναζήτηση θα είχαν δει ειδικούς. εκεί για μήνες.

Αρκετές από τις λεπτομέρειες που είναι γνωστές σήμερα αποκαλύφθηκαν μόνο μετά από τεράστια προσπάθεια από τις οικογένειες με την υποστήριξη ανεξάρτητων ειδικών.

Ένα κοντέινερ τρένου που έλειπε από το σημείο, για παράδειγμα, βρέθηκε 16 μήνες αργότερα σε ιδιωτικό οικόπεδο. Κανείς δεν έχει παραδεχτεί ότι γνωρίζει πώς κατέληξε εκεί.

Διενεργήθηκε κοινοβουλευτική έρευνα, αλλά αντί να επικεντρωθεί στο δυστύχημα, παρασύρθηκε από την ιστορία του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, απέρριψε τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που ζητούσε δράση κατά δύο πρώην υπουργών Μεταφορών. Ο Χρήστος Σπίρτζης, από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ύποπτος για παράβαση καθήκοντος, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη ήταν ύποπτος για κατάχρηση κεφαλαίων.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, μόνο το κοινοβούλιο της χώρας μπορεί να διερευνήσει φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά από πρώην υπουργούς. η εισαγγελία της ΕΕ λέει ότι ο κανόνας αντιβαίνει το δίκαιο της ΕΕ και έχει θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε απάντηση, ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την Ευρωπαία εισαγγελέα Laura Kövesi για παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη υπόθεση και υπέρβαση των εξουσιών της.

Στη συνέντευξή του στο POLITICO, ο Μητσοτάκης είπε ότι το δικαστικό σύστημα κινήθηκε βιαστικά στην υπόθεση και ότι η κυβέρνησή του είχε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη λήψη αποφάσεων.

«Εκτός αυτού, υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί», είπε. «Έτσι βρισκόμαστε στο όριο αυτού που μας επιτρέπει το σύνταγμά μας».

Τα ελληνικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη από τη νύχτα του ατυχήματος ήταν συρραφές και προσφέρθηκαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το ατύχημα οφειλόταν αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

Οικογένειες έχουν απευθύνει έκκληση στους ευρωπαϊκούς φορείς για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

«Το έγκλημα στα Τέμπη καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τη διαφθορά στους σιδηροδρόμους ως μέρος ενός γενικότερου διεφθαρμένου συστήματος», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού, επικεφαλής του συλλόγου των οικογενειών.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ελλάδα — με το όνομα «Predatorgate» — εξερράγη το καλοκαίρι του 2022 όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψε παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνό του σε απόπειρα υποκλοπής. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε επίσης παρακολουθηθεί από την κρατική υπηρεσία κατασκοπείας.

Το έπος από τότε μεταμορφώθηκε σε ένα εκτεταμένο κατασκοπευτικό θρίλερ στο οποίο το Predator, μια εξαιρετικά επεμβατική μορφή spyware, ανακαλύφθηκε σε δεκάδες τηλέφωνα που ανήκαν σε υπουργούς, στρατιωτικούς αρχηγούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Αφορούσε επίσης την παράνομη εξαγωγή λογισμικού σε δικτατορικά καθεστώτα.

Δύο χρόνια αργότερα, οι δικαστικές αρχές απάλλαξαν όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και τις κρατικές υπηρεσίες από αδικήματα σε αυτό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκαλούσαν «ημέρα ντροπής».

Μια αναφορά από έναν αναπληρωτή εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι από τους 116 στόχους spyware, 28 τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονταν υπό νόμιμη κρατική επιτήρηση τη στιγμή των απόπειρων hacks. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το εύρημα ως «σύμπτωση» και τα αρχεία που περιείχαν το εν λόγω υλικό παρακολούθησης καταστράφηκαν.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση σχετικά με τη δικαστική έρευνα, ειδικά όταν συνειδητοποιήσαμε πόσα στοιχεία αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα που αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ της υπηρεσίας κατασκοπείας, του πρωθυπουργικού γραφείου και του Predator αγνοήθηκαν», δήλωσε η Ελίζα Τριανταφύλλου, κορυφαία ρεπόρτερ στην ελληνική έρευνα. ιστοσελίδα Inside Story.

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα προστατεύσει τελικά τους Έλληνες δημοσιογράφους από ένα κράτος που τους θεωρεί εθνικό κίνδυνο και τους παρακολουθεί με κάθε διαθέσιμη μέθοδο μόνο και μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους;» ρώτησε εκείνη.

Η Τριανταφύλλου και ο συνάδελφός της Τάσος Τέλογλου αποκάλυψαν ότι είχαν τεθεί υπό φυσική επιτήρηση ενώ κατήγγειλαν το σκάνδαλο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στοχοποιήθηκε 11 φορές από το Predator, πήγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα spyware που ήταν επίσης υπό κρατική επιτήρηση, να σταματήσει να έχει εμμονή με αυτό.

«Λένε ότι ήμουν κι εγώ υπό παρακολούθηση», είπε. “Και λοιπόν; Δεν ίδρωσα καν. Αυτή η εμμονή γίνεται μονότονα κουραστική».

Τα σχόλιά του καταδικάστηκαν από νομικούς ως «θεσμική βλακεία» και «συμπεριφορά που υπόκειται σε εγκληματική συμπεριφορά».

Ο Μητσοτάκης είπε ότι είχε αναλάβει δράση.

«Αλλάξαμε το νόμο με ένα μεγάλο, διαφορετικό σύστημα», είπε στο POLITICO. «Θα έφτανα στο σημείο να έλεγα, πιθανώς ακόμη και σε βάρος των δυνατοτήτων εθνικής μας ασφάλειας. Αλλά έτσι πρέπει να συμβαίνουν τα πράγματα. Όταν έχεις πρόβλημα, πρέπει να είσαι πολύ πιο αυστηρός όσον αφορά τις διαδικασίες».

Η βύθιση του μεταναστευτικού σκάφους

Τον Ιούνιο του 2023, μια τράτα από τη Λιβύη ανατράπηκε στις ακτές της Ελλάδας μεταφέροντας περίπου 750 μετανάστες. 104 διασώθηκαν και 82 σοροί περισυνελέγησαν. Τα υπόλοιπα θεωρήθηκαν χαμένα.

Ένα χρόνο μετά, οι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν ότι ο ρόλος των ελληνικών αρχών δεν έχει ακόμη διερευνηθεί σωστά.

Επιζώντες κατέθεσαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή έδεσε στη μηχανότρατα ενώ ήταν ακόμα όρθια και προσπάθησε να την τραβήξει, με αποτέλεσμα να ταλαντευτεί. Οι αρχές το αρνούνται κατηγορηματικά.

Ο επιζών Ahmad Alkimani, 25 ετών, από τη Συρία, είπε ότι η τράτα “πετάχτηκε με ένα σχοινί”.

«Ένιωσα ένα τράνταγμα», είπε. «Σταμάτησε γρήγορα γιατί έσπασε το σχοινί. Το έδεσαν γρήγορα και με μεγάλη δύναμη άρχισαν να μας τραβούν και το πλοίο έγειρε προς τα αριστερά.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν, αλλά συνέχισαν να τραβούν, αυτή τη φορά προς τα δεξιά, μέχρι που αναποδογύρισε».

Αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφερε το POLITICO τον Ιούνιο.

«Δεδομένης της άρνησης της ελληνικής ακτοφυλακής να διεξαγάγει εσωτερική έρευνα, η απόφαση για τον Διαμεσολαβητή να διερευνήσει το θέμα δεν ήταν πλέον επιλογή, ήταν καθήκον», είπε ο Συνήγορος του Πολίτη Ποττάκης.

Η Frontex, η υπηρεσία ακτοφυλακής της ΕΕ, είπε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση από την Ελλάδα αφού προσφέρθηκε να στείλει ένα αεροπλάνο για να παρακολουθήσει την υπερπληθυσμένη τράτα. Ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex, Jonas Grimheden, συνέστησε την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα.

Οι οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων κινούνται νομικά εναντίον οποιουδήποτε στην Ελλάδα κρίνεται υπεύθυνος για το ναυάγιο.

«Παγιδεύονται σε μια μακρά νομική διαδικασία, αλλά θέλουν να προχωρήσουν», είπε η Μαρία Παπαμηνά, δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μιας από τις τρεις οργανώσεις που παρέχουν νομική βοήθεια στους επιζώντες. «Υποφέρουν από τις ψυχολογικές συνέπειες του ατυχήματος και ταυτόχρονα πρέπει να βρουν τρόπο να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους».

Σχετικά Άρθρα