Πέθανε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον-Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

 Πέθανε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον-Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο εμβληματικός Σουηδός προπονητής Σβεν Γκόραν Έρικσον, βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Τον Ιανουάριο, ο Έρικσον είχε αποκαλύψει πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο, λέγοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση» είχε έναν χρόνο ζωής.

Το θάνατο του Σβεν Γκόραν Έρικσον έκανε γνωστό το «Sky News». Ο θρυλικός Σουηδός προπονητής είχε προλάβει να αποχαιρετήσει τους οπαδούς των ομάδων που υπηρέτησε στα χρόνια της καριέρας του, αλλά και όλους του ποδοσφαιρόφιλους, με μια συγκινητική δημόσια επιστολή, πριν από μερικές ημέρες.

Ο Σουηδός παλαίμαχος προπονητής είχε καθίσει στους πάγκους των Λάτσιο, Ρόμα και εθνικής Αγγλίας. Μάλιστα αποτέλεσε τον πρώτη ξένο τεχνικό της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 2001, γράφοντας με αυτό τον τρόπο ιστορία.

Από τον Φεβρουάριο του 2023 είχε αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, με τον ίδιο να δίνει μια άνιση μάχη, από την οποία βγήκε νικημένος.

Ο αποχαιρετισμός

Ο θρυλικός Σουηδός προπονητής είχε προλάβει να αποχαιρετήσει τους οπαδούς των ομάδων που υπηρέτησε στα χρόνια της καριέρας του, αλλά και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από την Amazon Prime.

«Είχα μια καλή ζωή», είπε. «Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε τη μέρα που θα πεθάνουμε, αλλά η ζωή είναι και θάνατος. Πρέπει να μάθεις να το αποδέχεσαι όπως είναι. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος οι άνθρωποι θα πουν, ναι, ήταν καλός άνθρωπος, αλλά δεν θα το πουν όλοι αυτό.»

«Ελπίζω να με θυμάστε ως έναν θετικό τύπο που προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορούσε. Μη λυπάσαι, χαμογέλα. Ευχαριστώ για όλα, προπονητές, παίκτες, κόσμο, ήταν φανταστικό. Φρόντισε τον εαυτό σου και φρόντισε τη ζωή σου. Και ζήσε το. Αντίο.»

Πρόσφατα ο Σβεν Γκόραν Έρικσον εργαζόταν ως αθλητικός διευθυντής στη σουηδική ομάδα Karlstad, αλλά παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 λίγο πριν επιβεβαιώσει ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας σε τελικό στάδιο .

Ο Έρικσον κέρδισε 18 τρόπαια κατά τη διάρκεια μιας διακεκριμένης καριέρας στη διοίκηση συλλόγων, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου της Serie A το 1999-2000 με τη Λάτσιο και τρεις τίτλους της πορτογαλικής Primeira Liga με την Μπενφίκα.

Πριν από αυτές τις επιτυχίες είχε οδηγήσει την IFK Goteborg στο Κύπελλο UEFA το 1982, μια ιστορική και πρώτη επιτυχία για μια σουηδική ομάδα.

Ο πρώτος προπονητής που κέρδισε διπλά πρωταθλημάτων και κυπέλλου σε τρεις διαφορετικές χώρες, η πιο επιτυχημένη περίοδος του Έρικσον πήγε στη Λάτσιο, όπου μαζί με τον τίτλο του ιταλικού πρωταθλήματος κατέκτησε επίσης δύο Κύπελλα Ιταλίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Ήταν από τον ιταλικό σύλλογο που εντάχθηκε στην εθνική ομάδα της Αγγλίας τον Ιανουάριο του 2001 σε μια ιστορική κίνηση, καθώς έγινε ο πρώτος μη Βρετανός προπονητής των Τριών Λιονταριών όταν διαδέχθηκε τον Κέβιν Κίγκαν στον ρόλο.

Μέσα σε ένα χρόνο οδήγησε την Αγγλία σε μια περίφημη νίκη 5-1 επί της Γερμανίας στο Μόναχο κατά την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, η οποία εξασφαλίστηκε μόνο μέσω ενός εκπληκτικού φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ εναντίον της Ελλάδας στο Ολντ Τράφορντ.

Σχετικά Άρθρα