Ουκρανία: Νεκρός σύμβουλος του Ρόιτερς

 Ουκρανία: Νεκρός σύμβουλος του Ρόιτερς

Βρετανός σύμβουλος του Reuters για ζητήματα ασφαλείας, μέλος εξαμελούς ομάδας στην Κραματόρσκ που κάλυπτε τις εξελίξεις στον πόλεμο, σκοτώθηκε και δυο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν -ο ένας σοβαρά-, όταν χτυπήθηκε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από πύραυλο, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Πρόκειται για υπηκόους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

Ο Ράιαν Έβανς, πρώην στρατιωτικός, παρείχε συμβουλές στους δημοσιογράφους για την ασφάλεια, στην Ουκρανία, στο Ισραήλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και αλλού. Άφησε τελικά την τελευταία του πνοή περίπου είκοσι χιλιόμετρα δυτικά από τη γραμμή του μετώπου, στην την τελευταία μεγάλη πόλη του Ντονμπάς υπό ουκρανικό έλεγχο.

«Προσπαθούμε επειγόντως να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το πλήγμα, σε συνεργασία με τις αρχές της Κραματόρσκ, κι υποστηρίζουμε τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους», ανέφερε το πρακτορείο και εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους του 38χρονου.

Ο θάνατος του Έβανς έγινε στη διάρκεια ιδιαίτερα πολύνεκρου σαββατοκύριακου, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, με τουλάχιστον 20 νεκρούς σε διάφορους βομβαρδισμούς και στις δυο πλευρές των συνόρων. Στην Ουκρανία, καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 14 θάνατοι: επτά στην περιφέρεια Ντονέτσκ, άλλοι 4 στη Σούμι, κι ακόμη 3 στη Χερσώνα. Στη Ρωσία, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι σε ουκρανικά πλήγμα στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως το ξενοδοχείο χτυπήθηκε απολύτως εσκεμμένα από Ισκαντέρ της Ρωσίας -βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήττει στόχους σε αποστάσεις ως και 500 χιλιομέτρων. «Απλό ξενοδοχείο καταστράφηκε από ρωσικό Ισκαντέρ», είπε χθες.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως ο στρατός της χώρας του προωθείται στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, πως κατέλαβε δύο χωριά, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης και πως οι μάχες «συνεχίζονται σε ένα άλλο χωριό».

Από την πλευρά της η Ρωσία μέσω του υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ενισχύει τα στρατεύματα, που πολεμούν στην περιοχή του Κουρσκ. «Πρόσθετα όπλα πυραύλων και πυροβολικού παραδόθηκαν στην ομάδα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις προμήθειες στα στρατεύματα στις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμα πως μαχητικά ελικόπτερα κατέστρεψαν «ουκρανικά τεθωρακισμένα και ανθρώπινο δυναμικό τη νύχτα πλήγμα στην παραμεθόρια περιοχή». Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την Κυριακή δύο οχήματα μάχης πεζικού, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και ένα άρμα μάχης γαλλικής κατασκευής, σύμφωνα με το Tass που επικαλείται στρατιωτικό αξιωματούχο. Ο υποστράτηγος Α. Αλαουντίνοφ υποστήριξε: «Εξουδετερώσαμε επίσης μια ομάδα αυτόματων εκτοξευτών χειροβομβίδων, έναν όλμο και επίσης καταστρέψαμε ένα πυροβόλο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «ο εχθρός κάνει όντως προσπάθειες να προελάσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εργασίες σε πολλές περιοχές για να καταστρέψουμε τον εχθρό και να απελευθερώσουμε ορισμένους οικισμούς».

  • Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτα, η Ρωσία δέχτηκε νέες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αντιαεροπορικά συστήματα κατέστρεψαν 20 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόδου.

Τα εννέα από τα drones καταστράφηκαν στην Σαράτοφ, άλλα τρία στην Κουρσκ, από δύο στην Μπιέλγκοροντ, στην Μπριάνσκ και στην Τούλα, και από ένα στην Αριέλ και στη Ριάζαν.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι αίρονται οι περιορισμοί των πτήσεων, που είχαν επιβληθεί στο αεροδρόμιο της Σαράτοφ. Ο περιφερειάρχης της περιφέρειας Ρομάν Μπουσάργκιν γνωστοποίησε μέσω Telegram ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά και πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών ουκρανικών drones.

  • Παράλληλα, συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας στην περιφέρεια του Κιέβου ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν ρωσική αεροπορική επιδρομή με drones, ανακοίνωσε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Καταρρίφθηκαν περίπου δέκα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης καθώς κατευθύνονταν προς την περιοχή, διαβεβαίωσε ο Σερχίι Πόπκο, ο στρατιωτικός περιφερειάρχης Κιέβου, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως θα δοθούν πιο πλήρη στοιχεία για το εύρος της νέας ρωσικής επιδρομής αργότερα σήμερα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και της ανατολικής Ουκρανίας παρέμενε ακόμη σε ισχύ συναγερμός για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πριν από μια ώρα και κάτι.

Σχετικά Άρθρα