Συνελήφθη στη Γαλλία ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ

 Συνελήφθη στη Γαλλία ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο Ρωσο-Γάλλος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, συνελήφθη έξω από το Παρίσι, το βράδυ του Σαββάτου (24/8), όπως ανέφεραν τα δίκτυα TF1 και το BFMTV, επικαλούμενα άγνωστες πηγές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, o Ντούροφ ταξίδευε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος, όπως ανέφερε το δίκτυο TF1 στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γαλλία στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας.

Τόσο το TF1 όσο και το BFMTV ανέφεραν ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στην έλλειψη συντονιστών στο Telegram και ότι η Αστυνομία έκρινε ότι η κατάσταση αυτή επέτρεπε την απρόσκοπτη συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας στην εφαρμογή του Telegram.

Ο Έλον Μασκ, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X, δήλωσε μετά τις αναφορές για την κράτηση του Ντούροφ: «Είναι το 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου άρεσε ένα meme». Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος την Παρασκευή (23/8) ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ και υποστήριξε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο X ότι η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου «δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα».

Αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ κάλεσαν σε διαμαρτυρίες στις γαλλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής (25/8).

Το Telegram, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat. Το Telegram δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και η Αστυνομία, επίσης, δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Ο – ρωσικής καταγωγής – Ντούροφ ίδρυσε την Telegram μαζί με τον αδελφό του το 2013. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία και πούλησε. «Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να δέχομαι εντολές από οποιονδήποτε», είχε δηλώσει ο ίδιος, τον Απρίλιο, σχετικά με την αποχώρησή του από τη Ρωσία και την αναζήτηση στέγης για την εταιρεία του, η οποία περιλαμβάνει σταθμούς στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη και στο Σαν Φρανσίσκο.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστου – και μερικές φορές βίαιου και παραπλανητικού – περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική που περιβάλλει τη σύγκρουση. Η πλατφόρμα έχει γίνει «διαδικτυακό πεδίο μάχης» για τον πόλεμο, σύμφωνα με αναλυτές, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τους αξιωματούχους του, καθώς και από τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Telegram – το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αποφεύγουν τον επίσημο έλεγχο – έχει, επίσης, γίνει ένα από τα λίγα μέρη όπου οι Ρώσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο, αφού το Κρεμλίνο αύξησε τους περιορισμούς στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η πρεσβεία του στο Παρίσι διευκρινίζει την κατάσταση γύρω από τον Ντούροφ και κάλεσε τις δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του.

Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική εντολή να χορηγήσει πρόσβαση στις κρατικές Υπηρεσίες Ασφαλείας πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών της. Η ενέργεια αυτή διέκοψε πολλές υπηρεσίες τρίτων, αλλά είχε μικρή επίδραση στη διαθεσιμότητα του Telegram εκεί. Η εντολή απαγόρευσης, ωστόσο, προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα και επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα