Κεχαγιά: ”Το επιτελικό κράτος βούλιαξε πρόωρα μέσα στην τραγική ανικανότητα”

 Κεχαγιά: ”Το επιτελικό κράτος βούλιαξε πρόωρα μέσα στην τραγική ανικανότητα”

Ο πρώτος Νόμος που επικυρώθηκε τον Αύγουστο του 2019 από την πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν εκείνος για το περίφημο επιτελικό κράτος (4622/2019). Ενδεχομένως να είναι και ο πρώτος νόμος της κυβερνησης της ΝΔ που «ακυρώθηκε» και κατέστη ανεφάρμοστος σε χρόνο ρεκόρ από τους ίδιους τους εμπνευστές του.

Η ιδέα του «επιτελικού κράτους» στηριζόταν σε ένα κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα είχε ο θεσμός της Προεδρίας της κυβέρνησης, ενισχυμένος από περίπου 450 επίλεκτοι υπάλληλοι με προσόντα που εφάπτονται της αριστείας. Τα αποτελέσματα; Ισχνά. Η μοναδική υπηρεσία που ανήκει στο επιτελικό κράτος, υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και διέπρεψε την τελευταία πενταετια ήταν η ΕΥΠ που διακρίθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Όσο για την αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, αυτή είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολη. Σημειωτέον πως το 2019 ο πρωθυπουργός μιλούσε για την ανάταξη του «μεγάλου ασθενούς» που είναι το ίδιο το Κράτος κι έκανε λόγο για ένα «εγχειρίδιο» σε σχέση με την αποτελεσματική δράση της κυβερνητικής δομής.

Προς τί αυτός ο πρόλογος; Πέντε χρόνια μετά η ίδια η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει απαλείψει από το δημόσιο λόγο της το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος». Ένα κατ’ επίφαση «ριζοσπαστικό μοντέλο» λειτουργίας του Κράτους που βούλιαξε πρόωρα μέσα στην τραγική ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: Από τις πυρκαγιές που κατακαίνε κάθε χρόνο σταθερά μεγάλες δασικές εκτάσεις στην Αττική, από τις φωτιές που προκαλούν οικολογική καταστροφή σε εθνικούς δρυμούς όπως πχ η φωτιά που εξαφάνισε το δάσος της Δαδιάς, από την περσινή φωτιά στην Ρόδο που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Είναι ενδεικτικό ότι στην πενταετία 2020-2024 κάηκαν 3,72 στρέμματα στη χώρα μας ήτοι το 2,8 % της επικράτειας.. Να ήταν όμως μόνο οι φωτιές που καταδεικνύουν την αδυναμία του «επιτελικού κράτους» να διαχειριστεί κρίσεις. Ποιος μπορεί να υποκριθει ότι δεν θυμαται πως τον Ιανουάριο του 2022 με τον κρατικό μηχανισμό να δηλώνει σε ετοιμότητα έκλεισαν έπειτα από μία χιονόπτωση πέραν της Αττικής οδού, κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας όπως η Μεσογείων και η Κατεχάκη; Ότι αποκλείστηκαν στη βόρεια Αττική εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επειδή έριξε 40 πόντους χιόνι; Το επιτελικό κράτος στο μεγαλείο του. Κι έπειτα ήρθαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία με το επιτελικό κράτος να καταρρέει αφήνοντας στην κυριολεξία να πνιγούν δεκάδες χωριά και οικισμούς στον Θεσσαλικό κάμπο.

Πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος τις καταστροφικές πλημμύρες δεσμεύτηκε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η μάχη με την κλιματική κρίση να μην γίνει μία μάχη χαμένη». Φέτος θα ήταν φρόνιμο να μην πει τίποτα. Η μάχη ξαναχάθηκε και μαζί και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση του.

Σχετικά Άρθρα