Στο Βελιγράδι ο Μακρόν για τα Rafale, με τη Σερβία στο επίκεντρο του Διεθνούς ενδιαφέροντος

Στο Βελιγράδι ο Μακρόν για τα Rafale, με τη Σερβία στο επίκεντρο του Διεθνούς ενδιαφέροντος

Μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βελιγράδι πριν μερικές βδομάδες, και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα, σειρά παίρνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σερβίας στις 29 και 30 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Σερβική Προεδρία. Την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου είχε προαναγγείλει, ο Σέρβος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, όταν εγκαινίασε το Σερβικό Οίκο στη γαλλική πρωτεύουσα.  

Του Σπύρου Σιδέρη

Οι επισκέψεις αυτές αν μην τι άλλο βάζουν την Σερβία στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ισχυροποίησης της Βαλκανικής χώρας που επιθυμεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή.   

Ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019, όταν οι δύο χώρες γιόρτασαν τα 180 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, με τον Μακρόν να λέει στα σερβικά στους συγκεντρωμένους πολίτες ότι «η Γαλλία σας αγαπά όπως την αγαπήσατε».

Στη συνέχεια, Μακρόν και Βούτσιτς έκαναν τα αποκαλυπτήρια του ανακαινισμένου μνημείου ευγνωμοσύνης προς τη Γαλλία για τη βοήθεια που παρείχε η χώρα αυτή στη Σερβία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ υπογράφηκαν 22 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και δήλωση προθέσεων για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του μετρό στο Βελιγράδι.

  • Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένει ότι τα οικονομικά, αλλά και τα στρατιωτικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ ο Βούτσιτς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η αγορά αεροσκαφών «Rafale» θα είναι το μεγαλύτερο κονδύλι του σερβικού στρατιωτικού προϋπολογισμού, «το οποίο θα ανέλθει έως και σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ».

Το ότι τα στρατιωτικά θέματα είναι μέρος της ατζέντας, επιβεβαίωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιουλίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών αεροσκαφών για τη Σερβία, ο Μακρόν απάντησε ότι θα επισκεφθεί τη Σερβία τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες «για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που αποτελούν αντικείμενο τεχνικών, οικονομικών και πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών μας».

Η Σερβία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale τον Απρίλιο κατά την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Παρίσι και τη συνάντηση με τον Μακρόν. Επίσης, η Σερβία και η Γαλλία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την καθιέρωση συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

  • Στη συνέχεια, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Γαλλία για την απόκτηση γνώσεων και τεχνογνωσίας για την κατασκευή υδροηλεκτρικών και πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, από το Παρίσι όπου βρέθηκε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Μακρόν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 5 ή 6 Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι τότε μπορούν να επιτευχθούν σημαντικές συμφωνίες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θεωρεί τις σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία «σταθερές, ειλικρινείς και εποικοδομητικές για τις δύο χώρες και ολόκληρη την περιοχή», με τον Βούτσιτς να αναφέρει επίσης ότι η Γαλλία έχει έναν αξιόπιστο εταίρο και φίλο στη Σερβία.

Οι δύο χώρες ενισχύουν επίσης την οικονομική συνεργασία. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας αναφέρεται ότι περισσότερες από 100 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Σερβία και απασχολούν περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους. Επίσης η γαλλική εταιρεία «Vinci» έλαβε παραχώρηση για 25 χρόνια του αεροδρομίου «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου. Επίσης, το 2014, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή του μετρό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που μαζί με την Γερμανία και την Ιταλία, μπλόκαραν την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρόλο που είχε γίνει δεκτό το αίτημα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά Άρθρα