Διαδοχικά σοκ/”Λουνα πάρκ θανάτου”-Ο Δήμος όφειλε να ελέγξει-Κλεμμένα τα σάπια παιχνίδια που ανέβαιναν παιδιά

 Διαδοχικά σοκ/”Λουνα πάρκ θανάτου”-Ο Δήμος όφειλε να ελέγξει-Κλεμμένα τα σάπια παιχνίδια που ανέβαιναν παιδιά

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη για το λούνα παρκ του θανάτου όπου σκοτώθηκε σε παιχνίδι 19χρονος Γιάννης. Η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση με τις ευθύνες να κατευθύνονται σαφώς στον Δήμο Κασσάνδρας αν και η Δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε να βάλει λουκέτο με βάση το έγγραφο της αστυνομίας που αφορούσε την άδεια λειοτυργίας.

Πάντως όπως προκύπτει ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί.  Τα περισσότερα μηχανήματα που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας.

Ο χρόνος και η θάλασσα που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις ρήμαζε τον ήδη παλαιό στόλο των παιχνιδιών. Τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα ήταν σάπια και σκουριασμένα.

  • Φωτογραφίες (thestival) δείχνουν την πολύ κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων και ειδικότερα του παιχνιδιού πάνω στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης

Όλα τα παιχνίδια είναι γεμάτα σκουριές, φαίνονται με γυμνό μάτι, ότι είναι επικίνδυνα. Τα σαπισμένα σίδερα και λαμαρίνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως οι κατασκευές στην πραγματικότητα είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

Ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη επισκέφθηκε την Πέμπτη (22/8) το σημείο της τραγωδίας και πραγματοποίησε αυτοψία στο λούνα πάρκ, όπου ο γιος του άφησε την τελευταία του πνοή στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Το πρώτο πράγμα που έκανε όταν βρέθηκε στο λούνα παρκ ήταν να πάει να δει από κοντά το παιχνίδι που στέρησε τη ζωή του γιου του. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι γεμάτο σκουριασμένα σίδερα, τα οποία φαίνονται ότι είναι ακατάλληλα και ειδικά το καρεκλάκι που καθότανε ο άτυχος νεαρός, όπως μετέδωσε ο Αντώνης Τσολαράς στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο πατέρας είναι και οι εικόνες που επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των κατοίκων  που έκαναν λόγο για ασυντήρητα μηχανήματα.  Ο δικηγόρος της οικογένειας την Τετάρτη (21/8) ανέφερε πως ξεκολλούσαν κι άλλα καθίσματα από το συγκεκριμένο παιχνίδι και ο ιδιοκτήτης έλεγε απλά στα παιδιά να κάθονται δίπλα.

Ο πατέρας έχει ζητήσει αστυνομική παρουσία στην επιχείρηση υπό το φόβο αλλοίωσης στοιχείων. Μάλιστα την Παρασκευή (23/8) θα μεταβεί ξανά στο σημείο με τεχνικό σύμβουλο που έχει οριστεί από την οικογένεια για μια νέα αυτοψία.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να βάλει λουκέτο στο λούνα πάρκ επειδή το έγγραφο που της είχε στείλει η αστυνομία στις 12 Ιουλίου ήταν ένα έγγραφο που αφορούσε στην άδεια λειτουργίας και όχι για σφράγιση. Αν είχε έγγραφο για σφράγιση, ισχυρίζεται, ότι θα έβαζε λουκέτο.

Ωστόσο, είναι τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής Αρχής. Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί αδειοδότηση, όπως συνέβη στις 20 Αυγούστου στην εν λόγω επιχείρηση, με υπεύθυνες δηλώσεις ενός μηχανικού ο Δήμος θα έπρεπε μετά από 15 ημέρες να ελέγξει αυτά που λέγοντα μέσα στα έγγραφα.

Σε κάθε περίπτωση αν παρέλθει αυτή η προαναφερθείσα προθεσμία τότε θεωρείται ότι η έγκριση έχει εκδοθεί.  Επίσης σε περίπτωση λειτουργίας μιας επιχείρησης χωρίς έγκριση τότε επιβάλλεται πρόστιμο στον φορέα έως 30.000 ευρώ. Προβλέπεται μάλιστα οριστική διακοπή λειτουργίας από τον Δήμο μέσω σφράγισης. 

  • Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα παρκ  στο Πευκοχώρι κατήγγειλε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA πως ο ιδιοκτήτης είχε κλεμμένα μηχανήματα από την Βουλγαρία. Τα «βούτηξε», όπως αναφέρει, από σκραπ, τα έβαζε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά. Τα περισσότερα δεν είχαν πιστοποιητικά, σύμφωνα με την καταγγελία.

«Τα μηχανήματα όλα … 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από το σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ.

Εργαζόμενος από το διπλανό λούνα παρκ, που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα, την Κυριακή 19 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός για κάνει κάποια αυτοψία και ότι θα έπρεπε να είναι όλοι εκεί για να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εργαζόμενος, ο τεχνικός πήγε στο λούνα παρκ το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος.

Όμως, δεν έδωσε ποτέ την οδηγία στους εργαζόμενους να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα έτσι ώστε να τα ελέγξει. Σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου, επρόκειτο για έναν επιδερμικό έλεγχο, με τον μηχανικό να υπογράφει κάποια έγγραφα, να μιλά για λίγο στο τηλέφωνο, να κάνει μια γύρα στον χώρο και να αποχωρεί.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος επιβεβαίωσε μαρτυρίες ότι συχνά υπήρχαν παράπονα για τα μηχανήματα του λούνα παρκ. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση και είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα, είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.

«Είχε έρθει να κάνει έλεγχο κάποιος που δεν τον ήξερα προσωπικά. Την ίδια ημέρα του δυστυχήματος ήρθε στο λούνα παρκ που έγινε το κακό. Είδε την πίστα με τα κουρσάκια και λίγο το «Crazy Dance» (σ.σ. το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος) και το καράβι και είπε ‘όλα καλά’. Μετά έφυγε», αποκάλυψε o εργαζόμενος του λούνα παρκ, που μίλησε στο Open, κρατώντας την ανωνυμία του.

  • Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το βιβλίο λειτουργίας όπου καταχωρούνται τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης των χειριστών.

Μετά την αποκάλυψη ότι η επιχείρηση είχε στήσει τα παιχνίδια και ήταν έτοιμα προς χρήση από τις 15 Μαΐου εύλογα ανακύπτει το ερώτημα πώς δεν αντιλήφθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη λειτουργία του λούνα παρκ και ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου από την αστυνομία; Μάλιστα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο ίδιο σημείο και αδειοδοτούταν τα τελευταία 12 χρόνια.

Αναπάντητο ερώτημα αποτελεί και η ρευματοδότηση αυτής της επιχείρησης, από τη στιγμή που δεν είχε άδεια λειτουργίας. Μάλιστα ο ίδιος ιδιοκτήτης λειτουργούσε ακόμη ένα λούνα παρκ, λίγα μέτρα πιο κάτω στην περιοχή, το οποίο σφραγίστηκε, όπως σφραγίστηκε και το λούνα παρκ που συνέβη η τραγωδία.

Σχετικά Άρθρα