“Παράθυρο” για επιδότηση στο ρεύμα και τον Σεπτέμβριο – Δηλώσεις Σκυλακάκη

 “Παράθυρο” για επιδότηση στο ρεύμα και τον Σεπτέμβριο – Δηλώσεις Σκυλακάκη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο άφησε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. «Δεν αποκλείω να υπάρχουν επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο στους λογαριασμούς ρεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Την οριστική απάντηση θα την ξέρουμε προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις τιμές των παρόχων», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. Αν χρειαστεί επιδότηση θα υπάρξουν κονδύλια, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει γενικά το ενδεχόμενο των επιδοτήσεων στο ρεύμα στο μέλλον ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «αυτό το απαντήσαμε με πράξεις».

Τέλος, ο υπουργός μίλησε για την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει πλέον την αγορά ενέργειας καθώς «η ζήτηση στο ρεύμα το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται. Έχουμε 4-5 γιγαβάτ το φθινόπωρο, 5-6 το χειμώνα, 3,5-5 την άνοιξη και 7,5 με 10 ή 11 το καλοκαίρι. Αυτή η πολύ μεγάλη ζήτηση μας σπρώχνει εποχικά σε υψηλές τιμές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο».

Ποια τιμολόγια θα εξαιρεθούν

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ορισμένα «κίτρινα» τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα θα εξαιρεθούν από την επιδότηση για τον μήνα Αύγουστο για τους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως αναφέρεται δικαιούχοι της επιδότησης του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα καθίστανται όσοι έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Σχετικά Άρθρα