Αγωνία για τις δημοσκοπήσεις πριν τη ΔΕΘ-Καλάθι για ακρίβεια, στέγαση, υγεία αλλά με μικρές παροχές

Αγωνία για τις δημοσκοπήσεις πριν τη ΔΕΘ-Καλάθι για ακρίβεια, στέγαση, υγεία αλλά με μικρές παροχές

Εν μέσω κριτικής της αντιπολίτευσης και… εικόνων ανεμελιάς κάποιων στελεχών την ώρα της φωτιά στην Αττική, στην κυβέρνηση αναμένουν τα πρώτα φθινοπωρινά γκάλοπ τα οποία θα δείξουν αν τα μέτωπα που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι θα επηρεάσουν και δεύτερον πως είναι η κατάσταση στην αντιπολίτευση. Μεγάλο ζητούμενο είναι να συσπειρωθεί η βάση του κόμματος και να περιοριστούν οι διαρροές προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Το μήνυμα που είχε σταλεί σε κυβερνητικά στελέχη πριν τον Δεκαπενταύγουστο ήταν να υπάρξει γρήγορη επιστροφή στις επάλξεις. Ωστόσο, κάποιες εικόνες «γαλάζιων» κυβερνητικών στελεχών από τις διακοπές τους τις ημέρες που ήταν η φωτιά στην Αττική έχουν πυροδοτήσει κριτική από την αντιπολίτευση.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα επανεκκίνησης και στόχος είναι μια σειρά μεταρρυθμίσεων να τρέξουν με ταχύτητα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ένα μπαράζ νομοσχεδίων να πάρει το δρόμο για τη Βουλή το φθινόπωρο, ενώ έμφαση δίνεται στην υλοποίηση εξαγγελιών που σχετίζονται με θέματα της καθημερινότητας των πολιτών (όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του ψηφιακού σχολείου)

  • Όσον αφορά στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα μπήκε μέσα στον αστικό ιστό και έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και ετοιμάζονται για την συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως μια σειρά προβλημάτων κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να επιλυθούν, ωστόσο θέλουν να στείλουν σήμα στους πολίτες πως δεν υπάρχει κόπωση σε αυτή την δεύτερη «γαλάζια» τετραετία. Με νωπά τα μηνύματα από τις πρόσφατες ευρωεκλογές στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως πρέπει να πείσουν πως οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν θα μείνουν στα χαρτιά.

Το ποσοστό του 28% αποδίδεται κυρίως στη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα της καθημερινότητας, πέρα της ενόχλησης της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Και καθώς το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει “δεξιά στροφή”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει στη ΔΕΘ να έχει ένα καλάθι για την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, την υγεία. Ωστόσο το καλάθι δεν θα είναι γεμάτο με παροχές.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην κυβέρνηση εστιάζουν σε τρία κρίσιμα θέματα, στα οποία πρόκειται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός και από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα:

  • Στο πεδίο των τιμών, καθώς η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Πρόκειται βέβαια για μια μάχη με διάρκεια και δεν θα υπάρξουν μαγικές λύσεις από τη μία ημέρα στην άλλη. Με βάση το κυβερνητικό σχεδιασμό οι παρεμβάσεις θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, σε έκτακτες παρεμβάσεις όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο (π.χ. όπως έγινε στο ενεργειακό πεδίο) αλλά και σε μόνιμα μέτρα στήριξης (για παράδειγμα αύξηση συντάξεων, έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος).
  • Στο στεγαστικό πεδίο, που αποτελεί και ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νεότερες ηλικίες. Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη εξίσωση, ενώ δεδομένο είναι πως οι όποιες παρεμβάσεις θα χρειαστούν χρόνο μέχρι να αποδώσουν. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα ξεδιπλώνεται σε παράλληλους άξονες και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοχευμένα προγράμματα (για παράδειγμα ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», εφαρμογή του μέτρου της « Κοινωνικής Αντιπαροχής», βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»), παρεμβάσεις στο Airbnb και ενδεχομένως και κάποια κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα.
  • Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το ότι η πορεία της ανεργίας είναι πτωτική, ωστόσο στόχος είναι να γίνουν και πρόσθετες παρεμβάσεις. Μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων αλλά και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και το 2025 θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου μέχρι το 2027 να έχει φτάσει τα 950 ευρώ (και τα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός).

Στο πλαίσιο αυτό θα μπουν σε εφαρμογή νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ενώ θα υπάρξει και μία γενικότερη αναμόρφωση στο επίδομα ανεργίας (το οποίο αναμένεται να είναι κλιμακωτό και θα ξεκινάει από υψηλότερα ποσά τους πρώτους μήνες ενώ σταδιακά θα μειώνεται). Να σημειωθεί εδώ πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις νέες μητέρες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και στοχευμένες κινήσεις θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού (με έμφαση να δίνεται στα νέα ζευγάρια και στις τρίτεκνες οικογένειες).

Σχετικά Άρθρα