Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ-Αποκαλύψεις για σάπια παιχνίδια και… αποκλεισμούς σε δημοπρασίες-Μπαλάκι ευθυνών

 Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ-Αποκαλύψεις για σάπια παιχνίδια και… αποκλεισμούς σε δημοπρασίες-Μπαλάκι ευθυνών

Ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών στο λουνα παρκ του θανάτου ο Δικηγόρος των κατηγορουμένων είναι σαφής για τις άδειες: «Ο άνθρωπος έχει την επιχείρησή του εκεί 20 χρόνια, δηλαδή έχει άδειες από τον Δήμο. Έχει αυτά, έχει χίλια δυο. Δηλαδή τα μηχανήματα ελέγχονται περιοδικότητα για πάρα πολλά χρόνια. Τα παλιά αντικαθίστανται με καινούργια. Δηλαδή δεν μπορεί να δουλέψει μια επιχείρηση χωρίς να έχει πιστοποίησεις και τέτοια. Έχει γίνει έλεγχος πριν αρχίσει η λειτουργία στη φετινή σεζόν». (Οι δηλώσεις έγιναν στον ΣΚΑΪ). Ο δήμος Κασσάνδρας έβαλε λουκέτο στο λούνα παρκ, με τη δήμαρχο να πετά το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η οικογένεια του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε όταν εκσφενδονίστηκε από παιχνίδι ζητά δικαίωση.
Ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού είναι προσωρινά ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, αλλά η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωσή της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση των δύο ανδρών.

Σε βάρος του 58χρονου ιδιοκτήτη και του 21χρονου χειριστή σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του αδικοχαμένου 19χρονου, που είχε πάει διακοπές με τους δικούς του ανθρώπους στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, ζητά δικαίωση,. Ο άτυχος Γιάννης εκσφενδονίστηκε από το crazy dance του λούνα παρκ όπου είχε ανέβει με τον αδερφό του και σκοτώθηκε ακαριαία.

Ποιος είναι ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λουνα παρκ

Σύμφωνα με το Star, o ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είναι 58 ετών, παντρεμένος, και κατάγεται από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media και δείχνει καθημερινά το πόσο του αρέσουν η καλή ζωή και τα ταξίδια μέσα από αναρτήσεις του. Με μια ματιά στο προφίλ του, μπορεί κανείς να δει τραπέζια, μεγάλα κι ακριβά ψάρια και κρασιά.

Συστηνόταν ως «αφεντικό» σε πολλές από τις αναρτήσεις του ενώ διατηρεί το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε προστριβές στο παρελθόν, καθώς φαίνεται πως είχε αγοράσει κάποιο μεγάλο μηχάνημα και χρωστούσε τα χρήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει και δεύτερο λούνα παρκ στη Χαλκιδική. Το λούνα παρκ βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το λούνα παρκ που έγινε το δυστύχημα και δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει άδεια λειτουργίας.

Σάπια σίδερα

Σύμφωνα με βίντεο του Open, τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα στο παιχνίδι στο λούνα παρκήταν σάπια και σκουριασμένα. Από τις τέσσερις τετράδες καθισμάτων του παιχνιδιού που σκόρπισε τον θάνατο και τον πανικό, φέρεται να λειτουργούσε μόνο η μία.

Συγκλονιστικές καταγγελίες και μαρτυρίες

Η γιαγιά του αδικοχαμένου Γιάννη, άφησε αιχμές ότι χειριστής και ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, γνώριζαν για τα σκουριασμένα καθίσματα.

«Ενώ κάτσανε τα παιδιά στο καρεκλάκι, τα δύο μαζί και το άλλο χωριστά και η μάνα από κάτω, τους λέει (ο χειριστής) “παιδιά μην κάθεστε σε αυτά, καθίστε στα πιο πίσω”, γιατί ο κύριος θα ήξερε ότι ήταν για τα σκουπίδια και κάθισαν τα παιδιά στο πιο πίσω κάθισμα και έγινε πάλι το μοιραίο», είπε η γιαγιά του παιδιού στο Mega.

«Ο Γιάννης έπεσε πάνω στα σίδερα, ο μεν Δημήτρης γαντζώθηκε από τα σίδερα και δεν χάσαμε και δεύτερο παιδί και η μάνα έβλεπε μπροστά της το παιδί μέσα στα αίματα νεκρό. Ποιος το αντέχει αυτό το πράγμα«, πρόσθεσε η γιαγιά.

Ο 16χρονος αδελφός του που βρισκόταν μαζί του στο παιχνίδι, συγκλονίζει με την μαρτυρία του στην ΕΡΤ.

«Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη», είπε αρχικά ο 16χρονος.

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα μου κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου», περιέγραψε ο αδελφός του άτυχου 19χρονου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του αδελφού του 19χρονου με το πού έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής έφυγε και δε σταμάτησε καν το παιχνίδι. Πήγαν άλλοι και σταμάτησαν τη λειτουργία του. 

Ο πατέρας του άτυχου νέου που σκοτώθηκε ακαριαία, όταν έσπασε ένα κάθισμα του παιχνιδιού-μηχανήματος «crazy dance», με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να χτυπήσει στο κεφάλι, μίλησε στο STAR, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Σάπια τα μέταλλα, ξεκόλλησαν μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στη δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (σ.σ. το λούνα παρκ). Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέα αποκάλυψη για το λουνα παρκ

Στην αποκάλυψη ότι ο 58χρονος επιχειρηματίας του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα, κάνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Κοντολογίς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (!), με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Η περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος στο Πευκοχώρι είναι εντελώς ξεχωριστή, με τη δημοτική αρχή Κασσάνδρας να υποστηρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Το λούνα παρκ λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδιόκτητο χώρο στο Πευκοχώρι. Εως και εγώ πήγαινα τα παιδιά μου εκεί για διασκέδαση. Μέχρι πέρσι, ο επιχειρηματίας αναρτούσε κανονικά στην πύλη notifybusiness τη γνωστοποίηση ότι πέρασε από έλεγχο συνεργατών του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως καταλαβαίνετε, ως δήμος δεν έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό για να ελέγξουμε τέτοιου είδους μηχανήματα. Το υπουργείο είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση των μηχανημάτων και της επιχείρησης», δήλωσε στον «Ε.Τ.», η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Το υπουργείο «σήκωσε το γάντι» και πέρασε στην αντεπίθεση ισχυριζόμενο ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Κασσάνδρας».

Σχετικά Άρθρα