Η Χαμάς υιοθέτησε μεθόδους επικοινωνίας της Χεσμπολάχ-Γιατί δυσκολεύει στον εντοπισμό των ομήρων από το Ισραήλ

 Η Χαμάς υιοθέτησε μεθόδους επικοινωνίας της Χεσμπολάχ-Γιατί δυσκολεύει στον εντοπισμό των ομήρων από το Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ επικοινωνεί μόνο μηνύματα που αποστέλλονται μέσω ενός απεσταλμένου, σύμφωνα με Άραβες γνώστες του τρόπου λειτουργίας της οργάνωσης. Ο Σινουάρ διέκοψε την επικοινωνία με την ηγεσία της Χαμάς λόγω δυσπιστίας και της πεποίθησης ότι υπάρχει κατάσκοπος στις τάξεις της μετά τη δολοφονία του Μαρουάν Ισά, αναπληρωτή διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, τον Μάρτιο.

Του Σπύρου Σιδέρη

Οι μέθοδοι της Χαμάς δεν διαφέρουν από εκείνες του πιο εξέχοντος συμμάχου της, της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Μετά από αρκετές πρόσφατες δολοφονίες των ηγετών της ομάδας, η Χεζμπολάχ απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της θέσης του χρήστη στο πεδίο της μάχης, και τα αντικατέστησε με παλαιότερα μέσα επικοινωνίας, όπως οι βομβητές και οι αγγελιοφόροι που παραδίδουν τα μηνύματα προφορικά.

  • Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί επίσης ένα ειδικό επίγειο δίκτυο επικοινωνιών που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στο πλαίσιο αυτό και η Χαμάς αντέγραψε τις πρακτικές της Λιβανέζικης οργάνωσης ώστε να αποφύγει περαιτέρω στόχευση των ηγετών της από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που έχουν καταφέρει καίρια χτυπήματα στην Παλαιστινιακή οργάνωση. 

Η διαφοροποίηση στις επικοινωνίες της Χαμάς είναι άλλο ένα εμπόδιο για την ανάκτηση των ισραηλινών κρατουμένων από τις δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς οι κρατούμενοι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους, ειδικά από τη στιγμή που μια κρατούμενη αποκάλυψε ότι κρατήθηκε σε 13 διαφορετικές τοποθεσίες πάνω και κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια των 51 ημερών της στη Γάζα.

  • Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ απέκτησε τεράστιες ποσότητες πολύτιμων δεδομένων σχετικά με τη Χαμάς, έχοντας αποσπάσει φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα από τη Γάζα, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την εξέτασή τους.

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενίσχυσε επίσης την υποκλοπή σημάτων επικοινωνιών, ενώ οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από κρατούμενους μέσα στη Γάζα και άλλους έπαιξε επίσης βασικό ρόλο.

  • Παρά τη βελτίωση, η συλλογή πληροφοριών από το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Χαμάς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λεπτές τεχνικές επικοινωνίας για να αποφύγει τη συλλογή σημάτων πληροφοριών.

Έτσι χρειάστηκαν ώρες μέσα στη νύχτα για να σκάψουν οι ισραηλινοί στρατιωτικοί μηχανικοί βαθιά σε μια σήραγγα μήκους 650 μέτρων στο Χαν Γιουνίς για να βγάλουν αυτό που έψαχναν. Βρήκαν τα πτώματα τεσσάρων ανδρών και μιας γυναίκας, όλοι τους Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

  • Αυτό έρχεται καθώς οι ζωντανές διασώσεις παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες, αφού απαιτούν πιο λεπτομερείς πληροφορίες και υπάρχουν πολλά που μπορούν να πάνε στραβά.

Στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και συνελήφθησαν περίπου 250 αιχμάλωτοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει διασώσει ζωντανούς μόνο επτά από αυτούς. Πάντως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι περισσότεροι κρατούμενοι θα επιστρέψουν νεκροί στην πατρίδα τους, αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για τη διάσωσή τους.

Σχετικά Άρθρα