Χαλκιδική/Νέες αποκαλύψεις σοκ για το λούνα παρκ του θανάτου:Ο “μαϊμού” έλεγχος και ο ενήμερος Δήμος

 Χαλκιδική/Νέες αποκαλύψεις σοκ για το λούνα παρκ του θανάτου:Ο “μαϊμού” έλεγχος και ο ενήμερος Δήμος

Μία σημαντική αποκάλυψη για την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, μία ημέρα πριν το δυστύχημα, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός στο λούνα παρκ για να αξιολογήσει τα μηχανήματα και την λειτουργία τους.

Ο μηχανικός πήγε στο λούνα παρκ το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος για την αξιολόγηση. Ωστόσο, χωρίς καν να βάλει σε λειτουργία τα παιχνίδια έδωσε την έγκρισή και την υπογραφή του για τη λειτουργία τους. Ο άνδρας καταγγέλλει πως ο μηχανικός πήγε στο λούνα παρκ μίλησε στο τηλέφωνο, έκανε μία βόλτα στον χώρο, υπέγραψε κάποια έγγραφα και αποχώρησε.

Παράλληλα, ο εργαζόμενος της επιχείρησης, ο οποίος απασχολείται στο διπλανό λούνα παρκ που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, επιβεβαιώνει ότι συχνά υπήρχαν παράπονα από παιδιά και γονείς τόσο για το μοιραίο παιχνίδι όσο και γενικότερα για τα μηχανήματα του λούνα παρκ.

Όμως, ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση και είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα, είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.

Έγγραφο της ΕΛΑΣ τοιχοκολλήθηκε στις 9 Ιουλίου για παραλείψεις

Την ώρα που ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Αστυνομία συλλέγει όλο και περισσότερα στοιχεία γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, η αστυνομία φαίνεται ότι με έγγραφό της, από τις 9 Ιουλίου είχε ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία της.

Το έγγραφο του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας με ημερομηνία 9 Ιουλίου, προς το δήμο Κασσάνδρας αναφέρει τη λειτουργία καταστήματος άνευ γνωστοποίησης, όπως είναι το θέμα του.

Όπως αναφέρει το έγγραφο ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης.

Χαλκιδική: Έγγραφο της αστυνομίας ενημέρωνε στις 9 Ιουλίου το δήμο Κασσάνδρας ότι το λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του- Το ertnews αποκαλύπτει

Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.

«Ο χειριστής έσπαγε πλάκα με όσους ανέβαιναν στο παιχνίδι»

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων πραγματοποιεί αυτοψία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής μετά τον τραγικό θάνατο του 19χρονου, για τον οποίο όλο και νέα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Μάρτυρας 18 ετών που εργαζόταν στην επιχείρηση είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ο κατηγορούμενος χειριστής του μηχανήματος στο οποίο ανέβηκε ο 19χρονος και έχασε τη ζωή του, έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που διασκέδαζαν στο παιχνίδι, το πήγαινε στο τέρμα, ακούγοντας μέχρι και τις παρατηρήσεις των υπολοίπων εργαζομένων στο λούνα παρκ.

Στο μεταξύ, πραγματογνώμονας που βρέθηκε από το πρωί της Τετάρτης (21/8) στο σημείο του δυστυχήματος, ζήτησε και τοποθετήθηκαν σακιά με άμμο στις θέσεις του επίμαχου παιχνιδιού, προσομοιώνοντας το βάρος των επιβατών σε αυτό. Στη συνέχεια το έθεσαν σε λειτουργία, προκειμένου να δει πως κινείται και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία θα τους οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Κάναμε κάποιους ελέγχους και για να δούμε τα επιμέρους στοιχεία, μια δοκιμαστική λειτουργία», όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάμπρος Γκλαβόπουλος, πραγματογνώμονας-μηχανολόγος-μηχανικός.

Με ποινικό μητρώο ο χειριστής του crazy dance – Γιατί συνελήφθη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου μηχανήματος έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθώς στο παρελθόν έχει προσαχθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ελέγχων, ενώ έχει συλληφθεί τόσο για κλοπή οχημάτων όσο και για υπόθεση ενδοοικογενειακή βία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία προειδοποιούσε για τους κίνδυνους

Η κατασκευάστρια εταιρεία, σύμφωνα με το Mega, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που έκρυβε το παιχνίδι «crazy dance» σε περίπτωση που η συντήρησή του δεν ήταν η κατάλληλη.

Το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε από την αρχή της σεζόν χωρίς άδεια, και χωρίς να έχει γίνει καν ο έλεγχος των παιχνιδιών που χρησιμοποιούσαν για να διασκεδάσουν οι επισκέπτες του υπαίθριου χώρου αναψυχής.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA αποκάλυψε ότι η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο παιχνίδι και ανέφερε πως μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνο σε περίπτωση που δεν γίνεται σωστά η συντήρησή του.

Επίσης, ο χρόνος λειτουργίας του μηχανήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35.000 ώρες, δηλαδή περίπου 4 χρόνια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία συνιστούσε ειδική προσοχή στην περιοχή στήριξης του καθίσματος για να μην εκτοξευθεί το άτομο που χρησιμοποιούσε το παιχνίδι. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμβεί με αποτέλεσμα ο 19χρονος Γιάννης να χάσει τη ζωή του.

Θρήνος και οργή στη Βέροια

Βαρύ είναι το κλίμα στη Βέροια, όπου συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν σήμερα, για τελευταία φορά, τον 19χρονο που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική. Πλήθος κόσμου συνόδευσε τη σορό του 19χρονου από το σπίτι του μέχρι τον Ιερό Ναό Αναλήψεως Παπάγου, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα βάσει των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων και του ιατροδικαστή, στη συνέχεια να ενημερωθεί ο εισαγγελέας και να οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Ο πραγματογνώμονας, Αναστάσιος Δέδες, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τους ελέγχους και την ασφάλεια στα λούνα παρκ, ενώ έκανε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ έχει ακόμα μία ίδια επιχείρηση στην περιοχή.

«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι κάτι δεν πήγε καλά όσον αφορά την ασφαλή έδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Δηλαδή αποκόλληση σημαίνει μη σταθερή στήριξη. Κάτι έγινε και έφυγε το κουβούκλιο», τόνισε, θυμίζοντας ένα αντίστοιχο συμβάν στον Αλμυρό, όπου είχε σκοτωθεί ένα 14χρονο κορίτσι.

Εξήγησε ότι για τέτοια παιχνίδια χρειάζονται πιστοποιητικά από μηχανολόγο ή άλλον επιστήμονα, ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο, υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας όλων των μηχανημάτων, ένα προς ένα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Διότι μετά το τραγικό συμβάν, αυτό το οποίο έγινε στον Αλμυρό, όπου η νομοθεσία είχε κάποια κενά, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις που πλησιάζουν την ασφαλή λειτουργία. Και εννοώ το εξής ότι, ενώ υπήρχε ο νόμος 44/42/16, ο οποίος ήταν το πλαίσιο της άσκησης ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ακολούθως μετά το συγκεκριμένο συμβάν έγινε η μία υπουργική απόφαση του 2020, η οποία προβλέπει τον Κανονισμό Ασφάλειας και Ελέγχου του εξοπλισμού και ακολούθως και μία ΚΥΑ, που είναι ο καθορισμός της διαδικασίας για την ασφαλή λειτουργία. Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον τηρείται, πλησιάζουμε πολύ στο να έχουμε ασφαλή παίγνια τέτοιου είδους», σημείωσε.

Το λούνα παρκ στη Χαλκιδική είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη επειδή δεν είχε πιστοποίηση

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι ο 58χρονος επιχειρηματίας του μοιραίου λούνα παρκ αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», στην περίπτωση της Κοζάνης, μόλις πριν από περίπου έναν μήνα, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου 2024, συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».

Με απλά λόγια, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τους υπεύθυνους ζητεί η οικογένεια του 19χρονου

Από την πλευρά της, η οικογένεια του 19χρονου ζητεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τους υπεύθυνους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας 18χρονος που εργαζόταν στην επιχείρηση, υποστήριξε ότι ο χειριστής του συγκεκριμένου παιχνιδιού «έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που ανέβαιναν σ’ αυτό, το πήγαινε στο τέρμα, ακούγοντας μέχρι και τις παρατηρήσεις των υπολοίπων εργαζομένων στο λούνα παρκ».

Συνεχίζεται η έρευνα, προσωρινά ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο χειριστής

Στο μεταξύ, η έρευνα των Αρχών για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού είναι προσωρινά ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, αλλά η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωσή της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση των δύο ανδρών.

Σε βάρος του 58χρονου ιδιοκτήτη και του 21χρονου χειριστή σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με το Star, o ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είναι 58 ετών, παντρεμένος, και κατάγεται από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα