Το Κούρσκ στην επικαιρότητα, στο Ντονέτσκ το φλέγον μέτωπο και ο Πούτιν στο… Αζερμπαϊτζάν

 Το Κούρσκ στην επικαιρότητα, στο Ντονέτσκ το φλέγον μέτωπο και ο Πούτιν στο… Αζερμπαϊτζάν

Ενώ μαίνονται οι μάχες στο Κουρσκ και τα δυτικά μέσα μιλούν για ήττα των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Ρώσος πρόεδρος, σαν να μην τρέχει τίποτα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν. Η Ουκρανία αφού κατέστρεψε την τρίτη και τελευταία σταθερή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή του Κουρσκ, για να εμποδίσει τη Ρωσία να μεταφέρει ενισχύσεις στη νότια όχθη του ποταμού, ο ρωσικός στρατός δεν επηρεάζεται ακόμα από την καταστροφή των γεφυρών στην υλικοτεχνική υποδομή των ρωσικών μονάδων, καθώς ήδη έχει δημιουργήσει πλωτές γέφυρες κατά μήκος του ποταμού.

Του Σπύρου Σιδέρη

Πρακτικά η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στα βόρεια των ρωσικών εδαφών της περιοχής του Κουρσκ έχει σταματήσει, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Ουκρανοί περισσότερο ενδιαφέρονται να προστατέψουν από μια επίθεση την ουκρανική πόλη Σούμι που βρίσκεται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, παρά να συνεχίσουν την προέλαση τους εντός των ρωσικών εδαφών.

  • Η αλήθεια βέβαια, για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή του Κουρσκ, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί καθώς οι πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες και επιδίδονται όλοι σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με κόστος ανθρώπινες ζωές.    

Στο πραγματικό όμως μέτωπο, του Ντονέτσκ η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται ακάθεκτη, με τον ρωσικό στρατό να ανακοινώνει τη Δευτέρα την κατάληψη της πόλης Ζαλέζνι κοντά στο Τορέτσκ στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ημερήσια έκθεσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής Ντζερζίνσκ (Τορέτσκ με την ουκρανική ονομασία), την πόλη Αρτιόμοβο (Ζαλέζνι στα ουκρανικά)».

  • Την περιέγραψε ως ένα από τα «κύρια πληθυσμιακά κέντρα» της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στις πόλεις Νέα Υόρκη και Τορέτσκ, τις οποίες επίσης προσπαθεί να ελέγξει.

Από το περασμένο φθινόπωρο, ο υποστελεχωμένος και ανεπαρκώς εξοπλισμένος στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου που εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων. Τη Δευτέρα, η Ουκρανία διέταξε την εκκένωση οικογενειών με παιδιά από το Ποκρόβσκ και τα περίχωρά του, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς αυτή την στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

«Ξεκινήσαμε την αναγκαστική εκκένωση οικογενειών με παιδιά από το Ποκρόβσκ», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ Βαντίμ Βελάσκιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όταν οι πόλεις μας βρίσκονται στο βεληνεκές σχεδόν όλων των εχθρικών όπλων, η απόφαση για εκκένωση είναι αναγκαία και αναπόφευκτη» σημείωσε επίσης για να προσθέσει ότι περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών.

Το Ποκρόβσκ βρίσκεται σε μια κομβική διασταύρωση που τροφοδοτεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τις πόλεις σε όλο το ανατολικό μέτωπο και αποτελεί εδώ και καιρό στόχο του ρωσικού στρατού. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σβερντονέβκα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περίπου 15 χιλιόμετρα από το Ποκρόβσκ.

  • Ο στρατιωτικός διοικητής του Ποκρόβσκ Σεργκέι Ντόμπριακ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία βρισκόταν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την περίμετρο της πόλης και κάλεσε τους εναπομείναντες κατοίκους να φύγουν.

Η κατάληψή του Ποκρόβσκ θα έθετε σε κίνδυνο τις αμυντικές δυνατότητες και τις οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα έφερνε τη Ρωσία πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο της να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή του Ντονέτσκ.

Σχετικά Άρθρα