Βερολίνο: Το ξαφνικό φρένο Λίντνερ στα κονδύλια προς την Ουκρανία προκαλεί “πόλεμο” στη γερμανική κυβέρνηση

Βερολίνο: Το ξαφνικό φρένο Λίντνερ στα κονδύλια προς την Ουκρανία προκαλεί “πόλεμο” στη γερμανική κυβέρνηση

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ουκρανία, καθώς ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της, η Γερμανία, αποφάσισε να μην διαθέσει πρόσθετα κονδύλια για να βοηθήσει το Κίεβο, ενώ και οι παραδόσεις όπλων κινδυνεύουν να διακοπούν λόγω αυτής της απόφασης. Δυο δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο, από τις εφημερίδες  Frankfurter Allgemeine Zeitung και Bild κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο Κίεβο, ότι χάνει έναν κύριο σύμμαχο και ισχυρό χρηματοδότη στην προσπάθεια του να αποκρούσει τον ρωσικό στρατό που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.  

Του Σπύρου Σιδέρη

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε το Σάββατο ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετη οικονομική στήριξη στο εγγύς μέλλον. Ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Κίεβο.

  • Εμπνευστής του παγώματος των πληρωμών ήταν ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος απέστειλε στις 5 Αυγούστου επιστολή στον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και στην υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ζητώντας τους να σταματήσουν να χορηγούν κονδύλια στην Ουκρανία και να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ο Λίντνερ επικαλέστηκε τα μέτρα λιτότητας εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του υπουργείου του οποίου προΐσταται ως αιτία για την έλλειψη κονδυλίων. Παράλληλα, ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει ήδη εγκριθεί για παράδοση στο Κίεβο θα αποσταλεί κανονικά, αλλά πρόσθετα αιτήματα του υπουργείου Άμυνας δεν θα εγκρίνονται πλέον, καθώς αυτή είναι η απαίτηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αναφέρεται στην επιστολή.

  • Ο Λίντνερ δεν αναμένει απότομη μείωση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, αλλά προτείνει ότι στο μέλλον οι δόσεις της Ουκρανίας θα πρέπει να διατίθενται από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όχι από τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μπλοκάρισμα της χορήγησης κονδυλίων από τον γερμανικό προϋπολογισμό για νέες αγορές για την Ουκρανία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας σε «σοβαρή διαμάχη» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

  • Το Βερολίνο έχει προγραμματίσει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ για φέτος, 4 δισ. ευρώ για το 2025, 3 δισ. ευρώ για το 2026 και από μισό δισ. ευρώ για το 2027 και το 2028. Πηγή της FAZ στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τώρα είναι η στιγμή που η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να δώσει υποσχέσεις στην Ουκρανία.

Σε συνέχεια αυτού του δημοσιεύματος, οι δημοσιογράφοι της Bild έμαθαν ότι το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ετοίμασε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι μια τέτοια απόφαση έχει ήδη αρνητικές συνέπειες για τον ουκρανικό στρατό.

«Τα αιτήματα της Ουκρανίας για ανταλλακτικά για το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο PzH-2000, για παράδειγμα, δεν μπορούν πλέον να ικανοποιηθούν, καθώς τα ζητούμενα ανταλλακτικά θα πρέπει να προμηθεύονται εκ νέου», αναφέρεται στην έκθεση.

Στο αποκορύφωμα της επίθεσης στο Κουρσκ, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα γερμανικά οβιδοβόλα. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αναφέρει η έκθεση.

  • Η Bild γράφει ότι το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν θα είναι σε θέση να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων για την υποστήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Αυτό θα επηρεάσει 30 τομείς προτεραιότητας για την Ουκρανία συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ. Θα επηρεαστούν τομείς όπως «η αεράμυνα, το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Προβλήματα μπορεί επίσης να προκύψουν με τις προμήθειες πυρομαχικών, τις οποίες έχουν ήδη υποσχεθεί στο Κίεβο.

Επιπλέον, το έγγραφο του υπουργείου προειδοποιεί ότι «οι συνεχείς παραδόσεις όλων των οπλικών συστημάτων που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία απειλούνται επί του παρόντος», αναφέρει η εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα