Το φιλόδοξο σχέδιο Χεζμπολάχ-Χαμάς ως αντίποινα στην εκτέλεση Χανίγια

 Το φιλόδοξο σχέδιο Χεζμπολάχ-Χαμάς ως αντίποινα στην εκτέλεση Χανίγια

Καθώς καθυστερούν τα αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σούκρ στη Βηρυτό, ένα συμβάν που έλαβε χώρα την Παρασκευή εγείρει προβληματισμό για το ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την καθυστέρηση. Ο ισραηλινός διαδικτυακός ιστότοπος  Israel  Hayom  έγραψε την Κυριακή σε άρθρο, ότι ένα ισραηλινό στρατιωτικό πλοίο εντόπισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, (χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι ήταν της Χεζμπολάχ), στα ανοικτά της πόλης Καισάρεια. Σύμφωνα με το άρθρο «ο στόχος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ ήταν να κινηματογραφήσει την προσωπική κατοικία του Νετανιάχου».

Του Σπύρου Σιδέρη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια πυραυλάκατος του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στα ανοικτά των ακτών της Καισάρειας ανέφερε ένα ύποπτο αεροσκάφος που φέρεται να αιωρείται στην περιοχή. Οι αξιωματούχοι αρχικά υποπτεύθηκαν ότι θα μπορούσε να είναι αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ, το οποίο πιθανώς προσπαθούσε να καταγράψει πλάνα από την παραθαλάσσια κατοικία του Νετανιάχου για μελλοντική δημοσίευση.

Το σύστημα ραντάρ του σκάφους εντόπισε το άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφος, αλλά κάποιος άλλος εξοπλισμός παρακολούθησης δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την παρουσία του. Σε απάντηση, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, τα οποία επίσης απέτυχαν να εντοπίσουν κάποιο drone. Κατά συνέπεια, πηγές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων εκτιμούν ότι το περιστατικό ήταν πιθανότατα ψευδής συναγερμός, σημειώνοντας ότι τα συστήματα ραντάρ κατά καιρούς αναγνωρίζουν λανθασμένα σμήνη πουλιών ή άλλα αντικείμενα ως πιθανές απειλές.

Παρά την έλλειψη οπτικής επιβεβαίωσης, οι αξιωματούχοι του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας δεν έχουν απορρίψει εντελώς την πιθανότητα ενός μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο. Πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Νετανιάχου δεν βρισκόταν στην κατοικία κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου περιστατικού.  Ενώ το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού που ρωτήθηκε για το γεγονός απάντησε με μια σύντομη δήλωση ότι «αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι επρόκειτο για ψευδή συναγερμό».

  • Προφανώς η διάψευση, αληθής ή όχι, από την ισραηλινή ηγεσία δεν εφησυχάζει τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς πριν από περίπου ένα μήνα, η Χεζμπολάχ μετέδωσε εικόνες από το μη επανδρωμένο της αεροσκάφος «Al-Hudhud» όπου καταγράφονταν επιχειρήσεις αναγνώρισης από την καρδιά του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το βίντεο απεικονίζει την αεροπορική βάση Ramat David, η οποία στεγάζει μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά ελικόπτερα, αεροσκάφη μεταφοράς και διάσωσης και αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το βίντεο, δείχνει τις λεπτομέρειες της βάσης από το εσωτερικό της, ειδικά τα κέντρα αεροσκαφών, τις δεξαμενές καυσίμων, τις πλατφόρμες Iron Dome, τους διαδρόμους προσγείωσης, τα κέντρα διοίκησης, τα ονόματα των διοικητών με τα βιογραφικά τους, τις κατοικίες των αξιωματικών, τα κέντρα πυρομαχικών, τα ραντάρ πλοήγησης, τη σχολή πτήσεων και κάθε λεπτομέρεια.

Επίσης δημοσιοποιήθηκε και μια νυχτερινή βιντεοσκόπηση της βάσης, σύμφωνα με την οργάνωση.

Η αεροπορική βάση Ramat David του Ισραήλ απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία. Τον περασμένο Ιούνιο, η ομάδα δημοσίευσε ένα εννιάλεπτο βίντεο από την πρώτη επιστροφή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους «Hudhud», το οποίο περιελάμβανε μια ακριβή έρευνα περιοχών στο βόρειο Ισραήλ.

  • Στις 9 αυτού του μήνα, η ομάδα δημοσίευσε ένα δεύτερο βίντεο διάρκειας περίπου 10 λεπτών, με τίτλο «Al-Hudhud Episode 2», το οποίο έδειχνε εναέρια αναγνώριση βάσεων πληροφοριών, αρχηγείων διοίκησης και στρατοπέδων στο συριακό Γκολάν.

Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται η Χεζμπολάχ ή η Χαμάς σε συνεργασία με το Ιράν, να επιχειρήσουν ένα εντυπωσιακό κτύπημα στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τις δολοφονίες ηγετικών τους στελεχών από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Προφανώς στο νούμερο ένα του σχεδιασμού, αν υπάρχει τέτοιος να είναι και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βένιαμιν Νετανιάχου, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, με τις απώλειες να ξεπερνούν πλέον τις 40 χιλιάδες, μεταξύ αυτών παιδιών και αμάχων.  

Σχετικά Άρθρα