Ο Νετανιάχου αποδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια την πρόταση των ΗΠΑ
Μετά από μια τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε μια δήλωση υποστηρίζοντας δημόσια την τελευταία «πρόταση-γέφυρα» των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και διαβιβάστηκε στη Χαμάς στο τέλος των συνομιλιών στο Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε δήλωση που εκδόθηκε στα εβραϊκά και τα αγγλικά.
Η δήλωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Νετανιάχου εγκρίνει δημόσια την πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί επίσης τη συμβιβαστική πρόταση. Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ανησυχία του για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για ένα σχέδιο εμβολιασμού.
Το Σάββατο, το Ισραήλ είχε καλωσορίσει προσεκτικά τη νέα πρόταση των ΗΠΑ. Το PMO εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι η πρόταση «περιέχει στοιχεία που είναι αποδεκτά από το Ισραήλ».
Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής. Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς κατηγόρησε ότι ο Νετανιάχου «θέτει νέους όρους και απαιτήσεις» για να ματαιώσει τις συνομιλίες και να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα.
Η ομάδα ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι το τελευταίο κείμενο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.
Η πρόταση, που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ για να επιτρέψει την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για τους ομήρους και για κατάπαυση του πυρός μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, επιδιώκει να λύσει τις διαφωνίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου και στον διάδρομο Netzarim στην κεντρική Γάζα, μεταξύ άλλων κομβικών σημείων.
Σύμφωνα με το Channel 12, η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει «κάποιο είδος» συνεχιζόμενης ισραηλινής παρουσίας στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι διαπραγματευτές του Ισραήλ είπαν στον Νετανιάχου ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό από τη Χαμάς και ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν επιμείνει σε αυτήν. Το Σάββατο, πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Channel 12, ανέφεραν ότι η πρόταση γέφυρα δεν προβλέπει ισραηλινή παρουσία στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας ή μηχανισμό στην κεντρική Γάζα για να αποτρέψει την επιστροφή των ένοπλων δυνάμεων της Χαμάς στα βόρεια της Λωρίδας. όπως ζήτησε και ο Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar τη Δευτέρα, το Ισραήλ συμφώνησε να μειώσει σταδιακά τον αριθμό των στρατιωτών που αναπτύσσονται στον Διάδρομο Φιλαδέλφεια, ενώ σε αντάλλαγμα το Κάιρο συμφώνησε να μην ορίσει χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιμένουν να πραγματοποιηθεί πλήρης απόσυρση το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες που επικαλείται το Al-Akhbar. Η Αίγυπτος ζήτησε περαιτέρω από τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ να επιταχύνουν την παράδοση του εξοπλισμού που προορίζεται για την ασφάλεια της συνοριακής οδού και δεσμεύτηκε να «εργαστεί για να διασφαλίσει ότι δεν λειτουργούν σήραγγες κάτω από αυτήν» μέσω των οποίων θα μπορούσαν να περάσουν λαθραία όπλα στη Γάζα.
Εκτός από την απαίτηση συνεχιζόμενης παρουσίας του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας και ενός μηχανισμού που θα εμποδίζει τους μαχητές της Χαμάς να μετακινηθούν βόρεια εντός της Λωρίδας, ο Νετανιάχου επέμεινε επίσης στο Ισραήλ να διατηρήσει το δικαίωμα να συνεχίσει τη μάχη κατά της Χαμάς για να επιτύχει και τους δύο δεδηλωμένους στόχους του πολέμου – την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την καταστροφή της Χαμάς.
Δεν είναι σαφές πώς η αμερικανική «πρόταση γέφυρα», η οποία δεν έχει δημοσιευθεί, επιδιώκει να επιλύσει αυτά τα ζητήματα.