Γιατί ο Κασσελάκης επιμένει για την έδρα Επικρατείας ενώ γνωρίζει πως δεν μπορεί να την πάρει;

 Γιατί ο Κασσελάκης επιμένει για την έδρα Επικρατείας ενώ γνωρίζει πως δεν μπορεί να την πάρει;

Αν και εκτός συνταγματικών και κοινοβουλευτικών κανόνων, η δια της πλαγίου απόδοση βουλευτικής έδρας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη έχει αναχθεί σε μείζον θέμα από την Κουμουνδούρου και μερίδα βουλευτών που τον υποστηρίζουν. Το ερώτημα, για πολλούς, είναι γιατί.

Ακόμα κι αν ο ίδιος στερείται βασικών γνώσεων ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή και γενικότερα το πολιτικό σύστημα της χώρας, υπάρχουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να τον ενημερώσουν σχετικά. Αλλά, ως φαίνεται, “αρχηγού παρόντος” οι υποστηρικτές του και όσοι επιθυμούν να διατηρούν πρόσβαση στο “διοικητήριο” του 7ου ορόφου προτιμούν να υιοθετήσουν την τακτική του “πετάει ο γάϊδαρος”. Κι αν για τους Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρο Παππά, Θανάση Οικονόμου κ.ά κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, για τη Νίνα Κασιμάτη, τον Κώστα Μπάρκα και κάποιους ακόμα –που υποτίθεται πως και τον κανονισμό της Βουλής έχουν διαβάσει και κράτησαν κατά καιρούς αποστάσεις- ακούγεται παράδοξο. Κι’ όμως. Ούτε την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα έλαβαν υπόψιν τους. Δηλαδή, ότι παραιτηθέντος του πρώτου βουλευτή επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου (ο οποίος λογικά επιθυμεί να αφιερώσει πλήρως τον χρόνο του στο σπουδαίο ερευνητικό έργο του για την αντιμετώπιση μορφών καρκίνου στο Χάρβαρντ), τον αντικαθιστά κατηγορηματικά και άνευ οιασδήποτε παρέκλισης η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου και όχι ο …ένατος στη σειρά υποψήφιος.

Το ερώτημα επανέρχεται: γιατί το κάνει αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, ο ίδιος το έχει πιστέψει και θεωρεί πως η έδρα που αφήνει ο κ. Ηλιόπουλος είναι “sur mesure”. Οι πληροφορίες λένε, δε, πως έχει ζητήσει πιεστικά και από κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμα και εκ της ομάδας των “87”, και της πιο “στενής” των “8” να κάνουν δηλώσεις υπέρ της εισόδου του στη Βουλή! Οι απαντήσεις που έλαβε ήταν οι αναμενόμενες, αν και πάντοτε ευγενικές…

Η διεκδίκηση του Στέφανου Κασσελάκη αν και ένατος στο επικρατείας να βρεθεί τέταρτος και να πάρει την έδρα δεν είναι μόνο ακατανόητη -αλλά τελικά τόσο κατανοητή- λόγω του κοινοβουλευτικού και συνταγματικού κωλύματος αλλά και για έναν μη εμφανή αλλά προφανή λόγο.

Πρόσφατα (με το πρώτο άρθρο του στο Documento και υποσχόμενος… συνέχεια) κλιμάκωσε τους “πολεμικούς” τόνους κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Του οποίου “σπορά” υποτίθεται πως ήταν πριν περίπου ένα χρόνο όταν έκανε προεκλογική καμπάνια για την εκλογή ηγεσίας “διαφημίζοντας” περίπου πως ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης του χώρου του είχε δώσει ατύπως το “δαχτυλίδι.

Έχοντας, λοιπόν, προαναγγείλει κλιμάκωση σε αυτό το μέτωπο, πώς αλήθεια αναμένει να παραιτηθούν από την έδρα επικρατείας που συνταγματικά και κοινοβουλευτικά τους ανήκει (μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου) η (4η) κ. Τσαπανίδου και ο (5ος) Μιχάλης Καλογήρου;

Η πρώτη ήταν η επιλογή Τσίπρα ως εκπρόσωπος Τύπου και ο δεύτερος περνάει περισσότερες ώρες καθημερινά με τον πρώην πρωθυπουργό απ΄ ότι η σύντροφος και τα παιδιά του, ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και πιο στενός συνεργάτης του.

Εάν και οι δύο παραιτούνταν για να ανοίξουν τον δρόμο στον Στέφανο Κασσελάκη, πολλοί θα το αξιολογούσαν ως “υποταγή” του πρώην πρωθυπουργού στο σχέδιο για “ΣΥΡΙΖΑ Ι.Χ”.

[Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να ήταν να ζητηθεί από τον ίδιο θα παραδώσει την έδρα του λόγω… φόρτου εργασίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.]

Χωρίς, παράλληλα, να ξεχνά κανείς ότι ακόμα κι αν έφτανε στο τέλος της λίστας θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ζωρζέτας Λάλη που “κατοικοεδρεύει” εδώ και καιρό στο …αντίπαλο στρατόπεδο των “υπονομευτών” του (όπως υποστηρίζει)…

Το ερώτημα, λοιπόν, επανέρχεται δριμύτερο και -αυτή τη φορά- απαιτεί απάντηση: γιατί το κάνει αυτό;

Και η απάντηση είναι ότι, όσο κι αν κάποιοι του καλλιεργούν αυταπάτες και υπερφίαλες προσδοκίες, όσο κι αν χαϊδεύουν το πολιτικό του “εγώ”, μπορεί, εν τέλει, να αντιληφθεί πως δεν γίνεται να βρεθεί βουλευτής επικρατείας. Ο σκοπός είναι ένας και αφορά την προετοιμασία για την τελική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο τέλος, σε αυτόν θα χρεώσει ότι δεν θα δώσει ομηρικές κοινοβουλευτικές μάχες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ο πρώην πρωθυπουργός του το στέρησε μέσω της Πόπης Τσαπανίδου και του Μιχάλη Καλογήρου…

Σχετικά Άρθρα