Φορολογία: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πήραν κεφάλι από μισθωτούς και συνταξιούχους

 Φορολογία: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πήραν κεφάλι από μισθωτούς και συνταξιούχους

Με βάση το τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πλεον φορολογούνται τα πραγματικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι αριθμοί δείχνουν ότι για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μέσο φόρο 2.472 ευρώ ξεπερνούν τους μισθωτούς, για τους οποίους ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.816 ευρώ.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης καταδεικνύουν ότι ο νέος νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών επέβαλε ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των φόρων και πέτυχε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Αναλυτικά:

• Ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο ανέρχεται σε 1.733 ευρώ.
• Ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεπερνούν το τεκμήριο ανέρχεται σε 3.423 ευρώ.

Η μέση συνολική επιβάρυνση, συμπεριλαμβανομένου του τέλους επιτηδεύματος (το οποίο έχει μειωθεί κατά 50%), ανέρχεται σε 1.733 ευρώ συν 325 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), δηλαδή 2.058 ευρώ για όσους καλύπτονται από το τεκμήριο, και σε 3.748 ευρώ (3.423 ευρώ + 325 ευρώ) για όσους το υπερβαίνουν. Σε σύγκριση με το 2023, ο μέσος φόρος των ελευθέρων επαγγελματιών που υπάγονται στο τεκμήριο σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 595 ευρώ συν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή 1.245 ευρώ. Επομένως, ο μέσος επιπλέον φόρος ανέρχεται σε 813 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πήγες του ΥΠΕΘΟ «ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών αποτελεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης, καθώς, μετά από πολλά χρόνια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς οι τελευταίοι να επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Το μεγάλο στοίχημα τώρα ειναι αν και κατα ποσο θα εισπραχθούν οι αυξημένοι φόρου που βεβαιώθηκαν φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ των οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. {ιο συνεπείς στις πληρωμές τους είναι οι επιχειρήσεις που πληρώνουν εμπρόθεσμα 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν οι πληρωμές ΦΠΑ με ποσοστό που αγγίζει το 81%.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 δείχνουν τα εξής:

ΦΠΑ: Από τα 7,378 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 5,973 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,96%.

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 1,788 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.

Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,46%, καθώς από τα 884,70 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκαν τα 685,32 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε διαμορφωθεί στο 68,37% για να φθάσει στο 77,15% τον Μάιο.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από αρκετούς για το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ελάχιστοι προχώρησαν στην αμφισβήτησή του, όπως είχαν δικαίωμα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πρόθεση αμφισβήτησης του τεκμηρίου δήλωσαν 4.357 φυσικά πρόσωπα από τα 401.072 (ποσοστό 1,08%) που εκκαθαρίζονται βάσει άρθρου 28Α, σε σύνολο 712.649 επιτηδευματιών (ποσοστό 0,61%).

Ωστόσο, από αυτούς, ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες προχώρησαν τελικά σε αίτηση αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

Μέσω, δε, της ειδικής εφαρμογής για το άρθρο 28Α, έχουν γίνει 366 υποβολές για την παρ. 3 (αμφισβήτηση για αντικειμενικούς λόγους) και 263 υποβολές για την παρ. 4 (αμφισβήτηση με αίτημα διενέργειας ελέγχου), γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν παρατηρούνται μεγάλα φαινόμενα αδικίας από το νέο σύστημα.

Σχετικά Άρθρα