Αλέν Ντελόν/ “Βίος και πολιτεία”- Οι συγκρούσεις των παιδιών για την περιουσία και την αγάπη του-Ποιο δεν αναγνώρισε ποτέ

 Αλέν Ντελόν/ “Βίος και πολιτεία”- Οι συγκρούσεις των παιδιών για την περιουσία και την αγάπη του-Ποιο δεν αναγνώρισε ποτέ

Ο θάνατος του Αλέν Ντελόν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον γαλλικό και παγκόσμιο κινηματογράφο. Ωστόσο, η οικογενειακή του ζωή ήταν γεμάτη ένταση και συγκρούσεις, με τις διαμάχες ανάμεσα στα παιδιά του να επιβαρύνουν την υστεροφημία του μεγάλου ηθοποιού. Οι εσωτερικές έριδες και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια του Ντελόν, ειδικά κατά τις τελευταίες στιγμές του, δίνουν μια τραγική διάσταση στο τέλος ενός ανθρώπου που καθόρισε τη χρυσή εποχή του σινεμά.

Ο τελευταίος από τους άνδρες σούπερ σταρ από τη χρυσή εποχή του γαλλικού κινηματογράφου επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα, στις αρχές του 2024 αλλά όχι για μια νέα ταινία ή για έναν γάμο στα τέλη της ζωής του. Επέστρεψε για την οικογενειακή διαμάχη μεταξύ των παιδιών του όπως περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ το BBC, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2024

Ένας ταλαίπωρος πρωταγωνιστής αντιμέτωπος με τους δαίμονες του δικού του ταραγμένου παρελθόντος

Κάποτε περιγραφόταν ως ο πιο όμορφος άντρας στις ταινίες, στα 88 του ο Αλέν Ντελόν είναι γέρος, άρρωστος και εικονικός ερημίτης.

Η τελευταία τραγική πράξη της ζωής του Ντελόν, που εκτυλίσσεται στα μέσα ενημέρωσης μπροστά σε ένα κοινό διχασμένο μεταξύ φρίκης και γοητείας, είναι η κατάρρευση της οικογένειάς του.

Τα τρία του παιδιά τσακώνονται για τα ίχνη της μνήμης και της πατρικής αγάπης.

“Τα πουλιά κρύβονται για να πεθάνουν. Τα μεγάλα θηρία το κάνουν κάτω από το πλήρες φως του προβολέα”, λέει η πρώτη γραμμή ενός μακροσκελούς άρθρου στην εφημερίδα Le Monde αφιερωμένο στο έπος.

Είναι μια ιστορία, λέει η εφημερίδα, με όλα τα στοιχεία της ελληνικής δραματουργίας – μια διχασμένη οικογένεια, μια έπαυλη που κάποτε ήταν το σκηνικό ένδοξων εορτασμών.

Και πάνω από όλα, ένας ταλαίπωρος πρωταγωνιστής που έρχεται αντιμέτωπος με τους δαίμονες του δικού του ταραγμένου παρελθόντος.

Για τους Γάλλους, ο Ντελόν είναι το απόλυτο grand fauve (μεγάλο τέρας) του κινηματογράφου που γοήτευσε και σαγήνευσε τον δρόμο του σε όλη την Ευρώπη τη μεθυστική δεκαετία του 1960, εμφανιζόμενος σε επιτυχίες όπως το The Leopard και ο Rocco and his Brothers.

Toni Anne Barson/FilmMagic Alain Delon στο 72ο ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στις 19 Μαΐου 2019 στις Κάννες
Ο Alain Delon, ο οποίος εθεάθη εδώ το 2019, έχει γίνει από τότε εικονικός ερημίτης

Για δεκαετίες παρακολουθούν τα μέσα και τα έξω της γόνιμης καριέρας του και της εξίσου γόνιμης ερωτικής του ζωής, μέσω του Paris-Match και άλλων περιοδικών «people».

Το βαθύ τραύμα στην οικογένεια

Ήξεραν ότι ο ηθοποιός είχε τρία παιδιά -δύο γιους και μια κόρη- από δύο διαφορετικές γυναίκες και έναν τρίτο γιο ανομολόγητο και τώρα νεκρό.

Αλλά αυτό που ανακάλυψαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το τραύμα στην καρδιά της οικογένειας Ντελόν, καθώς τα παιδιά κατέθεσαν τα αμοιβαία παράπονά τους στα ΜΜΕ με μια σειρά από προσβολές, κατηγορίες, μηνύσεις και μυστικές ηχογραφήσεις.

Πρώτα απ ‘όλα, ο Anthony Delon, ο 59χρονος γιος της ηθοποιού Nathalie Delon, παραχώρησε συνέντευξη στο Paris-Match, κατηγορώντας τη μικρότερη ετεροθαλή αδερφή του Anouchka για «ψέματα» και «χειραγώγηση» επειδή απέκρυψε τα αποτελέσματα των τεστ πατρότητας.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ/Gamma-Rapho Nathalie Delon με τον γιο Anthony το 1965
Ο Anthony Delon, ο οποίος γεννήθηκε το 1964, εμφανίζεται εδώ με την πρώτη σύζυγο του Alain Delon, Nathalie

Η Anouchka, 33 ετών και κόρη του Ολλανδού μοντέλου Rosalie van Breemen, αντεπιτέθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος της, υποστηρίζοντας ότι ο Ντελόν «δεν άντεχε άλλο την επιθετικότητα του γιου του, ο οποίος του λέει συνεχώς ότι είναι γέρος».

Στη συνέχεια, το ζευγάρι έβριζε ο ένας τον άλλον σε εμφανίσεις στη γαλλική τηλεόραση, πριν το τρίτο παιδί – ο Alain-Fabien που είναι 29 ετών – παρέμβει στο Instagram, παίρνοντας το μέρος του ετεροθαλούς αδερφού του και παίζοντας μια μυστική ηχογράφηση της Anouchka να μιλάει άσχημα (υποστηρίζει) και με υπαινιγμούς στο αυτί του πατέρα τους.

Οι τελευταίες νομικές ανταλλαγές αφορούσαν την ιατρική περίθαλψη του Ντελόν, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό το 2019 και έπασχε από άλλη μια σοβαρή πάθηση, που δεν κατονομάζεται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ένας γιατρός με εισαγγελική παρέμβαση εξέτασε τον ηθοποιό, αλλά τα συμπεράσματά του αμφισβητήθηκαν αμέσως από τα παιδιά.

THOMAS SAMSON/AFP Alain Delon (R) ο γιος του Anthony Delon φτάνει για την τελετή κηδείας του αείμνηστου Γάλλου ηθοποιού Jean-Paul Belmondo στην εκκλησία Saint-Germain-des-Pres στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Άντονι Ντελόν, εδώ με τον πατέρα του το 2021, έχει κατηγορήσει την ετεροθαλή αδερφή του για ψέματα και χειραγώγηση

Και στο βάθος αιωρείται ένας άλλος ενάγων: η 66χρονη Χιρόμι Ρόλιν, πρώην οικονόμος ή σύντροφος του Ντελόν, ανάλογα με το με ποιον μιλάς. Τα παιδιά την εκδίωξαν σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας πέρυσι, αλλά τώρα έχει καταθέσει μήνυση εναντίον τους επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Ντελόν αρνούμενη να του δίνει τα φάρμακα.

Ο Αλέν Φαμπιέν

Η δράση διαδραματίζεται όλη στην έπαυλη που είχε χτίσει ο Ντελόν στο Douchy, σε ένα δασώδες κτήμα 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) νοτιοανατολικά του Παρισιού. Είναι εκεί που ο γερασμένος σταρ ζει με τον Alain-Fabien, δεχόμενος περιστασιακές επισκέψεις από τα άλλα παιδιά.

Εκτός ορίων για το κοινό, το μέρος είναι – σύμφωνα με τον Alain-Fabien – μια σκιά του πρώην εαυτού του. «Τα πάντα χαλάνε και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν λειτουργεί», είπε.

Σύμφωνα με όλους τους ενδιαφερόμενους, ο Alain Delon – αν και αδύναμος και συχνά μπερδεμένος – εξακολουθεί να είναι διαυγής και αντιλαμβάνεται το τεράστιο μέγεθος αυτού που συμβαίνει στην οικογένειά του.

Για τη Le Monde και άλλους σχολιαστές, είναι μια τραγωδία της οποίας οι ρίζες βρίσκονται βαθιά στο παρελθόν του ίδιου του ηθοποιού.

Ο Patrice PICOT/Gamma-Rapho Alain Delon και η συμπρωταγωνίστριά τους Romy Schneider (φωτογραφία αρχείου 1968)
Ο Alain Delon και η συμπρωταγωνίστριά τους Romy Schneider ήταν μαζί για αρκετά χρόνια αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία του Ντελόν ήταν ενοχλητικές και προβληματικές, αφήνοντάς τον αναμφισβήτητα ανίκανο να δημιουργήσει σχέσεις με τους γιους του.

Γεννημένος στα περίχωρα του Παρισιού το 1935, έμεινε με ανάδοχη οικογένεια σε ηλικία τεσσάρων ετών όταν οι γονείς του χώρισαν.

Μία ζωή περιπέτειες

Ως αγόρι ήταν ένας επαναστάτης φυγάς. Εντάχθηκε στο ναυτικό και είδε δράση στην Ινδοκίνα, αλλά καταδικάστηκε σε στρατοδικείο επειδή έκλεψε ένα τζιπ. Πίσω στο Παρίσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ζούσε ανάμεσα σε ιερόδουλες και γκάνγκστερ προτού η εμφάνισή του τον φέρει στον κόσμο του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τα λόγια της Le Monde: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εγωισμός του -όσο αβέβαιος όσο και τεράστιος- τον έκανε να θεωρεί τους γιους του ως πιθανούς αντιπάλους που έπρεπε να τους σπάσει στο αυγό».

Αυτό που είναι καλά τεκμηριωμένο είναι ότι ο Ντελόν ως πατέρας ήταν εξαιρετικά σκληρός με τα δύο του αγόρια, τα οποία συνέχισαν να έχουν μπερδέματα με ναρκωτικά, όπλα και νόμο.

VALERY HACHE/AFP Ο Γάλλος ηθοποιός Alain Delon (R) φιλά την κόρη του, τη Γαλλίδα ηθοποιό Anouchka Delon πριν βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα στην 72η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στις Κάννες, στη νότια Γαλλία, στις 19 Μαΐου 2019

Με την Anouchka ήταν διαφορετικά. Για αυτήν είπε το 2008: «Σε καμία άλλη γυναίκα δεν έχω πει τόσο συχνά «σ’ αγαπώ».

Το παιδί που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ

Ο άλλος γιος του, ο Γερμανος ροκ σταρ Nico των Velvet Underground, υπέφερε επίσης. Γεννημένος το 1962, ο Ari Boulogne δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον Delon.

Αλλά η ίδια η μητέρα του Ντελόν, πιστεύοντας ότι ήταν όντως παιδί του, τον βοήθησε να μεγαλώσει. Πέθανε πέρυσι στο Παρίσι μετά από υπερβολική δόση.

Ο Ντελόν έχει κανονίσει τη διαθήκη του έτσι ώστε η μισή περιουσία του να πάει στην Ανούτσκα και η άλλη μισή να μοιραστεί μεταξύ των δύο αγοριών.

Όλοι όμως φαίνεται να συμφωνούν ότι η ρήξη μεταξύ των αδερφών δεν αφορά τα χρήματα.

Πρόκειται για την αγάπη, την αντιπαλότητα και το παρελθόν.

Σχετικά Άρθρα