Politico: Ποιος είναι ο Ουκρανός δύτης που κατηγορείται πως ανατίναξε τους Nord Stream

 Politico: Ποιος είναι ο Ουκρανός δύτης που κατηγορείται πως ανατίναξε  τους Nord Stream

Το Politico φαίνεται πως βρήκε και παρουσίασε τον φερόμενο ως Ουκρανό Σαμποτέρ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Ο άνθρωπος που κατηγορείται ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την πιο σοβαρή επίθεση στα ενεργειακά αποθέματα της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ποζάρει στο Facebook και χαμογελά στον φακό δίπλα από την θάλασσα.

Πρόκειται για τον Ουκρανικής καταγωγής Βλαντίμιρ Ζουράβλεφ, ο οποίος μένει στο Κίεβο και είναι εκπαιδευτής καταδύσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού προγράμματος Tagesschau , τον Ιούνιο εκδόθηκε γερμανικό ένταλμα για τη συμμετοχή του στην επίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, που εκτείνονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία μέσω Ρωσίας.

Οι Γερμανοί ερευνητές υποπτεύονται πως οι Ουκρανοί πολίτες ναύλωσαν ένα γιοτ με το όνομα «Ανδρομέδα», και οι δύτες το χρησιμοποίησαν για να πλεύσουν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας και να τοποθετήσουν εκρηκτικά.

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις έθεσαν εκτός λειτουργίας τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. και έκτοτε δημιουργήθηκε ένα «παιχνίδι ευθυνών» για το ποιος έχει πραγματικά την ευθύνη: Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες ή Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργούσε από το 2011. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε, αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο μέχρι τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις. Οι αγωγοί ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα projects, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, και όχι μόνο, να επικρίνουν τη Γερμανία ότι το ρωσικό φυσικό αέριο την «έδεσε» ενεργειακά με τη Ρωσία – αυτό βέβαια μέχρι την γενικευμένη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Μετά τη ρωσική εισβολή, η Γερμανία τερμάτισε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Πέρυσι η Washington Post ανέφερε πως η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στους διαύλους φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας τρεις μήνες πριν από τις εκρήξεις.

Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί και Γερμανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στη Welt am Sonntag και στο POLITICO ότι είχαν αμφιβολίες για την ευθύνη της Ουκρανίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, με στόχο τη συγκάλυψη της εμπλοκής της Ρωσίας.

Ακόμη, η Die Zeit ανέφερε πως οι γερμανικές αρχές διαβίβασαν το ένταλμα σύλληψης του Ζουράβλεφ στην Πολωνία τον Ιούνιο, έχοντας καταφέρει να τον αναγνωρίσουν χάρη σε φωτογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων.

Ωστόσο, ο Ζουράβλεφ δεν συνελήφθη, επειδή είχε φύγει από την Πολωνία για την Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης η Άννα Ανταμιάκ, εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Πολωνίας. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν είχε καταχωρίσει τον ύποπτο στο μητρώο καταζητούμενων, γι’ αυτό και οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δεν γνώριζαν ότι καταζητείται όταν διέσχιζε τα σύνορα.

Η Tagesschau κατονόμασε επίσης δύο άλλους ανθρώπους ως ύποπτους μαζί με τον Ζουράβλεφ – το παντρεμένο ζευγάρι Σβιτλάνα και Γεβχέν Ου., που διευθύνουν μια σχολή καταδύσεων στην Ουκρανία και για τους οποίους ο Ζουράβλεφ λέγεται ότι εργαζόταν ως δύτης.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO το πρωί της Τετάρτης, η Σβιτλάνα Ουσπένσκα δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της συμμετείχαν στην επίθεση, επιμένοντας ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο Κίεβο.

Η Ουσπένσκα επιβεβαίωσε ότι είναι και η ίδια δύτρια, «αλλά το μέγιστο βάθος μου είναι 30 μέτρα». Οι εκρήξεις έγιναν σε βάθος 70 έως 80 μέτρων, κάτι που όπως είπε μπορεί να έγινε από ειδικές δυνάμεις, αλλά όχι από εκείνη. Πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να μηνύσει γερμανικά μέσα ενημέρωσης για «μερικά εκατομμύρια ευρώ» επειδή την κατονόμασαν στην υπόθεση.

Η Ουσπένσκα παρείχε στο POLITICO αρκετές φωτογραφίες και σχετικά γεωγραφικά δεδομένα που τη δείχνουν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2022. Δεν είναι σαφές τι ρόλο αποδίδουν οι γερμανικές αρχές σε αυτήν και τον σύζυγό της στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Ο Ζουράβλεφ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του POLITICO για σχόλιο.

Σχετικά Άρθρα