MPOX(ευλογιά πιθήκων): “Δεν είναι μικρή η πιθανότητα να έρθει στην Ελλάδα”-Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα

 MPOX(ευλογιά πιθήκων): “Δεν είναι μικρή η πιθανότητα να έρθει στην Ελλάδα”-Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα

Σε εγρήγορση είναι και ο ΕΘνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά και την αύξηση του συναγερμού στην Ευρώπη για την mpox (ευλογιά των πιθήκων). Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ΕCDC) αύξησε την Παρασκευή (16/08/2024) το επίπεδο συναγερμού για την mpox (ευλογιά των πιθήκων) και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Η λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά μίλησε στην κάμερα του MEGA για τον τρόπο που μεταδίδεται ο ιός αλλά και τις ενέργειες για την αντιμετώπισή του αναφέρονται επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για νέο νόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η ευλογιά των πιθήκων δίνει ένα καμπανάκι ότι αυτό το στέλεχος δημιουργεί πιο βαριά λοίμωξη ή να οδηγεί στον θάνατο.

Σύμφωνα με την ειδικό, «ο ιός αυτός μεταδίδεται με τη στενή επαφή, δέρμα με δέρμα. Κατά κύριο λόγο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή με την πολύ στενή σωματική επαφή. Από τον αέρα δεν μεταδίδεται εύκολα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης και στην έξαρση του 2022 ήταν κυρίως η σεξουαλική επαφή. Αφορούσε σε ανθρώπους που είχαν έντονη σεξουαλική ζωή, άντρες που κάνουν σεξ με άντρες ή άτομα που έχουν πάνω από πέντε ερωτικούς συντρόφους».

Πρόσθεσε πως «στην Αφρική η επιδημία αυτή δεν έχει τη μορφή της σεξουαλικής μετάδοσης. Μεταδίδεται ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά. στην Ευρώπη αν έρθει θα είναι με την μορφή της σεξουαλικής μετάδοσης. Μεγάλο πρόβλημα έχουν οι άνθρωποι που έχουν μια μορφή ανοσοκαταστολής. Οι υπόλοιποι θα κάνουν μια νόσο που θα είναι ιογενής, λεμφαδένες επώδυνους και το δερματικό εξάνθημα».

Αναφορικά με το εμβόλιο η Βησσαρία Σακκά υπογράμμισε πως «από τις 22 Ιουλίου είναι διαθέσιμο το εμβόλιο του mpox, δίνεται στην Αθήνα σε δύο νοσοκομεία, στο «Συγγρός» και στο «Αττικόν. Αλλά δίνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που έχουν ένδειξη να το κάνουν είναι οι άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, οι διεμφυλικοί ή άτομα που δουλεύουν στη βιομηχανία του σεξ. Καλό θα είναι να το κάνουν, είναι δυο δόσεις και είναι ασφαλές το εμβόλιο. Επίσης, μπορεί να εμβολιαστεί και προσωπικό που ασχολείται με αυτόν τον ιό. Δεν είναι εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό είναι για ειδικές ομάδες».

Καταληκτικά πρόσθεσε πως «δεν είναι μικρή η πιθανότητα να έρθει και εδώ γιατί μπορεί να μεταδοθεί από ταξιδιώτες».

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σε πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα, τη λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης ήτοι να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης, κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα, χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές καθώς και για ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνετε εάν νοσήσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο.

  • Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείρισή τους, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Ο ΕΟΔΥ απο την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας από τη νέα έξαρση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομαδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας».

Σχετικά Άρθρα