Ιράν: Αστυνομικοί πυροβόλησαν γυναίκα επειδή δεν φόραγε χιτζάμπ ενώ οδηγούσε

Ιράν: Αστυνομικοί πυροβόλησαν γυναίκα επειδή δεν φόραγε χιτζάμπ ενώ οδηγούσε

Σε έναν σκοτεινό δρόμο δίπλα στην Κασπία Θάλασσα, Ιρανοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ τον περασμένο μήνα εναντίον μιας 31χρονης γυναίκας που προσπάθησε να απομακρυνθεί με ταχύτητα, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι ήθελαν να κατασχέσουν το όχημά της, σύμφωνα με το ABC.

Η αστυνομία έλαβε εντολή να κατασχεθεί το αυτοκίνητό της, λένε ακτιβιστές, λόγω προηγούμενης παραβίασης του νόμου περί μαντίλας του Ιράν, επειδή η 31χρονη έδειξε τα μαλλιά της δημόσια ενώ οδηγούσε.

Τώρα, ανίκανη να περπατήσει και καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι σε ένα αστυνομικό νοσοκομείο, η Αρεζού Μπαντρί– μητέρα δύο παιδιών – είναι το τελευταίο θύμα της εκ νέου καταστολής του Ιράν για τις μαντίλες ή τα χιτζάμπ. Ο πυροβολισμός της σημειώθηκε σχεδόν δύο χρόνια αφότου η 22χρονη Μαχσά Αμίνι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση της μαντίλας, πυροδοτώντας πανεθνικές διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γυναικών και κατά της θεοκρατίας της χώρας.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της 16ης Σεπτεμβρίου από τον θάνατο της Αμίνι, ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιβολή του νόμου για τη μαντίλα. 

«Το έχουν αναβαθμίσει σε πιο σοβαρό έγκλημα, όπου η αστυνομία επιτρέπεται βασικά να πυροβολεί για να σκοτώσει», δήλωσε ο Χαντί Γκαεμί, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Αυτός είναι πραγματικά ένας πόλεμος κατά των γυναικών».

Ο πυροβολισμός της Μπαντρί σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ. Στις 22 Ιουλίου κατά μήκος ενός παραλιακού δρόμου στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν του Ιράν, καθώς πήγαινε σπίτι από το σπίτι ενός φίλου με την αδερφή της, λένε ακτιβιστές.

Μια σύντομη αναφορά που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επικαλέστηκε τον αστυνομικό συνταγματάρχη Αχμάντ Αμίνι να λέει ότι οι αστυνομικοί της περιπολίας διέταξαν ένα όχημα με φιμέ τζάμια να σταματήσει, αλλά δεν το έκανε. Δεν έκανε καμία αναφορά στην παραβίαση του χιτζάμπ ή στην ειδοποίηση κατάσχεσης.

Οι αστυνομικοί φαίνεται να πυροβόλησαν πρώτα τα λάστιχα του αυτοκινήτου της Μπαντρί, σύμφωνα με την ομάδα Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, η οποία μίλησε με άτομα που γνώριζαν τον πυροβολισμό. Καθώς οη Μπαντρί συνέχιζε να οδηγεί, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν το όχημα, είπε η ομάδα. Οι πυροβολισμοί διαπέρασαν τον πνεύμονά της και κατέστρεψαν τη σπονδυλική της στήλη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ιράν, η αστυνομία πρέπει να πυροβολήσει έναν προειδοποιητικό πυροβολισμό και στη συνέχεια να βάλει στόχο να πληγώσει κάτω από τη μέση πριν πυροβολήσει δυνητικά θανατηφόρο στο κεφάλι ή στο στήθος ενός υπόπτου. Εάν ο ύποπτος οδηγεί, οι αστυνομικοί συνήθως στοχεύουν πρώτα στα ελαστικά.

Ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία σταμάτησε αρχικά το αυτοκίνητο της Μπαντρί παραμένει ασαφές, αν και οι ακτιβιστές το κατηγορούν στην ειδοποίηση κατάσχεσης για την παραβίαση του χιτζάμπ. Είναι επίσης άγνωστο εάν κάποιο αστυνομικό όχημα στο σημείο είχε κάμερα που κατέγραψε τον πυροβολισμό ή αν κάποιος αστυνομικός φορούσε κάμερα σώματος.

Δεν υπάρχουν δημόσια στατιστικά στοιχεία για θανατηφόρους αστυνομικούς πυροβολισμούς στο Ιράν. Η εκπαίδευση και οι τακτικές για τα πυροβόλα όπλα της αστυνομίας ποικίλλουν ευρέως, καθώς ορισμένοι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν περισσότερα παραστρατιωτικά καθήκοντα σε περιοχές όπως οι ανήσυχες επαρχίες Σιστάν και Μπαλουτσεστάν του Ιράν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν, το οποίο εποπτεύει την αστυνομία της χώρας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον πυροβολισμό από το Associated Press.

Οι αρχές κρατούν την Μπαντρί σε αστυνομικό νοσοκομείο στην Τεχεράνη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, περιορίζοντας τις επισκέψεις της οικογένειάς της και εμποδίζοντάς τη να τη φωτογραφίσουν, λένε ακτιβιστές. Παρόλα αυτά, μια εικόνα της Μπαντρί δημοσιεύτηκε από το BBC αυτή την εβδομάδα, αναδεικνύοντας την περίπτωσή της.

«Δεν έχει καμία αίσθηση από τη μέση και κάτω και οι γιατροί είπαν ότι θα είναι σαφές τους επόμενους μήνες εάν είναι εντελώς παράλυτη», είπε ένας ακτιβιστής στο Ιράν, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα.

Το χιτζάμπ έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Αμίνι το 2022. Πέθανε αφού συνελήφθη επειδή δε φορούσε τη μαντίλα της σύμφωνα με τις υποδείξεις της αστυνομίας. Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι η Amini πέθανε ως αποτέλεσμα της «σωματικής βίας» που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της από το κράτος.

Ο θάνατος της Αμίνι πυροδότησε διαμαρτυρίες για μήνες και καταστολή ασφαλείας που σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους και οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 22.000. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, η αστυνομία διέκοψε την επιβολή των νόμων για το χιτζάμπ, αλλά εντάθηκε ξανά τον Απρίλιο σύμφωνα με αυτό που οι αρχές ονόμασαν το Σχέδιο Noor – ή «Φως».

Πηγή: liberal.gr

Σχετικά Άρθρα