ΑΝΑΛΥΣΗ/Γιατί είναι θέμα χρόνου μια γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ

 ΑΝΑΛΥΣΗ/Γιατί είναι θέμα χρόνου μια γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ

Καθώς πολλοί Λιβανέζοι ζουν σε κατάσταση αναμονής και ανησυχίας για το ενδεχόμενο ενός διευρυμένου πολέμου με το Ισραήλ, ειδικά μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ ότι τα αντίποινά της για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Φουάντ Σουκρ στα τέλη του περασμένου μήνα (30 Ιουλίου) είναι αναπόφευκτα, ορισμένες ισραηλινές στρατιωτικές φωνές φαίνεται να ζητούν μια γρήγορη επίθεση στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους.

Του Σπύρου Σιδέρη 

Η Βόρεια Διοίκηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πιέζει για μια πιο επιθετική προσέγγιση κατά της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Οποιαδήποτε δυσανάλογη αντίδραση της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισραηλινή επίθεση που θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής ασφάλειας, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Έιμος Γιάντλιν, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και επικεφαλής της Mind Israel, μιας συμβουλευτικής εταιρείας εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επίθεση και την απάντηση της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του Σουκρ για να έχει τη δικαιολογία να ξεκινήσει μια γρήγορη και δυναμική επίθεση που θα μπορούσε να παραλύσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Με τον κύριο όγκο των δυνατοτήτων της Χαμάς να έχει καταστραφεί, είναι καιρός να προχωρήσουμε προς τα λιβανικά-ισραηλινά σύνορα», υποστήριξε.

Η ανάλυση αυτή είναι σύμφωνη με ορισμένες φωνές εντός της ισραηλινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει επανειλημμένα ζητήσει στο παρελθόν να χτυπηθεί η Χεζμπολάχ και να εισβάλει στον νότιο Λίβανο, όπως και ορισμένα μέλη του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο Γιοάβ Κις, υπουργός Παιδείας του Ισραήλ και μέλος του συνασπισμού του Νετανιάχου, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή ότι δεν βλέπει «κανένα τρόπο να επιστρέψει ο πληθυσμός στο βόρειο Ισραήλ χωρίς έναν ισχυρό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου».

Ορισμένοι κεντρώοι ισραηλινοί πολιτικοί, όπως ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, έχουν ζητήσει ακόμη και να χτυπηθούν οι υποδομές του Λιβάνου, μια επιθετική κίνηση που πιθανότατα θα πυροδοτούσε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θεωρείται εδώ και καιρό αναπόφευκτος και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ασφαλείας, είναι απλώς θέμα χρόνου.

Αλλά ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η σημερινή αντίδραση της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δώσει στο Τελ Αβίβ τη δικαιολογία που χρειάζεται για να χτυπήσει με αρκετή δύναμη ώστε να αποτρέψει τις επιθέσεις για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Οι αναλύσεις αυτές έρχονται καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 60.000 Ισραηλινών που έχουν εγκαταλείψει το βόρειο Ισραήλ για να γλιτώσουν από τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τις 7 Οκτωβρίου.

Συμπίπτει επίσης με διαρροές από αξιωματούχους σε υποστηριζόμενες από το Ιράν φατριών και πολιτοφυλακών, οι οποίοι ανέφεραν ότι η Τεχεράνη τους είπε ότι δεν θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο και την αντιπαράθεση με το Ισραήλ, φοβούμενη ότι το τελευταίο θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό του Ιράν.

Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς κλιμάκωσης από τότε που το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Σουκρ στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, και τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί να απαντήσουν σε αυτές τις δύο δολοφονίες.

Σχετικά Άρθρα